serreslife

Δείτε Φωτογραφίες.
Συγκεντρώσεις στην πλατεία Ελευθερίας και στο Εργατικό Κέντρο.

Εκατοντάδες Σερραίοι συγκεντρώθηκαν στα δύο συλλαλητήρια.

Με την συμμετοχή των εργαζομένων ,ανέργων, συνταξιούχων ,φοιτητών, αγροτών επαγγελματιών πραγματοποιήθηκε χθες η πανελλαδική εικοσιτετράωρη απεργία σε όλη την Ελλάδα που κήρυξε η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ αντιδρώντας στην πολιτική που εφαρμόζεται τα τελευταία τρία χρόνια.

Στις Σέρρες ικανοποιητική ήταν η συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση ,αφού εκατοντάδες ήταν οι Σερραίοι που συγκεντρώθηκαν στα δύο συλλαλητήρια που έγιναν στην πόλη των Σερρών.

Στις 11:00 το πρωί στην πλατεία της Ελευθερίας συγκεντρώθηκαν όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για την απεργιακή κινητοποίηση . Την ίδια ώρα μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Σερρών συγκεντρώθηκαν όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Σερρών και του Εργατικού Κέντρου Σερρών . Σύμφωνα με τις δηλώσεις των διοργανωτών των συγκεντρώσεων η συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση ήταν ικανοποιητική συγκριτικά με άλλες φορές.

Μπροστά στο εργατικό Κέντρο Σερρών συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι, άνεργοι , συνταξιούχοι ,φοιτητές ,αγρότες ,επαγγελματίες ..Στο σύνολό τους όλα τα πρωτοβάθμια όργανα των σωματείων και των συλλόγων του νομού συμμετείχαν και παρευρισκόταν στην συγκέντρωση διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στην πολιτική που όπως τονίζουν εξαθλιώνει τους έλληνες. Ο πρόεδρος Ν.Τ.ΑΔΕΔΥ Σερρών Αβραάμ Βούλτσιος αναφερόμενος στην κινητοποίηση ,τόνισε , «Πραγματοποιούμε την απεργιακή συγκέντρωση με αφορμή την γενική απεργία που πανελλαδικά έχει προκηρυχτεί από την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. Νομίζω πως είναι ενθαρρυντική η εικόνα όσων έχουν έρθει ,είναι από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες ,βλέπω ότι υπάρχει μια σχετική προσέλευση ,υπάρχει ένα σχετικό ενδιαφέρον μεγαλύτερο από προηγούμενες φορές .Νομίζω όπως έχω πει και άλλες φορές έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και οι περισσότεροι καταλαβαίνουν πως αν δεν δοθεί από όλους μας ένας ενωτικός ,αλληλέγγυος αγώνας ώστε να ανατραπεί η κυβέρνηση και μαζί τους τα μέτρα και αν τους στείλουμε εκεί που τους αξίζει δεν πρόκειται να βρούμε λύση σε επιμέρους θέματα κλαδικά ,συντεχνιακά .Για αυτό καλώ σε συνέχεια αγώνων να μην είναιμία και μοναδική η μέρα αλλά να είναι ένας αγώνας διαρκείας ,ένας ενωτικός αγώνας και στο τέλος θα τα καταφέρουμε» . Αναφορικά με όσα λένε στελέχη του ΠΑΜΕ, ότι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ συνηγορούν στην πολιτική που εφαρμόζεται ,δήλωσε «Θεωρώ ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να βάλουμε τα χέρια και να βγάλουμε τα μάτια μας .Τώρα αν έχουν υπάρξει κάποιοι χειρισμοί υπόγειοι μέσα από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες , οι οποίοι είναι εξαρτημένοι από τα κόμματα ,τους κομματικούς μηχανισμούς ,τότε αυτοί οι άνθρωποι θα βρεθούνε σε πολύ σύντομα χρονικό διάστημα εκτεθειμένοι και πέρα από την κατακραυγή των εργαζομένων θα υποστούν και όποιες άλλεςσυνέπειες».

Λευτέρης Αβραμάκης αντιπρόεδρος Εργατικού Κέντρου Σερρών « Σήμερα βρίσκονται εδώ όλες οι κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από την πολιτική που εφαρμόζεται .Είναι εδώ οι άνθρωποι της εργατιάς ,οι άνεργοι ,οι φοιτητές ,ο κόσμος της παραγωγής; Που είναι οι αγρότες και ο εμπορικός κόσμος ,το σύνολο της σερραϊκής κοινωνίας .έχω να πω ότι μόλις χθες η τρικομματική ,η μνημονιακή συγκυβέρνηση υπερψήφισε στην Βουλή επικυρωμένο μεσοπρόθεσμο το οποίο περικόπτει περαιτέρω συντάξεις και μισθούς συνεχίζει την υφεσιακή πολιτική που οδηγεί το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας στην φτώχεια ,στην εξαθλίωση και στην ανεργία .Σήμερα απεργούμε και απαιτούμε το κατοχυρωμένο συνταγματικά δικαίωμα της δουλειάς για όλους τους έλληνες , απεργούμε και απαιτούμε στις κλαδικές συμβάσεις να ισχύσουν όσα ίσχυαν ,θέλουμε και πιστεύουμενα εισακουστούμε στο αυτονόητο δικαίωμα της εργασίας να ισχύσουν τα συλλογικά, εργασιακάκαι ασφαλιστικά δικαιώματα» δήλωσε ο κ. Λευτέρης Αβραμάκης αντιπρόεδρος Εργατικού Κέντρου Σερρών.

Η κ. Ελευθερία Πάνου ,πρόεδρος ΕΛΜΕΣ, τόνισε« Σήμερα οι καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης , η ΕΛΜΕ Σερρών ,απεργούμε και διαδηλώνουμε ενάντια στα μέτρα που ήδη έχει πάρει η κυβέρνηση και αυτά τα οποία έρχονται . Πιο συγκεκριμένα προχθές το βράδυ ψηφίστηκε στη Βουλή η αύξηση του ωραρίου των καθηγητών, σε λίγο καιρό θα ψηφιστεί η αξιολόγηση των καθηγητών..Αυτή την στιγμή ήδη έχει ψηφιστεί το νέο δικαστικό ,το οποίο μας θέτει σε αργία για το παραμικρό . Σήμερα έπρεπε κάθε σχολείο να είναι κλειστό, δυστυχώς δεν είναι. . Τα μέτρα θα γίνουν εντονότερα και πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι η μόνη λύση είναι η αντίδραση ,είναι η αντίσταση».

Και οι επαγγελματίες και ο εμπορικός κόσμος συμμετείχε στην απεργιακή κινητοποίηση. Τα καταστήματα εστίασης ήταν κλειστά απότις10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι ενώ τα καταστήματα της αγοράς έκλεισαν από τις 12 έως τις 2:00 ,αφού και το Σωματείο εστιατόρων και ο Εμπορικός Σύλλογος κάλεσαν τα μέλη τους να συμμετέχουν στην κινητοποίηση .

Ο κ. Σώτος Κοτζαμπάς ,πρόεδρος Σωματείου επαγγελμάτων εστίασης δήλωσε «το σωματείο εστιατόρων νομού Σερρών συμπαραστέκεται στην απεργιακή κινητοποίηση σήμερα .Έχουμε αποφασίσει την δίωρη στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι .Τα καταστήματα κατά 80% ήταν κλειστά, και πιστεύω ότι η κινητοποίηση έχει επιτυχία».

Στην συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο το παρόν τους έδωσαν και οι αγρότες των δύο μπλόκων του νομού Σερρών ,και των Κερδυλλίων και του Λευκώνα και μάλιστα και με τα αγροτικά μηχανήματά τους, στέλνοντας ένα μήνυμα ενότητας.

Ο κ. Ανέστης Κεμανιτζόγλου ,μέλος συντονιστικής επιτροπής αγροτών μπλόκου Λευκώνα, δήλωσε«Το μπλόκο του Λευκώνα συμμετέχει και με αγροτικά μηχανήματα στην απεργιακή κινητοποίηση ,πιστεύω ότι εργαζόμενοι και αγρότες μαζί μπορούν να πάνε μπροστά .Τα πράγματα είναι πάρα πολύ χάλια .Αν δεν καταλάβει ο κόσμος να ξεσηκωθεί για να πάρουμε μια διαφορετική πνοή και ως εργαζόμενοι και ως αγρότες θα ρθουν πολύ δύσκολα χρόνια».

« Πολεμάμε μαζί με όλες τις κοινωνικές ομάδες για μια ανόρθωση της οικονομίας ,ζητάμε δικαίωμα στην παραγωγή ,δικαίωμα στο να κάνουμε αυτό που γνωρίζουμεκαλύτερα από όλες τις υπόλοιπες τάξεις ,στο να παράγουμε πλούτο προϊόντα ελληνικά και πάνω από όλα δημιουργώντας τις συνθήκες εκείνες για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας .Δηλώνουμετο παρόν μας ,την αλληλεγγύη μας ,μαζί με τους υπολοίπους γιατί όλοι μαζί με συνοχή ,με μια γροθιά μπορούμε να καταφέρουμε πολλά» υπογράμμισε ο κ. Παναγής Γιάννης ,μέλος συντονιστικής επιτροπής μπλόκου αγροτών Κερδυλλίων.

Το σωματείο εργαζομένων στην ΕΒΖ προχώρησε εκτός από την συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση και σε μια συμβολική πράξη, την διανομή ζάχαρης στους παρευρισκομένους στην συγκέντρωση . Διένειμαν ζάχαρη σε συσκευασία ενός κιλού.

Ο κ. Χριστόδουλος Βαρκάκης ,πρόεδρος ομοσπονδίας εργαζομένων ΕΒΖ «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης , η μεγαλύτερη αγροτική βιομηχανία της χώρας .Αυτό θα πρέπει να είναι καταγεγραμμένο στο μυαλό όλων των ελλήνων αγοράζοντας το σακουλάκι με το κοριτσάκι από το ελληνικό ράφι ,των ελληνικών σούπερ μάρκετ ,να ξέρουν πολύ καλά οι καταναλωτές στηρίζουν το εισόδημα του αγρότη ,το εισόδημα των δορυφορικών επαγγελμάτων που συμμαχούν στην παράγωγη του συγκεκριμένου προϊόντος ,το εισόδημα των αγροτών στο σύνολό τους μονίμων και εποχιακών .Πέραν σήμερα των θεσμικών εργαζομένων επειδή εργαζόμενοι είναι και οι αγρότες θα αναφερθώ ειδικά στους αγρότες ,στηρίζουμε απανταχού τον αγώνα των αγροτών, έχουν δίκαια δικαιότατα αιτήματα ,στηρίζουμε ιδιαίτερα τα δύο μπλόκα του νομού Σερρών ,τα αιτήματά τους είναι δίκαια ,θα πρέπει αυτοί που κυβερνάνε αυτόν το τόπο να ανατρέξουν λίγους μήνες πίσω και να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις δηλώσεις που έκαναν στον Τύπο ,μιλούσαν για πρωτογενή τομέα ,πρωτογενή παραγωγή και σήμερα με τις κινήσεις τους τα καταστρέφουν όλα. Θέλω να εκφράσω και ένα παράπονο προς τους φίλους αγρότες ,όπου όλες αυτές τις μέρες των κινητοποιήσεων τους στις συναντήσει που έχουν κάνει σε διάφορα κυβερνητικά κλιμάκια ,δεν διαπίστωσα ότι έχουν αναφερθεί στο θέμα της μεγάλης αγροτοβιομηχανίας ,θεωρώ ότι στο νομό μας έχουμε ιδιαίτερα αγωνιστικούς συνδικαλιστές ,πιστεύω ότι στα χαμηλά χωρίς ιδιαίτερες τυμπανοκρουσίες έχουν συζητήσει για το θέμα της βιομηχανίας ,τους ζητώ στην επόμενη συνάντηση τους το θέμα της βιομηχανίας να το σηκώσουν ψηλά. Επαναλαμβάνω η μεγαλύτερη αγροτική βιομηχανία και ν καλλιεργήσουν να σώσουμε την βιομηχανία ,να σώσουμε και το εργοστάσιο του νομού μας».

Και τα μέλη του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών συμμετείχαν στην απεργιακή κινητοποίηση ,τονίζοντας ότι είναι η αφετηρία νέων κινητοποιήσεων ,αφού είναι η δραστική μείωση εισοδημάτων, η παράλογη υπερφορολόγηση, η μεγάλη πτώση της ζήτησης καταστρέφει επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας.

Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης . Το μεσημέρι πολλοί από τους συμμετέχοντες στην απεργιακή κινητοποίησης επισκέφτηκαν το μπλόκο των αγροτών στο Λευκώνα ,στην Ε.Ο. Σερρών και Θεσσαλονίκης (διασταύρωση Σιδηροκάστρου –Προμαχώνα) ,όπου δήλωσαν την συμπαράσταση στον αγώνα των αγροτών και έκλεισαν για λίγη ώρα το δρόμο .

Δήμητρα Μετόκη

Διαβάστε επίσης: