serreslife

Στα χέρια του Υπερταμείου βρίσκονται από τις 19 Ιουνίου 2018, ακόμη 39 αστικά αλλά και αγροτικά ακίνητα στην πόλη και στους πέριξ της πόλης οικισμούς. Περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα σερραϊκής γης, μεγάλης οικονομικής, αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας.

Ανάμεσα τους, δρόμοι, πλατείες, καλλιεργήσιμη γη υψηλής παραγωγικότητας, αλλά και οικόπεδα (κάποια διεκδικούμενα από ιδιώτες).
Όμως το σημαντικότερο, πολλά από αυτά αποτελούν την ίδια την ιστορία της πόλης. Αρχαιολογικά μουσεία, κτήρια μεγάλης αρχιτεκτονικής και θρησκευτικής αξίας.

Την απόφαση υπέγραψε την Τρίτη 19 Ιουνίου 2018 ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, δύο ημέρες πριν από τις αποφάσεις του Eurogroup για το ελληνικό χρέος. Πρόκειται για απόφαση μιας σελίδας που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β 2320 της 19.06.2018, παραπέμπει σε απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), το οποίο συνεδρίασε μία ημέρα πριν (στις 18 Ιουνίου), εγκρίνοντας τη λίστα με τα ακίνητα που ζητούσε για λογαριασμό της ΕΤΑΔ (με επιστολή του από 14 Ιουνίου) ο εντεταλμένος σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (ΕΕΣΥΠ όπως επισήμως αναφέρεται το Υπερταμείο).

Ούτε όμως και από την απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ ορίζεται ξεκάθαρα ποιά είναι και πού βρίσκονται τα ακίνητα που εκχωρούνται. Η λίστα-μυστήριο καταλαμβάνει 84 σελίδες της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β 2317/19.6.2018).

Εμείς αποκωδικοποιήσαμε τα ακίνητα που αφορούν στην πόλη των Σερρών και σας παρουσιάζουμε ένα σημαντικό τμήμα τους για να αντιληφθούμε το εύρος του εγκλήματος που διαπράττει η κυβέρνησης ΣΥΡΙΖ-ΑΝΕΛ.

Ο Ναός των Αγίων Θεοδώρων  (η παλιά Μητρόπολη), το Μπεζεστένι (στην πλατεία Ελευθερίας), το κτήριο της Νομαρχίας (με όλη την πλατεία που το περικλείει), τα Οθωμανικά Τζαμιά (επί της οδού Ανδριανουπόλεως και επί της Καπετάν Μητρούση), η Καπναποθήκη (επί της οδού Μεραρχίας), το κτήριο της Πυροσβεστικής (το αντίστοιχο της Αστυνομίας πουλήθηκε ήδη σε εταιρεία ακινήτων της Γιουρομπανκ), οι εκτάσεις των αποθηκών Πυρομαχικών Λευκώνα (Ιππικός όμιλος) και φυσικά το πρώην στρατόπεδο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ (που υπόγεια και δόλια το Εμπορικό Επιμελητήριο Σερρών διαπραγματεύεται με τον αναξιόπιστο Καμμένο και το ΤΕΘΑ, για να του παραχωρηθεί και να το μετατρέψει κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν του Βιοτεχνικού Πάρκου Σερρών (ΒΙΟ.ΠΑ.) και της Βιομηχανικής Περιοχής Σερρών (Λευκώνας), δηλαδη, ερείπια και φαντάσματα και… η συνέχεια του καταλόγου, όταν ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο στους υπόλοιπους Δήμους του νομού Σερρών.

Όλα αυτά γίνονται μετά την επέκταση της δανειακής σύμβασης με τους Ευρωπαίους πιστωτές, την οποία ψήφισε τον Ιούνιο φέτος η Βουλή μαζί με τα προαπαιτούμενα (άρθρο 109 στο νομοσχέδιο) και ορίζει ότι το Υπερταμείο «δεσμεύεται στον ESM (σ.σ. στους δανειστές μας) ότι κάθε φορά που το δικαιούχο κράτος-μέλος δεν καταβάλλει ποσό οφειλόμενο βάσει ή με βάση τη Σύμβαση, η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (σ.σ. το Υπερταμείο) μετά από αίτημα θα φέρει την ευθύνη καταβολής αυτού του ποσού σαν να ήταν ο κύριος οφειλέτης, εφόσον τα συνολικά καταβλητέα ποσά δεν υπερβαίνουν συνολικά τα 25 δισ. ευρώ».
Δηλαδή τα ακίνητα αποτελούν περιουσία του Υπερταμείου για να εξασφαλιστεί η αποπληρωμή των δανείων για τα υπόλοιπα 99 χρόνια, μετά και τη λήξη του τρίτου μνημονίου. Με απλά ελληνικά, αν η Ελλάδα αδυνατεί να πληρώσει την οφειλόμενη δόση του δανείου στους δανειστές της, τότε το Υπερταμείο θα πουλάει ακίνητα για την εξασφάλιση του ποσού που απαιτείται για την εξόφληση της δόσης του δανείου.
Έτσι απλά, πατριώτη!

Θόδωρος Καστρινός
μέλος της Λαϊκής Ενότητας Σερρών

Σέρρες, Τετάρτη, 12 Σεπτέμβρη 2018

Διαβάστε επίσης: