Την Τρίτη 14 Οκτωβρίου, στις 10:30 το πρωί, μπροστά στο γνώριμο Διοικητήριο των Σερρών — εκεί όπου συγκλίνουν επί δεκαετίες τα αιτήματα, οι ανάγκες και οι αγώνες των ανθρώπων της υπαίθρου — οι κτηνοτρόφοι του Νομού θα σταθούν ξανά, διεκδικώντας όχι προνόμια, αλλά δικαιοσύνη και επιβίωση.

Η αιτία είναι γνωστή, αλλά η απάντηση παραμένει εκκωφαντικά σιωπηλή: η ευλογιά των αιγοπροβάτων, που εδώ και καιρό θερίζει κοπάδια, πονά συνειδήσεις και καταρρακώνει οικογένειες, έχει αφήσει πίσω της αποζημιώσεις που δεν αποδόθηκαν, ζώα που δεν εμβολιάστηκαν και υποσχέσεις που δεν εκπληρώθηκαν.

Μια διαμαρτυρία που μυρίζει χώμα και ιδρώτα

Η κινητοποίηση έχει πανελλαδικό χαρακτήρα

Οι τέσσερις βασικοί άξονες των αιτημάτων:

  • Άμεση απόδοση αποζημιώσεων για τους θανάτους ζώων από την ευλογιά – όχι άλλες καθυστερήσεις.
  • Εμβολιασμός των αιγοπροβάτων, ώστε να μην ζούμε ξανά το ίδιο δράμα.
  • Εξόφληση των καθυστερημένων οφειλών από το 2024 – η παλιά βιολογική κτηνοτροφία και οι αυτόχθονες φυλές δεν μπορούν να περιμένουν άλλο.
  • Μέτρα βιοασφάλειας ανά περιοχή, και κυρίως: άμεση ταφή των νεκρών ζώων για να σταματήσει η εξάπλωση.

Έκκληση για αλληλεγγύη – και από τους αγρότες

Ο Πανσερραϊκός Αγροτικός Σύλλογος καλεί όλους τους πολίτες, ιδιαίτερα τους αγρότες, να σταθούν δίπλα στους κτηνοτρόφους, γιατί – όπως τονίζει – «τα προϊόντα που παράγουμε απευθύνονται σε αυτούς· η μοίρα μας είναι κοινή».

Η ανακοίνωσή του είναι απλή, άμεση, και γνήσια:

«Την Τρίτη 14/10 και ώρα 10:30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο εμπρός στο κτήριο της πρώην νομαρχίας από τους κτηνοτρόφους του Νομού Σερρών. Την ίδια ώρα θα υπάρξουν ανάλογα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα. Καλούνται και οι αγρότες του Νομού Σερρών να συμπαρασταθούν στον αγώνα των κτηνοτρόφων κατά του αφανισμού της κτηνοτροφίας. Ας μην ξεχνάμε ότι τα προϊόντα που παράγουμε απευθύνονται στους κτηνοτρόφους, άρα είναι υποχρέωσή μας να βρεθούμε στο πλευρό τους, να στηρίξουμε και να συμμετέχουμε στον αγώνα τους για τη συνέχιση του κτηνοτροφικού επαγγέλματος».

Ένα κάλεσμα που υπερβαίνει τα επαγγέλματα

Δεν πρόκειται απλώς για ένα συλλαλητήριο. Είναι μια κραυγή από τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής υπαίθρου, που δεν αντέχει άλλες απώλειες – ούτε ζωικές, ούτε ανθρώπινες, ούτε επαγγελματικές.

Πηγή: Εφημερίδα η Πρόοδος

Διαβάστε επίσης:


swa

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 253 επισκέπτες