serreslife

Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα πρέπει οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να μετατετθούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους. Η προθεσμία εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου, ενώ η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας καθυστέρησε τέσσερις μήνες για να εκδοθεί.

Ο αιρετός ΠΥΣΠΕ Ν. Σερρών κ. Κώστας Στρίκας υπογραμμίζει την αναγκαιότητα ουσιαστικών αλλαγών , ώστε να προκύψει ένα πιο απλό, πιο δίκαιο και πιο κατανοητό σύστημα μεταθέσεων.

Παράλληλα, εφιστά την προσοχή των εκπαιδευτικών στη μελέτη της εγκυκλίου καθώς η αίτησή τους έχει την έννοια της υπεύθυνης δήλωσης, ενώ προειδοποιεί ότι δεν θα υπάρξει παράταση

Η ενημερωτική επιστολή του κ. Στρίκα έχει ως εξής:

«Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,                    

Έστω και με μεγάλη καθυστέρηση τεσσάρων μηνών, ανακοινώθηκε η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το 2017.

Οι μεταθέσεις των εκπαιδευτικών είναι η σημαντικότερη υπηρεσιακή μεταβολή διότι μέσω της μετάθεσης γίνεται πράξη η επιθυμία του κάθε εκπαιδευτικού να βρεθεί κοντά στον τόπο συμφερόντων του.

Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να μετατεθούν από περιοχή σε περιοχή μετάθεσης, να μετατεθούν αμοιβαία από περιοχή σε περιοχή και στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση θα πρέπει να μελετήσουν την εγκύκλιο μεταθέσεων και να υποβάλλουν την αίτηση τους έως 28-02-2017, σε μόνο επτά εργάσιμες ημέρες και μόνο ηλεκτρονικά.
Στις ίδιες ημερομηνίες υποβάλλονται και οι αιτήσεις για οριστική τοποθέτηση, για μεταθέσεις (βελτίωση θέσης) εντός ΠΥΣΠΕ χωρίς να αναγράφουν προτιμήσεις συγκεκριμένων σχολείων, όσοι βρίσκονται στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ από μετάθεση ή βρίσκονται με απόσπαση σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Στην καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των αιτήσεων μετάθεσης δε δίνεται παράταση.

Οι εκπαιδευτικοί κατά την υποβολή της αίτησης πρέπει να έχουν υπόψη τους τα ακόλουθα:
α) Η οριστικοποίηση της αίτησή τους επέχει θέση υπογραφής από τον αιτούντα εκπαιδευτικό, ο οποίος θα λάβει αριθμό πρωτοκόλλου από το ηλεκτρονικό σύστημα και θα πρέπει να αποθηκεύσει ή/και να εκτυπώσει αντίγραφό της σε μορφή pdf.   

Προσθήκη κριτηρίων μετάθεσης μετά την οριστική υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης από τον εκπαιδευτικό δε θα είναι εφικτή, με την επιφύλαξη των αναφερομένων στην παρ. 1.3. του παρόντος κεφαλαίου.
β) Εφιστούμε την προσοχή ως προς την λεπτομερή ανάγνωση της εγκυκλίου καθώς τα στοιχεία που δηλώνονται στην αίτηση μετάθεσης έχουν την έννοια της υπεύθυνης δήλωσης, με βάση τα οριζόμενα στο άρθρο 8 του Ν.1599/86 και ψευδής δήλωση συνεπάγεται κυρώσεις που προβλέπονται από την παράγραφο 6 του άρθρου 22 του ίδιου νόμου.
γ) Για τα μοριοδοτούμενα κριτήρια μετάθεσης, τα οποία αποτυπώνονται στο ηλεκτρονικό σύστημα δεν απαιτείται αποστολή δικαιολογητικών, εφόσον υποβλήθηκαν κατά την επικαιροποίηση του προσωπικού τους φακέλου, σύμφωνα με την αριθμ. 213318/E1/13-12-2016 εγκύκλιο. Προφανώς, εάν κατά την υποβολή της αίτησης έχουν μεταβληθεί στοιχεία που αφορούν σε μοριοδοτούμενα κριτήρια μετάθεσης, υποχρεούται ο εκπαιδευτικός να αποστείλει ψηφιοποιημένα τα αντίστοιχα δικαιολογητικά στη Δ/νση της οργανικής του θέσης.
Στις περιπτώσεις (βεβαιώσεις εργασίας συζύγων, Λογαριασμό ασφάλισης ΙΚΑ κλπ.) για τις οποίες απαιτείται αποστολή των δικαιολογητικών, αυτά πρέπει να αποστέλλονται, αφού ψηφιοποιηθούν, με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης που ανήκουν οργανικά.

Την περασμένη χρονιά 2016 στο νομό Σερρών, στη διαδικασία των μεταθέσεων από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ, δεν μετατέθηκε κανείς εκπαιδευτικός. Σήμερα υπάρχουν οργανικά κενά τα οποία δημιουργήθηκαν και θα δημιουργηθούν από συνταξιοδοτήσεις και δεν καλύφθηκαν στις περσινές μεταθέσεις. Δεν γνωρίζω αν αυτά τα οργανικά κενά καλυφθούν από μεταθέσεις, που είναι το λογικό, ή από υπεράριθμους εκπαιδευτικούς που θα προκύψουν από ενδεχόμενες συγχωνεύσεις και υποβιβασμούς σχολείων.

Επίσης θα ήθελα να επισημάνω πως δυστυχώς για άλλη μια χρονιά οι μεταθέσεις θα πραγματοποιηθούν με το ίδιο νομοθετικό πλαίσιο, αν και εδώ και χρόνια όλοι συμφωνούμε για την αναγκαιότητα , ουσιαστικών αλλαγών , ώστε να οδηγηθούμε σ' ένα πιο απλό, πιο δίκαιο και πιο κατανοητό σύστημα μεταθέσεων.

Τέλος για το θέμα της αναμοριοδότησης των σχολικών μονάδων αρμοδιότητας του ΠΥΣΠΕ Σερρών το Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη στήριξη της εισήγησης των δύο αιρετών η οποία ήταν και ομόφωνη  πρόταση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας. (Έχει ήδη αποσταλεί από τον Σύλλογο.) Με έγγραφό του στις 16-2-2017 το οποίο και επισυνάπτεται ο Υπουργός κ. Γαβρόγλου αποφάσισε την παράταση διαδικασίας κατάταξης σχολικών μονάδων. Για ότι νεότερο θα υπάρξει σχετική ενημέρωση».

Πηγή: Εφημερίδα Η Πρόοδος

Διαβάστε επίσης: