serreslife

‘‘Μμμμμ!!! Μυρίζει φύση’’ ! Ο μαθητής του δημοτικού εκστασιάσθηκε από το άρωμα στη πρωινή ατμόσφαιρα του Αη Γιάννη του Δήμου Σερρών την περασμένη Παρασκευή και το εξέφρασε αυθόρμητα. Βρέθηκε εκεί με άλλους 200 περίπου μαθητές από διάφορα δημοτικά σχολεία και του Ειδικού σχολείου της πόλης μας, στο πλαίσιο του 3-ήμερου (27,28,29 Μαΐου) εκδηλώσεων-δράσεων της 1ης Γιορτής Νερού που συνδιοργάνωσαν η ΔΕΥΑ Σερρών και ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού με την υλικοτεχνική υποστήριξη του Δήμου.

Οι μαθητές επισκέφτηκαν τις πηγές των νερών πάνω από το χωριό, όπου υπεύθυνος της ΔΕΥΑΣ τους ενημέρωσε για το πολυτιμότερο αγαθό του πλανήτη και τους συμβούλευσε για τη χρηστή, αειφόρο διαχείριση του και απ’ ότι φάνηκε οι μαθητές τα τύπωσαν…

Στη συνέχεια τα παιδιά, στην κεντρική πλατεία του Αη Γιάννη, ζωγράφισαν με νερομπογιές το τοπίο υπό την καθοδήγηση των δασκάλων και εθελοντών του πολιτιστικού. Τα έργα τους εκτέθηκαν το Σάββατο και την Κυριακή δίπλα στη λίμνη μαζί με φωτογραφίες του φυσικού κάλλους της περιοχής.

Ακολούθησαν παιχνίδια και δράσεις με το νερό της λίμνης. Οι μαθητές συμμετείχαν με πάθος και το χάρηκαν με τη ψυχή τους.

Το τριήμερο έκλεισε με μία πολύ καλή συναυλία από Σερραίους μουσικούς πλάι στη λίμνη, όπου παιδιά διένειμαν στο κοινό ένα όμορφο έντυπο της ΔΕΥΑΣ για την ορθολογική διαχείριση του νερού.

Τα μηνύματα – στόχοι

Ο δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ Κώστας Χασαπίδης και του πολιτιστικού συλλόγου Αγίου Ιωάννη Βασίλης Κάπης, ήταν ξεκάθαροι για τους στόχους των εκδηλώσεων.

- Να κάνουν κτήμα τους οι μικροί μαθητές τη σημασία της ορθολογικής διαχείρισης του νερού για τη ζωή και να το διαδώσουν.

- Να μάθουν να σέβονται και να απολαμβάνουν το φυσικό περιβάλλον.

- Να ενημερωθούν οι πάντες για το πόσο σημαντική είναι η προστασία τόσο του υδροφόρου ορίζοντα όσο και των επιφανειακών υδάτων.

- Να δημιουργηθεί μία συμμετοχική κουλτούρα όπου φορείς και πολίτες θα συναποφασίζουν και θα ενεργούν χέρι-χέρι για τη φροντίδα του νερού και του φυσικού περιβάλλοντος.

- «Οι παλιοί τον γνωρίζουν, όμως θέλουμε οι νέοι άνθρωποι να έρθουν στον Αη Γιάννη» (Β. Κάπης)

«Η ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς του τόπου και των περίφημων νερών του, ήταν ο κύριος στόχος της Γιορτής».

Τα «παιδιά» του πολιτιστικού συλλόγου ίδρωσαν κυριολεκτικά και μεταφορικά και τα κατάφεραν σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΣ. Υπόσχονται, η επόμενη Γιορτή να είναι πιο πλούσια και ν’ ανοίξουν το μονοπάτι του νερού στους επισκέπτες, από τη πηγή στη πλατεία μέσα σ’ ένα υπέροχο τοπίο.

Όμως ο Αη Γιάννης είναι 365 ημέρες μια γιορτή. Και έχετε ανοιχτή πρόσκληση.

Δείτε εδώ περισσότερες φωτογραφίες

Από το Γραφείο Τύπου

Διαβάστε επίσης: