serreslife

Στην περιοχή της Βόλβης, 33 χιλιόμετρα ανατολικά βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης εντοπίζεται το επίκεντρο του σεισμού μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 11.21 και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Θεσσαλονίκη αλλά στις Σέρρες. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 5χλμ. Λίγα μόλις λεπτά αργότερα, στις 11.24. σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση, 3,9 Ρίχτερ.

"Ο σεισμός του 1978 προήλθε από την περιοχή της Βόλβης και έχει δώσει στο παρελθόν και άλλους μεγάλους σεισμούς καθώς εκεί υπάρχει ένα τεκτονικό βύθισμα που περιέχει πολλά ρήγματα. Ωστόσο θεωρώ ότι δεν μπορεί η Βόλβη να δώσει μεγάλο σεισμό και να δράσει, όπως έδρασε το 1978, γιατί δεν έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα. Από τότε έχουν περάσει μόλις σαράντα χρόνια και για να υπάρχει η δυνατότητα να εκδηλωθεί ξανά ένας τόσο μεγάλος σεισμός όπως το 1978 θα πρέπει να περάσουν εκατοντάδες χρόνια" τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας.

"Δεν θα πρέπει να υπάρξει ανησυχία" αναφέρει ο κ. Λέκκας και διαβεβαιώνει ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν το φαινόμενο και την ακολουθία του. Παράλληλα επισημαίνει ότι ο σημερινός σεισμός ήταν επιφανειακός, το εστιακό του βάθος ήταν της τάξης των πέντε χιλιομέτρων και αυτός ήταν ο λόγος που έγινε ιδιαίτερα αισθητός.

"Τα κτίρια στην Ελλάδα αντέχουν πολύ μεγαλύτερους σεισμούς. Δεν θα πρέπει να υπάρχει ο παραμικρός λόγος ανησυχίας. Θεωρώ ότι ο κόσμος έχει επαρκή ενημέρωση και παιδεία ώστε να ανταπεξέλθει σε αυτές τις καταστάσεις" επισημαίνει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Πηγή www.amna.gr

Διαβάστε επίσης: