Της ΑΝΝΑΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

(Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

Αγρότης και παράλληλα έμπορος έγινε ο κ. Βαγγέλης Δεληολάνης από την Πεντάπολη Σερρών, εκμεταλλευόμενος το πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Εδώ και μερικά χρόνια καλλιεργεί, μεταποιεί και εμπορεύεται μανιτάρια πλευρώτους, τρούφα, αλλά και βατόμουρα, ενώ δεν λείπουν τα σχέδια για την επέκταση της μικρής αγροτικής επιχείρησής του.

Με μανιτάρια και βατόμουρα, ό,τι δηλαδή προσφέρει το δάσος, επέλεξε για να ασχοληθεί ο κ. Βαγγέλης Δεληολάνης, με την επιστροφή του στην… ύπαιθρο. Εκμεταλλεύτηκε το πρόγραμμα νέων αγροτών και επισήμως από το 2010 καλλιεργεί τρούφα, μανιτάρια πλευρώτους και βατόμουρα στην Πεντάπολη του Νομού Σερρών και στις παρυφές του Μενοίκιου Όρους.

Θέλοντας να κάνει κάτι δικό του, αλλά και να ασχοληθεί με τη γη, έκανε αίτηση για το πρόγραμμα, ενώ έψαξε πάρα πολύ για το τί θέλει να καλλιεργήσει. Γύρω στο 2008, όταν κατέληξε στην τρούφα, ακούγοντας μια ομιλία σε ημερίδα, η καλλιέργεια ήταν σχετικά άγνωστη και πολύ εξεζητημένη στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, αναζήτησε το κατάλληλο μέρος για αυτή την καλλιέργεια και μαζί με άλλους νέους αγρότες κατέληξαν στα 500 μέτρα υψόμετρο στο Όρος Μενοίκιο. «Τότε σκέφτηκα πως ακόμα και να μην πετύχει θα αφήσω πίσω μου ένα ωραίο δάσος», σημειώνει ο κ. Δεληολάνης στην «Παραγωγή». Και σίγουρα, τέσσερα χρόνια μετά δεν έχει μείνει απλώς ένα ωραίο δάσος, αλλά μια εκμετάλλευση με προοπτικές, που συνεχίζει να επεκτείνεται.

Μετά από γραφειοκρατία και παλινωδίες ετών, καθώς ακόμα κι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής… ενοχλήθηκαν, επειδή έχαναν μέρος από τους βοσκότοπους τους, σήμερα διαθέτει 7,5 στρέμματα με 300 δέντρα τρούφας και 2 στρέμματα βατόμουρα, αλλά και μια μονάδα παραγωγής βιολογικών πλευρώτους στο χωριό. Ασχολείται προσωπικά κάθε μέρα με όλα και σχεδιάζει και επέκταση την επόμενη χρονιά.

Η τρούφα

Με τα σκυλιά που εκπαιδεύει ο ίδιος, φέτος πήρε κάποια δείγματα μελανόσπορης τρούφας. Η λειψυδρία και η προσβολή από κάμπια φέτος δεν επέτρεψαν να δώσει η εκμετάλλευσή του σαφές δείγμα, αλλά από του χρόνου τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Επιπλέον, θα επεκτείνει την καλλιέργειά του κατά 5-7 στρέμματα, βάζοντας κι άλλες ποικιλίες τρούφας.

Με φρέσκο προϊόν τροφοδοτεί σταθερά αρκετά εστιατόρια, ενώ για τα υποπροϊόντα τρούφας, όπως το λάδι, των οποίων την επεξεργασία επιμελείται ο ίδιος, περιμένει τις επίσημες ετικέτες, για να μπορούν να τοποθετηθούν σε κάθε ράφι, μέχρι του χρόνου.

Το πλευρώτους και τα βατόμουρα

Για τη βιολογική καλλιέργεια των μανιταριών πλευρώτους διαμόρφωσε έναν υπάρχοντα χώρο. Πουλά φρέσκο σε γνωστούς, σε μανάβικα της περιοχής, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς τον… εντοπίζουν μέσω της ιστοσελίδας του, ενώ κρατά και μια ποσότητα για μεταποίηση. Το πλευρώτους γίνεται τουρσί σε αρωματικό ξύδι και πολύ σύντομα θα το «συνοδεύουν» στα καταστήματα ακόμα δύο κωδικοί, που θα κάνουν πρώτη εμφάνιση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Επίσης, πουλά βατόμουρα φρέσκα, αλλά και μαρμελάδα, ενώ για την επόμενη χρονιά έχει μπει στα σχέδιά του και ο χυμός.

Αγρότης και έμπορος

«Ήθελα να ασχοληθώ με τη φύση, οραματίστηκα κάτι και τώρα τελειοποιείται», εξηγεί στην «Παραγωγή» ο κ. Βαγγέλης Δεληολάνης, ο οποίος, μέσα σε μερικά χρόνια έμαθε όχι μόνο πώς να είναι αγρότης, αλλά και έμπορος. Φυσικά, οι δυσκολίες δεν λείπουν, όταν είσαι και παραγωγός και επιχειρηματίας. «Δεν υπάρχει πρωτόκολλο για εμάς ακόμα», τονίζει χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στη γραφειοκρατία που αντιμετωπίζει ακόμα και για να βγάλει επίσημες ετικέτες για τα προϊόντα του. «Θέλω να έχω ποιοτική και οικογενειακή επιχείρηση, αλλά ό,τι κάνω να είναι επίσημο, να πωλείται κανονικά», προσθέτει ο κ. Βαγγέλης.

Η κρίση

Η οικονομική δυσπραγία των τελευταίων ετών δεν έχει αφήσει την επιχείρηση του ανεπηρέαστη. «Πριν από τρία χρόνια το πλευρώτους ‘‘πέταγε’’ και τώρα απλώς το παίρνουν όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα», τονίζει ο κ. Βαγγέλης. Αντίστοιχα και με την τρούφα, καθώς πλέον είναι ακόμα πιο δύσκολο να πληρώνεται η προσφερόμενη ποιότητα. Όπως εκτιμά ο ίδιος, εάν η αγορά ήταν λίγο καλύτερη, τα πράγματα θα ήταν ευκολότερα και για τον ίδιο.

Στόχος του, τώρα, είναι να αυξήσει σιγά - σιγά τις παραγωγές του και να διευρύνει την γκάμα προϊόντων που προσφέρει. «Πρόκειται για έναν πολύ ωραίο κύκλο, αν συνδυάζεις μανιτάρια και βατόμουρα. Η εργασία είναι ήρεμη και το εισόδημα καλό», σημειώνει ο κ. Δεληολάνης.

Διαβάστε επίσης: