Δευτέρα, 07 Μάρτιος 2016 00:00

Το κέντρο της πόλης των Σερρών στα χρόνια της δεκαετίας του ΄50

serreslife

Κάρτ ποστάλ που δείχνει το κέντρο της πόλης των Σερρών στα χρόνια της δεκαετίας του ΄50 με τη χαρακτηριστική ερημιά των δρόμων και τη… μοναχικότητα ενός κίτρινου και μπλε λεωφορείου [η φωτό είναι έγχρωμη και τραβηγμένη από το μέγαρο της κλινικής Αργυριάδη, όπου σήμερα η πολυκατοικία της Μεραρχίας 25].

Διακρίνονται στο απέναντι διώροφο κτίριο τα γραφεία του κόμματος των Προοδευτικών του Σπύρου Μαρκεζίνη και στον πρώτο όροφο τα γραφεία του Οικονομικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Σερρών.

serreslife

Το κέντρο της πόλης σε (έγχρωμη) κάρτ ποστάλ της δεκαετίας του ΄50 φωτογραφημένο από το ύψος της αρχής της Λεωφόρου Μεραρχίας Σερρών και σήμερα Κωνσταντίνου Καραμανλή. Διακρίνεται αριστερά, δίπλα στην τέντα, το καφενείο “Κεντρικόν” που έπιανε όλη τη γωνία και ο τρούλος (κουμπές) από το σημερινό αρχαιολογικό μουσείο (Μπεζεστένι). Στο κέντρο της πλατείας η αρχή της πιάτσας των ταξί, που έκανε σχεδόν το γύρο του οθωμανικού κτίσματος, με το περίπτερο που διατηρούσε ο Χαρίτος Χαρίτου (διακρίνεται στο βάθος) απ΄ όπου η πιτσιρικαρία της εποχής, και φυσικά και ο γράφων, προμηθεύονταν τα τεύχη του “Μικρού Ήρωα”, του “Ταρζάν – Γκαούρ” και του “Υπεράνθρωπου”.

Δεξιά μέρος της πλατείας Ελευθερίας όπως διαμορφώθηκε στα χρόνια της Βουλγαρικής κατοχής με την Ακρόπολη της πόλης που τότε δεν την έκρυβαν τα τερατώδη κτιριακά συγκροτήματα των πολυκατοικιών.

Πηγή: ANEXARTITOS.GR (Βασίλης Τζανακάρης)

Διαβάστηκε 4950 φορές