serreslife

Η περίοδος των εξετάσεων έφτασε και το πολύωρο διάβασμα για τους μαθητές κορυφώνεται. Σε αυτή τους την προσπάθεια όμως, εκτός από την σωστή οργάνωση και κατανόηση της ύλης, παίζει σημαντικό ρόλο και η διατροφή στην απόδοση τους.

Το Φροντιστήριο Μ.Ε. Κέντρο Διδασκαλίας Ιδιαιτέρων Μαθημάτων σε συνεργασία με την διαιτολόγο – διατροφολόγο ΑΤΕΙΘ Μακαντάση Ελένη συμβουλεύει μαθητές και γονείς για την διατροφή των μαθητών κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.


Παρακάτω λοιπόν προτείνονται ορισμένες διατροφικές οδηγίες που θα βοηθήσουν για ένα πιο παραγωγικό διάβασμα και μια εξεταστική περίοδο ήρεμη και περισσότερο αποδοτική…


1. Πάντα πρωινό καθώς αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα για την πνευματική απόδοση. Μαθητές που δεν τρώνε καθόλου πρωινό, παρουσιάζουν χαμηλή ενεργητικότητα, νιώθουν κουρασμένοι και δεν μπορούν να αποδώσουν σωστά. Προσοχή όμως να μην είναι βαρύ και δύσπεπτο με μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και λιπαρών.
2. Όχι δίαιτα: Η περίοδος των εξετάσεων δεν ενδείκνυται για δίαιτα αδυνατίσματος, περιορισμό θερμίδων ή μεγάλες αλλαγές στο συνήθη τρόπο διατροφής. Η δίαιτα μπορεί να προκαλέσει εκνευρισμό, αυξημένη κόπωση και μείωση της συγκέντρωσης.
3. Ισορροπία: Το διαιτολόγιο κάθε ημέρας πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφών, στις κατάλληλες ποσότητες.
4. Τακτικές ώρες: Η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων φαγητού σε τακτά χρονικά διαστήματα, περίπου κάθε 3-4 ώρες, εξασφαλίζει τη σταθερή λειτουργία του εγκεφάλου.
5. Υγιεινά σνακ από φρέσκα φρούτα, φυσικούς χυμούς, σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης και ανάλατους ξηρούς καρπούς αποτελούν ιδανικές λύσεις.
6. Μεσημεριανό και βραδινό πάντα στο σπίτι: Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το σπιτικό φαγητό, τουλάχιστον από πλευράς ασφάλειας και υγιεινής ενώ το τελευταίο γεύμα της ημέρας πρέπει να είναι ελαφρύ και εύπεπτο και να καταναλώνεται τουλάχιστον 3 ώρες πριν τον ύπνο.
7. Αποφυγή δύσπεπτων τροφίμων: βαριά φαγητά, τηγανιτά, αλλαντικά, σάλτσες, μπαχαρικά και τα πολλά ζωικά λιπαρά πρέπει να αποφεύγονται ή να περιοριστούν.
8. Λίγη σοκολάτα βοηθάει: Η σοκολάτα περιέχει συστατικά που σχετίζονται με την τόνωση, τη μείωση του άγχους και τη βελτίωση της διάθεσης. Καταναλώστε περίπου 20 γραμμάρια σοκολάτα υγείας 2-3 φορές εβδομαδιαίως.
9. Αύξηση πρόσληψης υγρών: Μικρές ποσότητες νερού σε τακτά χρονικά διαστήματα μειώνουν την εμφάνιση της κόπωσης και βοηθούν στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Χυμοί χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, γάλα, φρούτα και σαλάτες λαχανικών συμπληρώνουν τις απαιτήσεις σε υγρά.
10. Προσοχή στους καφέδες: Η υπερκατανάλωση καφεΐνης προκαλεί νευρικότητα και βλάπτει την πνευματική απόδοση. Η καφεΐνη υπάρχει επίσης σε αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά, τσάι (τεΐνη), κακάο, σοκολάτα και σε σοκολατούχα γάλατα.


Ευχόμαστε καλή δύναμη και καλή επιτυχία σε όλους σας!!!

Ενημερωθείτε για τον τρόπο διδασκαλίας και τα προτεινόμενα προγράμματα σπουδών του Φροντιστηρίου μας μέσω της νέας μας ιστοσελίδας www.kentrodidaskalias.gr

Διαβάστε επίσης: