serreslife

Για μια ακόμη χρονιά οι Σταρτσοβίτες πιστοί στην παράδοση αναβίωσαν το νυφοπάζαρο που γινόταν στην πλατεία Μπαρμπαθανάση κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου, όπου ο μπαρμπα-Άγγος φούσκωνε την γκάιντα και τα ελεύθερα κορίτσια με γαλανόλευκες κορδέλες στα μαλλιά έψαχναν το ταίρι τους. Πλήθος κόσμου παρακολούθησε το δρώμενο κατά το οποίο υποψήφιοι γαμπροί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κάτω Καμήλας Σερρών (μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων) ήρθαν για να βρουν νύφη στο Νέο Πετρίτσι.


Η χορωδία του Συλλόγου Γυναικών Βαμβακοφύτου (μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων) τραγούδησε τοπικά τραγούδια και οι νέες με τους νέους χόρεψαν στους ρυθμούς αυτούς. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία Σταρτσοβίτης κ. Νικόλαος Τάτσιος (ετών 94) και άλλες ηλικιωμένες κυρίες μας ταξίδεψαν με τις αφηγήσεις τους σε εκείνα τα χρόνια (1930-40) που το νυφοπάζαρο ήταν το Κυριακάτικο γεγονός που πρόσμεναν όλοι οι νέοι και οι νέες της εποχής, ενώ το άγρυπνο βλέμμα τους παρατηρούσε τους νέους και τις νέες που συμμετείχαν στην αναβίωση.

Η κα Μαίρη Συμεωνίδου απέδωσε εξαιρετικά στον ρόλο της παρουσιάστριας. Οι οργανοπαίκτες αδελφοί Μάλαμα στο ζουρνά και ο Ηλίας Δημάνος στο νταούλι (οι καλύτεροι πανελλαδικά) βοήθησαν να απογειωθεί το κέφι, με ήχους που οι ρίζες τους ξεκινούν από την αρχαιότητα. Η επόμενη ημέρα χαρακτηρίζεται από τα προξενιά.

Πηγή: Tatsios Giorgos από Facebook

Διαβάστε επίσης: