serreslife

Καρναβάλι του Σιδηροκάστρου: Έκλεψε τις εντυπώσεις και τα βλέμματα. 
Για 21η συνεχή χρονιά το Καρναβάλι του Σιδηροκάστρου έδωσε και πάλι δυναμικό παρών την Κυριακή, στην κεντρική πλατεία, στις 4 το απόγευμα και μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν ενεργά και με κέφι σ’ αυτό το ξεφάντωμα που προσελκύει κάθε χρόνο επισκέπτες από όλο το νομό Σερρών.

Το Καρναβάλι Σιδηροκάστρου είναι τρανή απόδειξη των αστείρευτων δυνατοτήτων της τοπικής κοινωνίας.
Ξεκίνησε πριν από 21 χρόνια κυριολεκτικά από το μηδέν, με μόνα εφόδια το μεράκι και την επιθυμία μιας μικρής ομάδας ανθρώπων να προσφέρουν στον τόπο τους χωρίς αντάλλαγμα, χωρίς πολιτικές επιδιώξεις, χωρίς στεγανά. Και τα κατάφεραν.
Μετά από 21 χρόνια, το Καρναβάλι Σιδηροκάστρου είναι γνωστό και πέρα από τα όρια του νομού Σερρών, συγκεντρώνει πολύ κόσμο τροφοδοτώντας την τοπική αγορά, συμβάλλει τα μέγιστα στην αναγνωρισιμότητα της έδρας αλλά και του Δήμου Σιντικής συνολικά.

Δείτε το βίντεο από το TV Επιλογές:


Τζαμάλα στις Σέρρες από το Εργαστήρι Λαογραφικών Μελετών Ο Πύρρος

Το έθιμο » Τζαμάλα» αναβίωσε το Εργαστήρι Λαογραφικών Μελετών και Παραδοσιακών Χορών » Ο Πύρρος» , την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, έξω απο τον χώρο του Συλλόγου.

Δείτε το βίντεο από το TV Επιλογές:


Καρναβάλι στην Τερπνή Σερρών

Μικροί και μεγάλοι καρναβαλιστές ξεχύθηκαν στους δρόμους στην Τερπνή Σερρών. Και φέτος μικροί και μεγάλοι καρναβαλιστές ξεχύθηκαν στους δρόμους του δημοτικού διαμερίσματος με κέφι και πολύ χορό.

Δείτε το βίντεο από το TV Επιλογές:


Κούσασι στο δήμο Εμμανουήλ Παππά

Ενα από τα ωραιότερα και παλιότερα έθιμα του Εμμανουήλ Παπά είναι το έθιμο του κούσασι το οποίο γιορτάζεται στις απόκριες την Κυριακή πριν την Καθαρά Δευτέρα. Το έθιμο αρχίζει με το άναμα μιας μεγάλης φωτιάς στο κέντρο του χωριού και το λεγόμενο ξεμάτιαγμα που λαμβάνει χώρα γύρω από τη φωτιά αυτή.  Αυτοί που κάνουν το ξεμάτιαγμα λένε τα εξής λόγια : "Κούσασι ,κούσασι, γέρο παπά γέρο. Να πάμε στη θάλασσα να γυρίσουμε από τη θάλασσα και ο.να πάρει την..."

Δείτε το βίντεο από το TV Επιλογές:


Νταρνάκικος γάμος στο Άγιο Πνεύμα

Σειρά εκδηλώσεων διοργανώνει όλο αυτό το χρονικό διάστημα και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Εμμανουήλ Παππά σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και τις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου για την υποδοχή της Καθαράς Δευτέρας.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών το Σάββατο στις 18:00 το απόγευμα στο Άγιο Πνεύμα αναβίωσε και φέτος παρά την βροχή ο Νταρνάκικος Γάμος με σατυρικά στοιχεία στη πλατεία του χωριού ενώ ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι με ζουρνάδες.

Δείτε το βίντεο από το TV Επιλογές:


Μπαμπούγερα Βαμβακοφύτου

Για μια ακόμη χρονιά ο Μορφωτικός Λαογραφικός Σύλλογος Βαμβακοφύτου στο Δήμο Σιντικής αναβίωσε την Κυριακή (26-2-2017) το έθιμο των "Μπαμπούγερων" στο Βαμβακόφυτο. Πρόκειται για ένα δρώμενο που χάνεται, στα βάθη των αιώνων. Τα Μπαμπούγερα έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα και συνδέονται με τις τελετουργίες προς τιμήν του θεού Διονύσου.

Δείτε το βίντεο από το TV Επιλογές:


Παραδοσιακό Γαϊτανάκι στο Ψυχικό Σερρών

Την Κυριακή της αποκριάς και οι κάτοικοι του δημοτικού διαμερίσματος Ψυχικού μετά από πολλά χρόνια και πιστοί στην παράδοση έστησαν το δικό τους γαϊτανάκι στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Δείτε το βίντεο από το TV Επιλογές:

Διαβάστε επίσης: