serreslife

Η «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου» τιμήθηκε στις Σέρρες με εκδηλώσεις που διοργάνωσαν οι Σύλλογοι Ποντίων Ν. Σερρών και η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών
Την 99η επέτειο εθνικής μνήμης της γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού τίμησαν εκατοντάδες Σερραίοι πρώτα από όλα το απόγευμα του Σαββάτου ζητώντας την αναγνώριση της γενοκτονίας από όλους τους διεθνείς οργανισμούς και τα κράτη, αλλά πρωτίστως και κυρίως από την ίδια την Τουρκία.

Λίγα είναι οι 353.000 ψυχές των νεκρών θυμάτων που ζητούν δικαίωση ή έστω μια  συγνώμη για την θηριωδία;
Όσο για τα Ποντιακά Σωματεία του νομού μας τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση για την «Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου» στο Εργατικό Κέντρο Σερρών στην εκδήλωση που ξεκίνησε με πορεία από την πλατεία Ελευθερίας  της πόλης μέσω της οδού Μεραρχίας και του πεζόδρομου « Κωνσταντίνου Καραμανλή» με κατάληξη το Εργατικό Κέντρο Σερρών.
Την πορεία οδηγούσαν μέλη των ποντιακών Σωματείων αλλά και προσφυγικών και άλλων Σωματείων με παραδοσιακές στολές και τα λάβαρα των Σωματείων.
Στο ύψος του Διοικητηρίου η πορεία έκανε στάση και οι εκπρόσωποι των ποντιακών σωματείων κατέθεσαν ψήφισμα στον αντιπεριφερειάρχη Σερρών, Ιωάννη Μωυσιάδη, με το οποίο ζητείται η αναγνώριση της γενοκτονίας από όλους τους διεθνείς οργανισμούς και τα κράτη
Στην συνέχεια στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση λόγου και μουσικής.
Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν ο  Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, Καθηγητής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ. και ο Νίκος Λυγερός, Γεωστρατηγικός Γεωπολιτικός Αναλυτής.
Μετά τις ομιλίες ακολούθησε  θεατρικό δρώμενο από τους πολιτιστικούς συλλόγους Κ. Ποροϊων, Ν. Πετριτσίου και Ακριτοχωρίου, και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με θρήνους του Πόντου από την Χορωδία της Ευξείνου Λέσχης ,και χορό από τους μικρούς  Πόντιους πυρριχιστές.

Πηγή: Εφημερίδα Ελεύθερο Βήμα

Δείτε το βίντεο από το TV Επιλογές:

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 233 επισκέπτες