serreslife

«Δεν ήταν λοιπόν τυχαίο και συμπτωματικό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών και κτηνοτρόφων του νομού Σερρών δεν παρασύρθηκε από 4-5 ακραίους αγροτοσυνδικαλιστές και πρόθυμους για παραπληροφόρηση «λογιστές», και τους άφησε με 40-50 τρακτέρ να πασχίζουν να αποκλείσουν τον Προμαχώνα αλλά τελικά να μένουν μόνοι τους και εκτεθειμένοι». Με την παραπάνω απαξιωτική έως ειρωνική επισήμανση ο ΣΥΡΙΖΑ Σερρών την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017 με δελτίο Τύπουεξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά των Σερραίων «ακραίων», όπως τους χαρακτηρίζει, αγροτοσυνδικαλιστώνκαι κατά των «πρόθυμων σε παραπληροφόρηση “λογιστών”», αναφορικά με τις κινητοποιήσεις των αγροτών στον κόμβο του Λευκώνα και την προσπάθειά τους να φτάσουν με τα τρακτέρ τους στον Προμαχώνα. Αναλυτικά το σχετικό δελτίο Τύπου από το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Σερρών έχει ως εξής:

Για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης

Οι αγρότες της χώρας βρίσκονται σε μία πολύ δυσχερή οικονομική θέση, όπως άλλωστε και όλες οι κοινωνικές τάξεις, όμως αυτό δεν προέκυψε ξαφνικά αλλά οφείλεται στις παθογένειες του παρελθόντος και στην καταστροφική πολιτική που άσκησαν οι κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ.

Η σημερινή κυβέρνηση παρά τις τεράστιες δυσκολίες προσπαθεί, και εν μέρει επιτυγχάνει, τουλάχιστον να σταματήσει τον κατήφορο και στη συνέχεια να οδηγήσει τη χώρα, αλλά και τον αγροτικό τομέα στην έξοδο από την κρίση και το αδιέξοδο.Ήρθε πλέον η ώρα της αλήθειας και επιβεβαιώνεται πλέον με στοιχεία, ότι δεν έχουν καμία βάση τα περί σφαγιασμού των αγροτών λόγω των νέων ασφαλιστικών εισφορών. Συγκεκριμένα από 444.000 αγρότες που καλούνται να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές, οι 400.000 θα καταβάλουν 87 ευρώ μηνιαίως αντί 113 που κατέβαλαν με το προηγούμενο καθεστώς και μόλις 620 άτομα θα πληρώσουν την υψηλή εισφορά.

Υπάρχει δυνατότητα κατανομής του πραγματικού φορολογητέου εισοδήματος στα μέλη της οικογένειας, προκειμένου να υπολογίζεται χαμηλότερο ασφάλιστρο σε όλα τα μέλη και να αναγνωρίζεται έτσι η συνεισφορά της οικογένειας στην αγροτική δραστηριότητα. Ο υπολογισμός του ασφαλίστρου γίνεται επί του πραγματικού φορολογητέου εισοδήματος και όχι επί του τεκμαρτού, εάν αυτό είναι μεγαλύτερο.

Για το φορολογικό ισχύει πλέον ένα πλαίσιο τριών ειδών αφορολογήτου. Το ένα αφορά τις επιδοτήσεις, του Β' Πυλώνα, που όπως είπε είναι «τελείως αφορολόγητες». Το δεύτερο τις επιδοτήσεις του Β΄ Πυλώνα, για το πρασίνισμα και τις συνεδεδεμένες,με αφορολόγητο ως τις 12.000 ευρώ και τέλοςτο εισόδημα που προκύπτει από τα έσοδα μείον τα έξοδα, με το αφορολόγητο να ορίζεται στα 8.500 ευρώ, που ανεβαίνει ως και τα 9.550 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό τέκνων.

Ακόμη και αυτοί που είναι πάνω από τις 9.500 ευρώ, αλλά και ως τις 20.000-25.000 ευρώ, έχουν και αυτοί αυξημένο αφορολόγητο.

Για δεύτερη χρονιά δενυπάρχουν πρόστιμα και καταλογισμοί από τις ευρωπαϊκές ελεγκτικές αρχές, όταν τη προηγούμενη πενταετία συσσωρεύτηκαν περισσότερα από 3 δις ευρώ, πρόστιμα και καταλογισμοί.

Θεσμοθετήθηκε η χρήση των ΑΠΕ για μείωση του κόστους παραγωγής, με την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών μονάδων σε ατομική και συλλογική βάση. Μάλιστα στο ΠΑΑ προβλέπεται η ένταξη σχεδίων βελτίωσης , μέσα από συμπράξεις, ώστε να καταστεί και οικονομικά δυνατήη εγκατάστασηφωτοβολταϊκών μονάδων.

