serreslife

Δραματική συνεχίζει να είναι η κατάσταση στο σερραικό κάμπο δύο μήνες περίπου μετά τις υπερβολικές βροχοπτώσεις και την μεγάλη ποσότητα νερού που είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν θραύσεις στα αναχώματα του ποταμού Στρυμόνα με πρώτη αυτή που έγινε την νύχτα του Σαββάτου 7 Μαρτίου στο αγρόκτημα της κοινότητας Θολού του Δήμου Νέας Ζίχνης.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο «Σ.Θ» ο προϊστάμενος Φυτικής και Ζωϊκής παραγωγής της περιφερειακής Ενότητας Σερρών Νίκος Ροϊδος η κατάσταση είναι στη σερραϊκή ύπαιθρο είναι απογοητευτική. «Τα στοιχεία και δορυφορικές λήψεις που έχουν γίνει αποτυπώνουν ότι υπάρχει μία συρρίκνωση 10 χιλιάδων στρεμμάτων της πλημμυρισμένης έκτασης αλλά μιλάμε για μία τάξη μεγέθους των 70 χιλιάδων στρεμμάτων που έχουν πλημμυρίσει. Ας ελπίζουμε ότι μία μικρή έκταση από αυτά τα στρέμματα θα μπορέσουν να σπαρθούν όχι στην κανονική περίοδο της σποράς άλλα λίγο αργότερα. Το σίγουρο είναι ότι χιλιάδες στρέμματα δεν θα μπορέσουν να καλλιεργηθούν » ανέφερε ο Νίκος Ροϊδος και περιέγραψε τις πρωτοβουλίες που έλαβε το Τμήμα Φυτικής και Ζωϊκής παραγωγής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ύστερα από την εντολή της πολιτικής ηγεσίας της περιφερειακής Ενότητας Σερρών.

Καταρχήν σημείωσε περιγράψαμε, αμέσως μετά το συμβάν, τα προβλήματα που δημιούργησαν οι πλημμύρες και θέσαμε δύο βασικές παραμέτρους. Α) Τι θα γίνει με τις αγροτικές εκτάσεις που δεν θα καλλιεργηθούν φέτος; Αυτές οι οικογένειες δεν θα έχουν εισόδημα; Υποστηρίξαμε ότι θα πρέπει να εξαντληθεί κάθε πηγή χρηματοδότησης (Εθνική ή ευρωπαϊκή) για να υπάρξει αποζημίωση για τους πληγέντες αγρότες αφού ο ΕΛΓΑ κατέστησε σαφές ότι αποζημιώνει μόνο τις εκτάσεις που είχαν σπαρθεί. Β) Επειδή φέτος είναι η εναρκτήρια χρονιά της νέας κοινής αγροτικής πολιτικής και οι παραγωγοί έχουν κάποιες υποχρεώσεις, υπάρχει το πρακτικό πρόβλημα πως θα δηλωθούν οι πλημμυρισμένες εκτάσεις. Πρέπει να βρεθεί λύση, για να μην προστεθούν στη φετινή μεγάλη ζημιά και τυχόν αρνητικές συνέπειες στον καθορισμό των δικαιωμάτων των παραγωγών, που θα τους ακολουθούν μέχρι το 2020. Στις 9 Απριλίου, με νέο έγγραφό μας προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, προτείνουμε σχετικές λύσεις και ζητούμε μια υπεύθυνη απάντηση πάνω στο ζήτημα.

Δράση ενημέρωσης για την νέα Κοινή αγροτική Πολιτική

Η υπηρεσία μας ανέλαβε την πρωτοβουλία και πραγματοποίησε 40 ομιλίες σε κοινότητες σε όλη την έκταση του Νομού. Πίστευαν ορισμένοι, που είναι μακριά από την αγροτική πραγματικότητα, ότι θα έρθει κάποιος από το Υπουργείο, θα πραγματοποιηθεί μια ημερίδα και αυτό είναι αρκετό για να πληροφορηθεί ο αγροτικός πληθυσμός τι σημαίνει νέα ΚΑΠ. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, δεν μπορεί να φθάνει η πληροφόρηση στους πολλούς παραγωγούς, πρέπει να «κατέβουμε» σε ακροατήρια κοντά στον τόπο διαμονής των αγροτών μας. Παρότι δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση, μοχθήσαμε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο συμμετέχοντας σε ημερίδες και αντλώντας πληροφόρηση από κάθε πηγή ώστε να ενημερωθούμε και να μπορέσουμε να συντάξουμε μια απλή κατανοητή παρουσίαση. Όπως σε όλες τις καινοτόμες δράσεις ήταν αναγκαίο να αναληφθούν και κάποια ρίσκα που τα αναλάβαμε προκειμένου να ενημερώσουμε τους παραγωγούς μας. Ευτυχώς από όλα όσα παρουσιάσαμε δεν αποδείχθηκε κάτι ανακριβές ή λαθεμένο. Πραγματοποιήσαμε 40 ομιλίες, «σαρώσαμε» τον νομό μας από Αλιστράτη μέχρι Μακρυνίτσα. Ο κόσμος έμαθε στη γλώσσα του τι σημαίνει νέα αγροτική πολιτική. Υπήρξε θετική ανταπόκριση σε αυτή την πρωτοβουλία μας από τους παραγωγούς μας, που προσήλθαν μαζικά στις συναντήσεις μας και εξέφρασαν τα θετικά τους συναισθήματα. Στις 4 Μαρτίου ολοκληρώσαμε αυτές τις ομιλίες και 7 Μαρτίου συνέβη η πλημμύρα. Κανονικά συνεχίζονται οι σπορές Ο προϊστάμενος Φυτικής και Ζωϊκής παραγωγής Νίκος Ροϊδος εκτιμά ότι περίπου 40-50 χιλιάδες στρέμματα δεν θα καλλιεργηθούν, λόγω των πλημμυρών, στον κάμπο των Σερρών.

Ικανοποιητικά εξελίσσονται οι σπορές

Μας ανέφερε επίσης ότι η υπηρεσία αυτό το διάστημα επικεντρώνει τις προσπάθειες και αναπτύσσει την δράση της δίπλα στους αγρότες. Συνεχής είναι η μέριμνά τους να μην απορροφηθούν από την γραφειοκρατία, να μην τους «καταπιούν τα χαρτιά» , να μην ξεχνούν τον ουσιαστικό τους ρόλο.

« Θέλουμε να παραμείνουμε ουσιαστικά γεωργική υπηρεσία του Νομού. Αυτό το διάστημα παρακολουθούμε τις σπορές, οι γεωπόνοι μας είναι στον κάμπο και καθοδηγούν τους αγρότες μας. Αυτή είναι η γεωπονική μας δράση αυτό τον καιρό. Φέτος έγιναν καθυστερημένα οι σπορές του ηλιόσπορου και του καλαμποκιού και αυτές τις ημέρες γίνονται οι σπορές του βαμβακιού. Οι ατέλειωτες βροχές του φετινού χειμώνα σταμάτησαν επί τέλους στις αρχές Απριλίου, στέγνωσαν προοδευτικά τα εδάφη και τα χωράφια βρίσκονται, πλέον, σε μία καλή δομή, έχουν έλθει στο «ρώγο» τους και η σπορά γίνεται σε καλή «σποροκλίνη». Μπορώ να πω ότι εξελίσσεται ικανοποιητικά η σπορά.»  κατέληξε ο Νίκος Ροϊδος.

Toυ Δημητρίου Γ. Νάτσιου

Διαβάστε επίσης: