serreslife

Σύσκεψη ενημερωτικού χαρακτήρα με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πλημμυροπαθείς αγρότες πραγματοποίησε ο Αδέσμευτος Αγροτικός Σύλλογος Εμμανουήλ Παπά το απόγευμα του Σαββάτου 4/4 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ορφέα Ν. Σκοπού. Κατά την διάρκεια της σύσκεψης οι αγρότες πέρα από την μεταφορά των δεκάδων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ενημερώθηκαν και για θέματα τα οποία τους ενδιαφέρουν άμεσα όπως το τη θα γίνει με τις αποζημιώσεις αλλά και πως θα αντιμετωπιστεί η υπάρχουσα κρίση.

Το παρ​ω​ν στη συγκέντρωση έδωσαν η Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, οι Σερραίοι Βουλευτές Κώστας Καραμανλής, Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου και Αφροδίτη Σταμπουλή, οι Δήμαρχοι των περιοχών που επλήγησαν, οι Πρόεδροι τοπικών ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ αλλά και εκπρόσωποι αγροτικών και όχι μόνο σωματείων.

«Βιοποριστικά προβλήματα θα αντιμετωπίσουν οι αγρότες»

Ως ολοκληρωτική καταστροφή χαρακτήρισαν την κατάσταση που βρίσκεται ο κάμπος των Σερρών οι αγρότες με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν πως τα πλημμυρισμένα στρέμματα θα ξεπεράσουν τα 100.000 σε όλο το Νομό με ότι αυτό συνεπάγεται. Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Προέδρου του Αδέσμευτου Αγροτικού Συλλόγου Αλιστράτης Γιώργου Κασάπογλου ο οποίος υπογράμμισε πως αρκετοί αγρότες θα αντιμετωπίσουν σοβαρά βιοποριστικά προβλήματα ενώ αρκετοί θα αναγκαστούν μέχρι και να διακόψουν τις σπουδές των παιδιών τους για να τα βγάλουν πέρα, προσθέτοντας πως τόσο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να ενισχύσουν τους πληγέντες. Από την πλευρά τους οι Πρόεδροι των ΤΟΕΒ Πεθελινού-Ψυχικού και Φυλλίδας οι οποίοι ανέφεραν πως τις εκτάσεις που έχουν καλυφθεί από νερό χωρίς καλλιέργειες κινδυνεύουν να μείνουν και οι εκτάσεις που δεν έχουν επηρεαστεί από το φαινόμενο καθώς οι αγρότες δεν θα μπορούν να ποτίσουν τα χωράφια τους εξαιτίας της καταστροφής των υποδομών των ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ.

Στην γραφειοκρατία απέδωσε την καθυστέρηση των έργων ο Ι. Μωυσιάδης

Στις κατηγορίες πως η Περιφέρεια δεν κινήθηκε για την ενίσχυση των αναχωμάτων ή τον καθαρισμό της λίμνης ή του ποταμού θέλησε να δώσει ο Αντιπερφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης. Όπως ανέφερε η Περιφέρεια από την πρώτη στιγμή «κυνήγησε» κονδύλια για το Στρυμόνα καταφέρνοντας να λάβει 3.700.000 ευρώ για την στεγανοποίηση του ανατολικού αναχώματος με το Υπουργείο να διαβεβαιώνει πως τα λεφτά της έκπτωσης από τον διαγωνισμό θα δοθούν για την δημιουργία μελέτης του καθαρισμού του Στρυμόνα. Ωστόσο το Υπουργείο θα αποδεχθεί τους όρους της μελέτης για το ανάχωμα λίγες μέρες πριν και θα χρειαστούν έξι μήνες για να τοποθετηθεί ο εργολάβος και μόνο τότε θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν τα λεφτά της έκπτωσ ης για να χρηματοδοτηθεί η μελέτη καθαρισμού.

«Κάνουμε ό​,​τι μπορούμε»

Την ανάγκη αξιοποίησης κάθε Ευρωπαϊκού προγράμματος ώστε να αποζημιωθούν όλοι οι πληγέντες τόνισε η Σερραία Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αφροδίτη Σταμπουλή επισημαίνοντας παράλληλα πως τα δεδομένα είναι δύσκολα αλλά καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια. Επιπλέον η Σερραία Βουλευτής δήλωσε πως είναι αδύνατη η αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ και ακόμα και αν αυτό γινόταν το μέτρο δεν θα είχε αναδρομική ισχύ.

Πως θα πρέπει να συμπληρωθεί η δήλωση ΟΣΔΕ

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν και υπηρεσιακοί παράγοντες οι οποίοι απάντησαν σε απορίες των αγροτών, όπως ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης Φώτης Καρύδης ο οποίος επανέλαβε πως ο οργανισμός μπορεί να αποζημιώσει μόνο τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις ενώ δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο για τα άσπαρτα αγροτεμάχια. Από την άλλη ο εντεταλμένος γεωπόνος για δηλώσεις ΟΣΔΕ Αθανάσιος Μαλλιάρας απέτρεψε τους αγρότες να δηλώσουν καλλιέργειες στα πλημμυρισμένα χωράφια καθώς σε πιθανό έλεγχο ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ποινές στέρησης των δικαιωμάτων για τρία χρόνια. Αντιθέτως πρότεινε τα αγροτεμάχια να δηλωθούν σε κατάσταση αγρανάπαυσης κατάσταση που δικαιολογεί την πρόσβαση στα δικαιώματα καλλιέργειας μέχρι και το 2020.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης αποφασίστηκε η πρόσληψη δικηγόρου ώστε μέσα στο ερχόμενο χρονικό διάστημα οι αγρότες να κινηθούν νομικά κατά πάσα υπευθύνων ενώ παράλληλα προτάθηκε η δημιουργία κλιμακίων αποτελούμενα από φορείς της περιοχής τα οποία θα επισκέπτονται τους αρμόδιους φορείς.

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 382 επισκέπτες