Θεσμοθετήθηκε επίσης η κάρτα του αγρότη, για την παροχή ρευστότητας στο χώρο, που βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από το τραπεζικό σύστημα (από Εθνική, Άλφα καιEurobank). Εξασφαλίστηκε έτσι χαμηλότοκη χρηματοδότηση στους αγρότες δικαιούχους βασικής ενίσχυσης για τη κάλυψη αναγκών τους που σχετίζονται με την αγροτική τους εκμετάλλευση με επιτόκιο γύρω στο 4%.

Οι επιταγές των 12 και 10 μηνών στο εμπόριο θα αντικατασταθούν με επιταγές ημερών. Είναι αδιανόητο τα νωπά προϊόντα να αποτελούν το βασικότεροεργαλείο χρηματοδότησης των πολυκαταστημάτων.

Ψηφίστηκε ήδη και ισχύει το εργόσημο για τους μετανάστες εργάτες γης. Πρόκειται για μια θεμελιώδη καινοτομία στον ασφαλιστικό χώρο, αλλά και μια ανθρώπινη υποχρέωση

Τέλος για το νομό Σερρών χρηματοδοτούνται από το ΠΑΑ η βελτίωση του αρδευτικού δικτύου της πεδιάδας Σερρών (1,2 εκατ. ευρώ) και η ολοκλήρωση του αρδευτικού δικτύου Νεοχωρίου (0,5 εκατ. ευρώ)

Στον Αναπτυξιακό Νόμο, πάνω από τη μισή έκταση του Νομού (και πάνω από το 60% του πληθυσμού) έχει ενταχθεί στις ειδικές περιοχές (ένα από τα κριτήρια που δίνουν προβάδισμα σε επενδυτικά σχέδια).

Το Εργοστάσιο Ζάχαρης των Σερρών παραλήφθηκε από την κυβέρνηση κλειστό και καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες, ιδίως από την τελευταία διοίκηση με Πρόεδρο τον κ.Ρώσσιο να ξαναλειτουργήσει μέσα στο 2017.

Το πρώτο και καίριο χτύπημα στη βιομηχανία δόθηκε το έτος 2007/2008, στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης, όταν η Ελλάδα αποποιήθηκε το 50,01% της εθνικής της ποσόστωσης παίρνοντας 87 εκ. ευρώ, με αποτέλεσμα η ποσόστωση να ανέρχεται συνολικά στους 158.702 τόνους από 317.502 που ήταν αρχικά.

Αυτό είχε καταστροφικές συνέπειες με αποτέλεσμα η εταιρεία να εμφανίζει ΖΗΜΙΕΣ39,7 εκατ. ευρώ το 2014, τις οποίες όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μείωσε στα 14,9 εκατ. ευρώτο 2015 και8,1 εκατ. ευρώτο 2016 με προοπτική κερδοφορίας για το 2017.

Σήμερα και μέχρι στιγμήςακολουθείται στις πληρωμές των παραγωγών του νομού Σερρών το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε μεταξύ της διοίκησης και των ίδιων των παραγωγών. Δηλαδή οι προκαταβολές που έχουν δοθεί στους τευτλοεξαγωγείς μαζί με τα χρήματα που έχει δώσει η βιομηχανία για τα εφόδια των παραγωγών, το συνολικό ύψος που έχει αποδοθεί το 2016 για τις οφειλές της ΕΒΖ αγγίζει το 83% και σε λίγες ημέρες θα δοθούν και τα υπόλοιπα.

Εξασφαλίστηκε η ομαλή καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων,αφού πρώτα εξοφλήθηκαν όλες οι παλιές εκκρεμότητες (ακόμα και από το 2008). Δόθηκε συνολικά το 2016στην ελληνική ύπαιθρο ποσό 3,7 δις ευρώ, το μεγαλύτερο από καταβολής της ΚΑΠ.

Δεν ήταν λοιπόν τυχαίο και συμπτωματικό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών και κτηνοτρόφων του νομού Σερρών δεν παρασύρθηκε από 4-5 ακραίους αγροτοσυνδικαλιστές και πρόθυμους για παραπληροφόρηση «λογιστές», και τους άφησε με 40-50 τρακτέρ να πασχίζουν να αποκλείσουν τον Προμαχώνα αλλά τελικά να μένουν μόνοι τους και εκτεθειμένοι.

Διαβάστε επίσης: