serreslife

«Εμείς απαξιώνουμε το δυναμικό μας»

Διαχρονικό προϊον σε ξεχασμένο ράφι ο Πανσερραϊκός υποστηρίζει

«Ο Πανσερραϊκός είναι μία αξία για το Ελληνικό ποδόσφαιρο παρότι βρίσκεται στα χαμηλά ράφια της στο ποδοσφαρικό πάνθεον. Είναι κρίμα που η φετεινή επετειακή χρονιά συμπλήρωσης μισού αιώνα από την ίδρυση του τον βρίσκει στη Γ Εθνική» δηλώνει στο «Σ.Θ.» ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Πανσερραϊκού Παναγιώτης Πάντσιος. Με τόλμη και χωρίς περιστροφές απαντά σε ερωτήματα της εφημερίδα μας. Υποστηρίζει ότι το ποδόσφαιρο άλλαξε ως προς το κομμάτι ότι οι πρόεδροι εκμεταλλεύονται τα σωματεία αδιαφορώντας για την υστεροφημία τους και την προκοπή τους. Δεν αποδέχεται ότι στέρεψε να βγάζει ταλέντα ,με την ίδια συχνότητα, η σερραϊκή δεξαμενή και πιστεύει η ομάδα πρέπει να οργανωθεί επαγγελματικά αν θέλει κάποτε να ανακάμψει.

 ΕΡ: Κύριε Πάντσιο μιλήστε μας για την καριέρα σας στον Πανσερραϊκό;

Ξεκίνησα το 1978 από τα ερασιτεχνικά τμήματα και ολοκλήρωσα την παρουσία μου στην ομάδα το 1991. Αποχώρησα σε ηλικία 28 ετών ώριμος ποδοσφαιρικά και με δυνατότητες να δώσω πολλά. Ήμουν συνολικά 15 χρόνια στην ομάδα, είχα προτάσεις σε κάποια φάση της καριέρας μου να μεταγραφώ σε μεγαλύτερο σωματείο εκεί γύρω στο 1987. Αποχώρησα από την ομάδα γιατί δεν μου άρεσε η λειτουργία της.

ΕΡ: Υπήρξατε και μέλος της ομάδας στη περίοδο 80-81 επί εποχής Χρήστου Αρχοντίδη. Τι θυμάστε από εκείνη την περίοδο;

Θυμάμαι την πολύ δουλειά που γινόταν, όχι μόνο στο επαγγελματικό τμήμα αλλά σε όλα τα τμήματα. Δουλεύαμε 8-9 ώρες την ημέρα μέσα στο γήπεδο. Για αυτό έφθασε ο Πανσερραϊκός να έχει μία πολύ καλή χρονιά και να μιλά όλο το πανελλήνιο για την ομάδα μας. Μετά έφυγε ο Αρχοντίδης, δεν εισακούστηκαν οι προτάσεις του ανέλαβαν άλλοι και η πορεία είναι γνωστή.

ΕΡ: Εν τούτοις από το 1981 εως το 1991 η ομάδα είχε συνεχή παρουσία σχεδόν στη Α’ Εθνική με μικρές παραμονές στη Β’ Εθνική;

Ναι ξέρετε γιατί; Γιατί όλοι οι πρόεδροι με τα λάθη και τις παραλείψεις τους αγαπούσαν την ομάδα, είχαν σχέση με τον σερραίο ποδοσφαιριστή, τα ερασιτεχνικά σωματεία του Νομού και την ευρύτερη περιοχή. Μία επαρχιακή ομάδα με παράδοση στην παραγωγή παικτών είναι αδιανόητο να μην αξιοποιεί το δικό της δυναμικό. Να έχει δηλαδή έναν κορμό παικτών που μπορεί να στηρίξει την ομάδα ως μία βάση. Αν το δείτε διαχρονικά οι επαρχιακές ομάδες διέπρεψαν όταν είχαν δικό τους δυναμικό. Η Λάρισα έφθασε να κατακτήσει το πρωτάθλημα Ελλάδας με παίκτες δικούς της, ευρύτερα της θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.

ΕΡ: Η σημερινή όμως δομή του ποδοσφαίρου είναι διαφορετική. Δεν υπάρχουν οι πενταετίες και οι οκταετίες που θα δεσμεύσουν τους ποδοσφαιριστές σε μία ομάδα. Επιπλέον θα σας έλεγε κανείς ότι υπάρχουν ομάδες με μεγαλύτερη ιστορία απο τον Πανσερραϊκό που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση( Αρης, Ηρακλής, Λάρισα, Δόξα, Καβάλα, Πιερικός) και επιπλέον η παρακμή του Πανσερραϊκού αποδίδεται στο χαμηλό επίπεδο του σερραϊκού ποδοσφαίρου;

Αυτό δεν το δέχομαι. Σήμερα ασχολούνται πολύ περισσότεροι παίκτες στο ερασιτεχνικό του Νομού Σερρών σε σχέση με το παρελθόν,. Επιπλέον λειτουργούν οι ακαδημίες. Δεν πρέπει να γίνεται σύγκριση του Πανσερραϊκού με την Δράμα και την Καβάλα. Σέβομαι την ιστορία των ομάδων αυτών αλλά ο Πανσερραϊκός έχει δώσει παίκτες μεγαλύτερης αξίας στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Μιλάμε για τη βιτρίνα του σερραϊκού ποδοσφαίρου που είναι ο Πανσερραϊκός και δεν μπορεί να αξιοποιήσει τα ταλέντα. Ταλέντα υπάρχουν , το θέμα είναι πως ασχολείσαι με τα ταλέντα αυτά, πόσο ενδιαφέρεσαι για αυτά και πως συμβάλλεις για την ανάπτυξη τους. Αν δείτε πόσοι Σερραίοι κάνουν καριέρα στη Σούπερ Λίγκα θα καταλάβετε. Αν ορισμένοι απο αυτούς τους παίκτες αγωνιζόταν στον Πανσερραϊκό η ομάδα θα είχε έναν κορμό και θα είχε ανάλογη πορεία στα μεγάλα σαλόνια. Ο Πανσερραϊκός όμως βρίσκεται στη Γ Εθνική και δεν οργανώνεται όπως πρέπει. Οι φίλαθλοι καθοδηγούνται λάθος. Οποιος τολμήσει να εκφράσει δημόσια άποψη για την λειτουργία του πανσερραϊκού σπεύδουν αμέσως να του προσάψουν τη ρετσινιά του αντι-πανσερραϊκού. Προσπαθούν να τον συκοφαντήσουν και δεν απαντούν με επιχειρήματα στην κριτική που ασκεί. Έτσι όμως δεν προχωρούν οι ομάδες.

ΕΡ: Γιατί συμβαίνει αυτό;

Εξυπηρετεί αυτό κάποιους που δεν βλέπουν μπροστά, δεν μπορούν να ξεχωρίσουν το σωστό και το λάθος, βλέπουν κοντόφαθλμα και καθηλώνουν την ομάδα σε μόνιμη παρακμή. Το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει αλλά μόνο προς το κομμάτι ότι οι εκάστοτε διοικούντες εκμεταλλεύονται τις ομάδες. Δεν λέω ότι δεν πρέπει να κερδίσει αυτός που επενδύει τα λεφτά του προς θεού, αλλά μέσα από το κέρδος να εξασφαλίζεται και η πρόοδος της ομάδας. Αυτό για να γίνει πρέπει να υπάρχει αγάπη για το σωματείο. Είδατε την Ξάνθη. Ήταν κάποτε στην αφάνεια της Γ’ και της Β’ Εθνικής. Ανέβηκε στην Α’ Εθνική το 1989, αγωνίζεται 24 χρόνια στη μεγάλη κατηγορία, έχει αθλητικό κέντρο, αγωνίστηκε στην Ευρώπη και εμείς εδώ στις Σέρρες ζούμε με τις αναμνήσεις του παρελθόντος. Ένας πρόεδρος βρέθηκε να βάλει χρήματα στην ομάδα, ο Σπύρος Κούτλας και εμείς τον βρίζαμε στο γήπεδο. Πως να στηρίζει ο φίλαθλος κόσμος την ομάδας όταν κάθε χρόνο αλλάζει ρόστερ κατά 80% και δεν υπάρχουν Σερραίοι παίκτες. Φέτος έγινε μία προσπάθεια να προωθηθούν σερραίοι ποδοσφαιριστές. Θυμάμαι παλαιά ότι Περτσινίδης έφερνε παίκτες από την θεσσαλονίκη στον Πανσερραϊκό αλλά και όλη την ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Ολοι ήθελαν να έρθουν στον Πανσερραϊκό την εποχή εκείνη γιατί ήταν η πιο οργανωμένη ομάδα και αγωνιζόταν στη Α’ Εθνική. Η αδυναμία άρτιας επαγγελματικής οργάνωσης είναι η αιτία της αγωνιστικής του καθίζησης που ζούμε σήμερα και ενδεχομένως να υπάρξει μεγαλύτερη υποβάθμιση αν δεν έρθει η ανάκαμψη.

Σ.Σ. Στη φωτογραφία ο Παναγιώτης Πάντσιος αριστερά επιτηρεί τον επιθετικό Νίλσεν της ΑΕΚ  στο παιχνίδι που έγινε στη Νέα Φιλαδέλφεια στις 22 Νοεμβρίου 1987 στο οποίο ο Πανσερραικός ηττήθηκε απο την ΑΕΚ με σκόρ 2-1

 Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου

Διαβάστε επίσης: