serreslife

Απόλυτος αναφορικά με τις ρυθμίσεις των εκατό δόσεων για φορολογικές και ασφαλιστικές ληξιπρόθεσμες οφειλές, εμφανίστηκε ο Γεράσιμος Γιακουμάτος. Σε δηλώσεις του από τις Σέρρες, όπου συμμετείχε στην έναρξη της γενικής συνέλευσης των Επιμελητηρίων, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας τόνισε χαρακτηριστικά πως «και βόμβα "Xιροσίμα" να ρίξει η τρόικα στην Ελλάδα, αυτό το μέτρο δεν παίρνεται πίσω, ούτε οι 100 δόσεις της φορολογίας ούτε της ασφάλισης». Αναφορικά με την υποχρεωτική συνδρομή των μελών προς τα επιμελητήρια, τόνισε ότι από 1ης Ιανουαρίου 2015, «τα επιμελητήρια θα προσφέρουν υπηρεσίες ανταποδοτικές και θα πληρώνονται από τους επιχειρηματίες για τις υπηρεσίες που θα παρέχουν»

Γερ. Γιακουμάτος:
«Και βόμβα "Xιροσίμα" να ρίξει η τρόικα στην Ελλάδα, δεν παίρνονται πίσω ούτε οι 100 δόσεις της φορολογίας ούτε της ασφάλισης»

«Και βόμβα "Xιροσίμα" να ρίξει η τρόικα στην Ελλάδα, αυτό το μέτρο δεν παίρνεται πίσω, ούτε οι 100 δόσεις της φορολογίας ούτε της ασφάλισης». Η πραγματικά εντυπωσιακή ατάκα, ανήκει στον Γεράσιμο Γιακουμάτο που από τις Σέρρες, επισήμανε ότι «εδώ έγινε ένα λάθος, δεν έγινε από την τρόικα, εμείς φταίμε. Το λάθος ήταν τα ληξιπρόθεσμα, είναι βασική αρχή, αυτά ρυθμίζουμε».
«Όποιος δουλεύει κάνει και σφάλματα» πρόσθεσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, με αφορμή την παρουσία του στην έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.
Την ίδια ώρα ο υφυπουργός Ανάπτυξης, χαρακτήρισε τη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, ως την κρισιμότερη και αποφασιστικότερη των τελευταίων εξήντα ετών, καθώς όπως επεξήγησε «από την 1η του Γενάρη του 2015 σταματά η οικονομική υποχρεωτικότητα της συνδρομής των μελών των επιμελητηρίων».
«Το σχέδιο νόμου έχει κατατεθεί στη Βουλή, έχει πάρει σειρά για να συζητηθεί, είναι ένα σχέδιο νόμου, που βασίζεται στην ανταποδοτικότητα. Τα επιμελητήρια θα προσφέρουν υπηρεσίες ανταποδοτικές και θα πληρώνονται από τους επιχειρηματίες για τις υπηρεσίες που θα παρέχουν» αποκάλυψε ο κ. Γιακουμάτος.

Για τα Επιμελητήρια

Ο κ. Γιακουμάτος τόνισε πως «αμέσως μετά τις γιορτές θα ξεκινήσει ευρεία διαβούλευση για το γενικότερο εκσυγχρονισμό της επιμελητηριακής νομοθεσίας», ενώ παρουσίασε τους βασικούς άξονες του σχεδίου νόμου.
Μάλιστα, ο υφυπουργός παρέδωσε το σχέδιο νόμου στον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνο Μίχαλο και του ζήτησε εντός οκταημέρου να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους, ώστε μετά την απαιτούμενη επεξεργασία να κατατεθεί στη Βουλή το γρηγορότερο δυνατό ώστε να γίνει νόμος του Κράτους.
Επιπλέον, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας αναφέρθηκε στο ΓΕΜΗ και σε μια παρεμβάσεων της Κυβέρνησης, όπως:
– Η υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης για την ηλεκτρονική υποβολή δικαιολογητικών και την έκδοση πιστοποιητικών, χωρίς πλέον να χρειάζεται φυσική παρουσία των επιχειρηματιών.
– Η επίλυση του ζητήματος της ηλεκτρονικής υπογραφής, ενώ προχωράει σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Δίκτυο της ευρωπαϊκής επιχειρηματικότητας και του Μητρώου εκπροσώπησης των επιχειρήσεων.
– Η ενίσχυση της χρηματοδότησης των επιμελητηρίων με επικείμενη νομοθετική ρύθμιση, η οποία μεταξύ άλλων θα προβλέπει ότι τα έσοδα θα προκύπτουν από την αρχική καταχώριση (εγγραφή) των υπόχρεων στο ΓΕΜΗ και τα έσοδα για την διατήρηση της μερίδας τους και για την καταχώριση οποιασδήποτε μεταβολής (εκτός από αυτά που καταβάλλονται στην Υπηρεσία ΓΕΜΗ της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή).
Επίσης, τόνισε πως «έσοδα θα λαμβάνονται από ανταποδοτικά τέλη που καταβάλουν τα μέλη για διάφορες υπηρεσίες που προσφέρονται από τα κατά τόπους επιμελητήρια, από την εκπαίδευση, επιμόρφωση και επαγγελματική κατάρτιση των μελών των επιμελητηρίων ή των εργαζομένων τους και από διάφορες πιστοποιήσεις. Τα επιμελητήρια μπορούν να προβαίνουν σε πιστοποιήσεις επαγγελμάτων, να χορηγούν πιστοποιητικά εγγραφής και καταγωγής για διάφορα προϊόντα και να πιστοποιούν τη λειτουργία μεταποιητικών και συναφών δραστηριοτήτων».
«Έσοδα», πρόσθεσε, «θα λαμβάνονται, ακόμη, από πρόστιμα που επιβάλλονται για μη τήρηση των διατυπώσεων δημοσιότητας στο ΓΕΜΗ. Προβλέπεται ότι εάν η υπηρεσία ΓΕΜΗ που επιβάλει τα πρόστιμο ανήκει σε επιμελητήριο, τότε τα έσοδα από τα πρόστιμα αυτά αποτελούν εν μέρει έσοδα του Επιμελητηρίου και εν μέρει έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού. Παράλληλα, ενισχύονται και οι αρμοδιότητες και οι παρεχόμενες υπηρεσίες που ανταποδοτικά μπορούν να παρέχουν τα Επιμελητήρια.
Για παράδειγμα, θα μπορούν να επιτελούν διαιτησία επί εμπορικών θεμάτων. Να λειτουργούν ως σύμβουλοι επιχειρήσεων στη σύνταξη και κατάθεση επενδυτικών προτάσεων σε κοινοτικά προγράμματα».
«Τα επιμελητήρια θα συνεχίσουν να παίζουν σημαντικό ρόλο. Ιδιαίτερα σήμερα που είναι περισσότερο από ποτέ ανάγκη να υπάρξει περιστολή των κρατικών δαπανών και περιορισμός της κεντρικής εξουσίας. Θέλουμε επιμελητήρια που να ασχολούνται με το σύνολο των επιχειρηματικών αρμοδιοτήτων και η πολιτεία θα τους εκχωρήσει το σύνολο των θεμάτων που σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα, αφού έχουν τις υποδομές και την εμπειρία να αναλάβουν όλες τις αρμοδιότητες. Σε όλη τη χώρα είναι αυτά που θα αναλάβουν, εκτός των άλλων, να καταγράψουν κάθε τομέα της επιχειρηματικής δράσης, για να προτείνουν και τις βέλτιστες λύσεις στα καθημερινά προβλήματα» σημείωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

O Θεόφιλος

Παρών στην έναρξη της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, ο Αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόφιλος Λεονταρίδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επεσήμανε ότι «ο επιχειρηματικός κόσμος παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες των καιρών ξεπερνά τον εαυτό του βγαίνοντας δυναμικά μπροστά, αποδεικνύοντας πως μόνο με τη σκληρή δουλειά και την εξωστρέφεια και την επαγγελματική ευσυνειδησία μπορεί να ξεπεράσει η χώρα τα προβλήματα και να προχωρήσει μπροστά. Από τη μεριά του, το υπουργείο Εσωτερικών στέκεται αρωγός στις προσπάθειές σας και μέσω της υποστήριξης σε λειτουργικό και επιχειρησιακό επίπεδο των δήμων και των περιφερειών αποδεικνύει καθημερινά ότι το κράτος βρίσκεται κοντά σε καθέναν που έχει ανάγκη».

Διαβάστε επίσης: