serreslife

Πανδήμως και με κάθε μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε την, Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018, η ιερά μνήμη της Συνάξεως των Αγίων ενδόξων Αρχιστράτηγων Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των επουρανίων Θείων Δυνάμεων Ασωμάτων, εφόρων και προστατών της ιστορικής πόλεως και Μητροπόλεως των Σερρών.

Χιλιάδες Σερραίοι υπερεπλήρωσαν τον περικαλλή πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό και τον προαύλειο χώρο του για να τιμήσουν τους Παμμεγίστους Ταξιάρχες και να καταθέσουν τις ευχαριστίες τους και τα αιτήματά τους.

Παράλληλα είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν το αγιώτατο απότμημα εκ του αυθεντικού Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου μας και την σεβάσμια και θαυματουργό Ιερή Εικόνα της Παναγίας του όρους των Ελαιών, προερχομένα εκ του παλαίφατου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Του Πανηγυρικού Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναζαρέτ κ. Κυριακός, ο οποίος προέστη και της πολυαρχιερατικής θ. Λειτουργίας, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Κασσανδρείας κ. Νικοδήμου, Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, Μαρώνειας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος, του Θεοφ. Επισκόπου Βελίκης κ. Σιώνου (Πατρ. Βουλγαρίας) και του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου. Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαρωνείας κ. Παντελεήμων, ο οποίος ομίλησε με θεολογική ενάργεια για την Σύναξη των Αρχαγγέλων.

Στη δική του προσλαλιά ο Σεβ. Ποιμενάρχης της τοπικής Εκκλησίας των Σερρών και της Νιγρίτης επανέλαβε ότι το Ελληνικό Έθνος από των αρχαίων ακόμη χρόνων είναι φιλόθεο και φιλόθρησκο, τονίζοντας πως η πίστη είναι δομικό στοιχείο της ιδιοπροσωπείας του Έλληνα.

Αυτή η πιστη αρμονικά και ισορροπημένα συνδεδεμένη με το αρχαίο ερευνητικό και οικουμενικό ελληνικό πνεύμα γέννησε έναν εξαιρετικό πολιτισμό, μοναδικής ποιότητας και ήθους.

Για το ζήτημα χωρισμού Κράτους - Εκκλησίας υπεγράμμισε ότι πρόκειται για ένα σύνθημα ξένο προς τη φυσιογνωμία του Έθνους μας και εκτός των πραγματικών αναγκών του Έλληνα σήμερα.

Και κατέληξε ο Σεβασμιώτατος: "Η πάντοτε δημιουργικά ανήσυχη και ερευνητική των πραγμάτων ψυχή του Έλληνα ανεκάλυψε στην ορθόδοξη χριστιανική πίστη τον θησαυρό που αναζητούσε. Αυτός ο θησαυρός πλούτισε την ζωή του Έθνους μας με τις τρεις μεγάλες αρετές μέσα από τις οποίες ο Έλληνας έζησε, εμπνεύστηκε, άντεξε, μεγαλούργησε, την φιλοθεία, την φιλοπατρία και την φιλανθρωπία".

Αναφερθείς δε δι' ολίγων στα τελευταία γεγονότα αναφορικά με τα θέματα της μισθοδοσίας του ιερού κλήρου και της "αξιοποιήσεως" της εναπομείνασας εκκλησιαστικής περιουσίας τόνισε ότι η Εκκλησία ομιλεί, διαλέγεται και κυρίως αποφασίζει για τα σοβαρά της θέματα μέσα από τα θεσμικά της όργανα, κορυφαίο των οποίων είναι η περί τον εκάστοτε Προκαθήμενό της, Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Ελλάδος.

Οι Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος συντεταγμένα μέσα σε πνεύμα ενότητος και ψυχραιμίας, με αίσθημα του χρέους τους και της ιεράς αποστολής τους θα μελετήσουν το θέμα νηφάλια και θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις προς όφελος του λαού του Θεού, του εφημεριακού μας κλήρου και της πατρίδος μας.

Προ του τέλους της απολύσεως ο Σεβ. Ποιμενάρχης κ. Θεολόγος τίμησε με την ανώτατη διάκριση της Ι. Μητροπόλεως, με τον Σταυρό του Αγίου Νικήτα τον κ. Ζήση Θωμαίδη, τ. Επιθεωρητή Εκπαιδεύσεως, για την πολύχρονη προσφορά του στην Εκπαίδευση και στις δράσεις της τοπικής Εκκλησίας.

Ακολούθησε η λιτάνευση του αγιωτάτου αποτμήματος εκ του αυθεντικού Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου μας και των σεβασμίων και θαυματουργών Εικόνων της Παναγίας του Όρους των Ελαιών και των Παμμεγίστων Ταξιαρχών ανά τις κεντρικές οδούς της πόλης, με τη συμμετοχή των Σεβ. Μητροπολιτών, του ιερού κλήρου, των τοπικών αρχόντων και πολυάριθμου πλήθους φιλέορτων πιστών.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναζαρέτ κ. Κυριακός ομίλησε εποικοδημητικώς και εμπνευσμένως για την σπουδαιότητα της μεγάλης Αρχαγγελικής εορτής στην κεντρική πλατεία των Σερρών όπου τελέσθηκε αρτοκλασία.

Πηγή: romfea.gr Σέρρες | Χρήστος Καναρόπουλος

Πηγή: romfea.gr Σέρρες | Χρήστος Καναρόπουλος

Διαβάστε επίσης: