serreslife

Επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ, του ΕΛΓΑ αλλά και τους βουλευτές της Π.Ε. Σερρών σχετικά με τις πρόσφατες ζημιές στις καπνοκαλλιέργειες από το χαλάζι απέστειλε ο Αγροτικός Καπνικός Συνεταιρισμός Νομού Σερρών «Εμμανουήλ Παπάς». Στην επιστολή την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του Καπνικού Συνεταιρισμού, κ. Μόσχος Παπαδόπουλος, τονίζεται ότι σε πολλές καλλιέργειες η καταστροφή είναι ολοκληρωτική. Επίσης οι παραγωγοί ζητούν «να δοθούν οδηγίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να γίνει καταγραφή των ζημιών με σκοπό την ταχύτερη αποζημίωση των παραγωγών μας». Μιλώντας με τον ίδιο μας τόνισε ότι θα πρέπει να επισπευτούν οι διαδικασίες «για την πληρωμή της Δράσης 2.3 - Μέτρο 214 της Ολοκληρωμένης διαχείρισης του καπνού, που εδώ και τρία χρόνια από την ένταξη των παραγωγών στο εν λόγω πρόγραμμα δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία πληρωμή».

Διαβάστε την συνέντευξη του κ. Μόσχου Παπαδόπουλου, Προέδρου του Αγροτικού Καπνικού Συνεταιρισμού Νομού Σερρών «Εμμανουήλ Παπάς» στον ΑγροΤύπο:

  • Στις 18 Ιουνίου είχατε μεγάλες ζημιές από το χαλάζι. Τι έχει γίνει από την ημέρα εκείνη μέχρι σήμερα;

Μετά την χαλαζόπτωση, τις καλλιέργειες μας επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης, κλιμάκιο του ΕΛΓΑ Σερρών καθώς και ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Βασίλης Έξαρχος. Η καταστροφή είναι βιβλική σε όλα τα προιόντα και όχι μόνο στα καπνά. Ειδικότερα το χαλάζι έπληξε ένα τμήμα της περιοχής της Νιγρίτας και άλλο ένα της Νέας Ζίχνης. Και στις δύο αυτές περιοχές η καταστροφή είναι βιβλική.

  • Αυτές οι καταστροφές επηρεάζουν και τα συμβόλαια που έχετε υπογράψει με τους μεταποιητές;

Η τιμή των συμβολαίων δεν επηρεάζεται. Ωστόσο από αυτές τις καλλιέργειες δεν υπάρχει περίπτωση να συγκομιστεί ούτε ένα κιλό καπνού.

  • Με τις ζημιές από τον περονόσπορο πως έχει η κατάσταση;

Οι προσβολές από τον περονόσπορο φέτος είναι μεγάλες αφού ο καιρός τον ευνοεί. Τα πρώιμα καπνά έχουν προσβληθεί σε μεγάλη έκταση ενώ στα όψιμα έχουμε καταφέρει να το καταπολεμήσουμε. Ο περονόσπορος είχε να εμφανιστεί στα καπνά δεκαετίες.

  • Υπάρχει ένα ακόμα πρόβλημα που αφορά την πληρωμή της ολοκληρωμένης διαχείρισης. Από πότε είναι απλήρωτοι οι καπνοπαραγωγοί;

Οι παραγωγοί περιμένουν να πληρωθούν από το 2012. Θα πρέπει να πούμε παρόλα αυτά ότι είχαμε κατέβει στην Αθήνα τον περασμένο Μάιο και λάβαμε τη διαβεβαίωση από τον τότε Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Θεόφιλο Λεονταρίδη ότι θα πληρωθούμε στο τέλος Ιούλιο.

Δείτε εδώ την επιστολή του Καπνικού Συνεταιρισμού


Πηγή: agrotypos.gr

Διαβάστε επίσης: