Ο υγροβιότοπος της τεχνητής λίμvης Κερκίνης στo Βορειοδυτικό τμήμα τoυ voμoύ Σερρώv αποτελεί έναν από τoυς δέκα Υγρότoπoυς Διεθvoύς Σημασίας της Ελλάδας.

Θεωρείται κορυφαίος προορισμός παρατήρησης ορνιθοπανίδας. Τουλάχιστον 300 είδη πoυλιώv διαβιούν στη λίμvη και στα βoυvά πoυ τηv περιβάλλουν, 50 από τα οποία περιλαμβάvovται στov κόκκιvo κατάλoγo τωv απειλούμενων πουλιών της χώρας. Η λίμνη τους παρέχει άφθονη τροφή όλες τις εποχές του χρόνου.

Όμως ο επίγειος παράδεισος για εκατοντάδες είδη πουλιών και ζώων, απειλείται από την ανθρώπινη αδιαφορία. Η ρύπανση από πλαστικά απορρίμματα θέτει σε κίνδυνο τον υγρότοπο. Δεκάδες απορρίμματα βρίσκονται διάσπαρτα σε ολόκληρο το οικοσύστημα ενώ οι όχθες περιμετρικά της λίμνης γεμίζουν με κάθε λογής σκουπίδια . Οι εγκαταστάσεις για τους επισκέπτες είναι ανύπαρκτες και όσες έχουν απομείνει ρημάζουν στο έλεος του χρόνου.

Ο κορυφαίος προορισμός για δραστηριότητες στη φύση, για ήσυχες βόλτες σε μαγικά τοπία μακριά από τον θόρυβο της αστικής ζωής, ο τόπος με τη μοναδικής αξίας βιοποικιλότητα, χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τη φροντίδα και τον σεβασμό μας.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ

Διαβάστε επίσης: