serreslife

Η απόφαση του ΦΟΣ (Φιλοζωϊκού Ομιλου Σερρών) να συνεργαστεί με την Π.Ε. Σερρών για την υλοποίηση Ευρωπαϊκού Προγράμματος στειρώσεων 500 αδέσποτων ζώων(Μεχρι την Κυριακή 13/9 είχαν στειρωθεί περίπου 200 αδέσποτα) με τη βοήθεια εθελοντών, αλλοδαπών κτηνιάτρων, προκάλεσε την αντίδραση του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, ο οποίος θεωρεί παράνομο τον χωρο που γίνονται οι στειρώσεις και ζητά την επέμβαση της Αστυνομίας.

Να θυμίσουμε ότι ο ΦΟΣ είχε έρθει σε ρήξη με το Δήμο Σερρών για τα προγράμματα των στειρώσεων και πέρυσι είχε συνεργαστεί με το Δήμο Καβάλας για τη πραγματοποίηση του προγράμματος.

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος με έγγραφό του, που μας κοινοποίησε, προς τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών ζητά τη διερεύνηση του θέματος και την «αποκατάσταση της έννομης τάξης» και επίσης επισυνάπτει την γραπτή τοποθέτησή του στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Να θυμίσουμε επίσης ότι ο Δήμαρχος Π.Αγγελίδης είναι Κτηνίατρος

Αναλυτικά στο έγγραφό του ο Π.Κ.Σ. αναφέρει:

ΑΘΗΝΑ, 11-09-2015
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 1154

Προς :
Δ.Α.Ο.Κ. Σερρών
Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών

Θέμα: Διερεύνηση χώρου διεξαγωγής παράνομων στειρώσεων αδέσποτων ζώων

Αξιότιμοι κύριοι,
Σύμφωνα με πληροφορίες του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, αλλά και αναρτήσεις στο διαδίκτυο (http://www.ert.gr/filozoikos-omilos-serron-stirosis-adespoton-zoon/), ο Φιλοζωικός Σύλλογος Σερρών διενεργεί πρόγραμμα στειρώσεων αδεσπότων ζώων παράνομα στο χώρο Εγγείων Βελτιώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών και μάλιστα χωρίς την συνεργασία της Περιφέρειας, κάτι το οποίο επικαλείται στην ανακοίνωσή του, αφού στην χθεσινή συνεδρίαση η Περιφέρεια δεν πήρε απόφαση και φυσικά κατά παράβαση του εκτελεστικού κανονισμού 577/2013, που σαφώς ορίζει πως οι πράξεις αυτές πρέπει να γίνονται σε αδειοδοτημένο κτηνιατρείο. 
Παρακαλούμε ως εκ τούτου την Υπηρεσία σας, όπως προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διερεύνηση του θέματος και την αποκατάσταση της έννομης τάξης στην περίπτωση που διαπιστωθεί η διατάραξη αυτής
Σας επισυνάπτουμε την γραπτή μας τοποθέτηση στο χθεσινό συμβούλιο της Οικονομική Επιτροπή ΠΚΜ

Με εκτίμηση,
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΑΘΗΝΑ ΤΡΑΧΗΛΗ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΑΙΟΣ

 

ΑΘΗΝΑ, 09-09-2015 
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 1153

Προς Οικονομική Επιτροπή ΠΚΜ
Θέμα: Παραχώρηση χώρου σε εθελοντές κτηνιάτρους για την πραγματοποίηση στειρώσεων, σήμανσης και καταγραφής αδέσποτων ζώων συντροφιάς
Μετά την Υπουργική Απόφαση 1714/75275 περί παραχώρησης και προδιαγραφών χώρων ΟΤΑ σε εθελοντές κτηνιάτρους πολλοί Δήμοι προβαίνουν στην πρόσκληση «εθελοντών» κτηνιάτρων της αλλοδαπής, χωρίς στην πραγματικότητα να δημιουργείται ένας ορθός σχεδιασμός και πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων. 
Αναφορικά με το αίτημα του φιλοζωικού σωματείου Σερρών για την παραχώρηση χώρου διενέργειας στειρώσεων, εμβολιασμών κ.λπ. έχουμε να επισημάνουμε ότι:
1. Δεν συντρέχει κανένας λόγος να συμβεί αυτό με δεδομένο ότι στο δήμο Σερρών λειτουργεί αδειοδοτημένο δημοτικό κτηνιατρείο αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στελεχωμένο από το απαραίτητο προσωπικό, και ως εκ τούτο οποιαδήποτε κτηνιατρική πράξη αφορά τα αδέσποτα ζώα μπορεί να γίνεται εκεί από τον συμβεβλημένο κτηνίατρο. Ταυτόχρονα, ο Δήμος έχει συνεργασία και με ιδιώτες κτηνίατρους για την διενέργεια στειρώσεων στον χώρο του δημοτικού κτηνιατρείου.
2. Σε επίπεδο νομοθετικών διατάξεων οι κτηνίατροι – πολίτες μέλη των κρατών της Ε.Ε. και χωρίς ελληνική υπηκοότητα απαιτείται σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα του Π.Δ. 38/2010 να προβούν σε γνωστοποίηση στοιχείων και εγγράφων προς την αρμόδια αρχή, δηλαδή το ΓΕΩΤ.Ε.Ε., με στόχο την απόδειξη της επαγγελματικής κατάστασης του εθελοντή κτηνίατρου, την κοινοποίηση του αριθμού φορολογικού μητρώου του, καθώς και στοιχείων που απαιτούνται σε επαγγελματίες που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία. Στην προκειμένη περίπτωση, λοιπόν, δεν γνωρίζουμε ποιος με ποιον τρόπο θα διενεργήσει ελέγχους σχετικά και με την νομιμότητα των συγκεκριμένων κτηνιάτρων που θα προσκληθούν από το φιλοζωικό σωματείο, καθώς επίσης και της ορθότητας των κτηνιατρικών πράξεων, με δεδομένο ότι και στο παρελθόν σε αντίστοιχες διαδικασίες είχαν παρατηρηθεί φαινόμενα ασθένειας των ζώων μετά από κακή περίθαλψή τους. Επιπλέον, δεν διασφαλίζεται με κανέναν τρόπο το ότι τα ζώα που θα στειρωθούν και σημανθούν είναι πραγματικά αδέσποτα και όχι δεσποζόμενα, ενώ δεν διευκρινίζεται αν τα στοιχεία των ζώων αυτών θα δηλωθούν και με ποιον τρόπο στην βάση δεδομένων των ηλεκτρονικών καταχωρήσεων.
Κατόπιν τούτων θεωρούμε ότι η παραχώρηση χώρων για διενέργεια κτηνιατρικών πράξεων σε ζώα (και μάλιστα επεμβάσεων ανοιχτής κοιλίας) αντιβαίνει το πνεύμα και το γράμμα της νομοθεσίας περί προστασίας της δημόσιας υγείας και της ευζωίας των ζώων. Ειδικά στον Δήμο Σερρών, όπου ήδη υπάρχει μία σύννομη διαμορφωμένη κατάσταση, κάτι τέτοιο δεν έχει λογική βάση για να συμβεί

Με εκτίμηση, 
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Π.Κ.Σ. 
ΤΡΑΧΗΛΗ ΑΘΗΝΑ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Π.Κ.Σ 

ΣΑΝΤΟΡΙΝΑΙΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ


Πηγή: ANEXARTITOS.GR

Διαβάστε επίσης: