serreslife

Η μάχη Κιλκίς-Λαχανά ήταν η  φονικότερη μάχη των Βαλκανικών Πολέμων. Οι απώλειες του ελληνικού στρατού ήταν 8.828 νεκροί και τραυματίες. Κι όμως δεν υπήρχε στον εορτασμό εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της επετείου των 105 χρόνων από την Μάχη του Λαχανά , στο μνημείο στο ύψωμα του Λαχανά, την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018. Ήταν 21 Ιουνίου 1913 όταν οι Έλληνες πολέμησαν με αυταπάρνηση και  νίκησαν τις βουλγαρικές δυνάμεις. Η Μάχη Κιλκίς-Λαχανά υπήρξε από τις φονικότερες της νεώτερης ελληνικής ιστορίας. Οι απώλειες του ελληνικού στρατού ήταν 8.828 νεκροί και τραυματίες. Παράλληλα η Μάχη αποτελεί από τις πιο ένδοξες σελίδες της ιστορίας , που επιτεύχθηκε ως απόρροια του υψηλού ηθικού, ηρωισμού και ανδρείας των ελληνικών τμημάτων.

Τις εορταστικές εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους στρατιωτικές και πολιτικές αρχές, καθώς επίσης και πλήθος κόσμου που θέλησε να τιμήσει τους ήρωες που πολέμησαν και χάθηκαν στα υψώματα του Λαχανά.

Στις 11:π.μ. στο μνημείο της Μάχης του Λαχανά τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο. Κατόπιν έγινε προσκλητήριο νεκρών με τις πρέπουσες τιμές και αναγνώσθηκε το ιστορικό των ημερών των αγώνων των ηρώων της μάχης του Λαχανά.  

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον υποδιοικητή του Γ’ Σώματος Στρατού, τον εκπρόσωπο της Βουλής  ,Σάββα Αναστασιάδη, βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, τον εκπρόσωπο του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Θεοφάνη Παπά, τον δήμαρχο Λαγκαδά Γιάννη Καραγιάννη , τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ,τον πρόεδρο του  Συλλόγου Αποστράτων Αξιωματικών Σερρών, Θεόδωρο Στρίκο, τον πρόεδρο του Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων Ν. Σερρών, Βάϊο Γκότση και από άλλους φορείς και εκπροσώπους συνδέσμων, σωματείων και συλλόγων.

Ο μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος ,ανέφερε «Σήμερα είναι μια ημέρα εθνικ΄ςη υπερηφάνειας, αλλά και μνήμης. Μνήμης απέναντι στα κλέη των προγόνων μας χάρις την θυσία των οποίων εμείς σήμερα απολαμβάνουμε  μια ελεύθερη πατρίδα. Αλλά και ευθύνης το πώς εμείς θα πολιτευτούμε,πως θα πορευθούμε ,πως θα ανταποκριθούμε στις προσκλήσεις των καιρών, με αυτά πάντοτε τα ιερά και όσια μας παρέδωσαν οι πατέρες μας. Ας ευχηθούμε να μνημονεύουμε υγιώς της υπερόχου θυσίας των προγόνων μας και να αγωνιζόμαστε πάντοτε τον καλόν αγώνα για αυτή την πατρίδα. Για τον έλληνα πάντοτε η φιλοπατρία ήταν ίσως η κορυφαία των αρετών, φιλοθεΐα και φιλοπατρία, αυτές οι αρετές διέπουν και φωτίζουν την ζωή των ελλήνων από την αυγή της ιστορίας αυτού του τόπου. Είναι δύο μηνύματα δυνατά».

Ο Σάββας Αναστασιάδης, βουλευτής Β΄ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, δήλωσε« Προσωπικά από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου συμμετέχω σε αυτή την επέτειο ,σε αυτό το μνημόσυνο. Η φετινή επέτειος έχει τον ιδιαίτερο  συμβολισμό της γιατί αυτές τις μέρες όπως ξέρουμε υπογράφηκε αυτή η συμφωνία, η οποία κατά δική μου εκτίμηση είναι επαίσχυντη, άρα ο εορτασμός ο φετινός είναι ιδιαίτερα σημαντικός και πρέπει να τον συνεχίσουμε για να γνωρίζουν οι νεότεροι τι κάναν οι παλαιότεροι για να μείνει ελεύθερος αυτός ο τόπος ,πως πολέμησαν και πως δώσανε την ψυχή τους και να αντιλαμβάνονται πως αυτό το όνομα, τα ιερά και τα όσια και την ιστορία με ευκολία και χωρίς πόλεμο με μια συμφωνία τα παραχωρούμε σε ανθρώπους που πλαστογράφησαν την ιστορία . Θέλω να πιστεύω ότι η μέρα αυτή, όπως και προχθές στο Πισοδέρι, η σημερινή στο Κιλκίς και σε λίγες μέρες στις Σέρρες θα αποτελούν οδηγός στις νέες γενιές ώστε να γνωρίζουνε ότι αυτός ο τόπος είναι ιερός, είναι Ελλάδα είναι Μακεδονία ίσον Ελλάδα, όπως λένε πολλοί και ότι η ιστορία δεν μπορεί να εκχωρηθεί .Εύχομαι να το αντιληφθούν οι κυβερνώντες και ο λαός και να μην έχουμε ήττα εθνική η οποία αν ολοκληρωθεί δεν θα έχει πισωγύρισμα»

Ο δήμαρχος Λαγκαδά , Γιάννης Καραγιάννης ,δήλωσε «Με σημαντική μέρα για τον δήμο μας αλλά και για όλη την Ελλάδα και φυσικά για την Μακεδονία μας, μια μάχη με ιδιαίτερη σημειολογία για τις μέρες που ζούμε σήμερα ,ο τρόπος με τον οποίο  αφηγήθηκαν τα περιστατικά εκείνης της μάχης μας, δημιούργησε ρίγη συγκίνησης σε όλους μας, είναι ένα κομμάτι της ιστορίας μας. Νοιώθουμε συγκινημένοι και νοιώθω εθνικά υπερήφανος που έχω την τιμή να εκπροσωπώ τον δήμο Λαγκαδά σε αυτή την επέτειο της τόσο σημαντικής μάχης».

Από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο περιφερειακός σύμβουλος Αθανάσιος Μασλαρινός, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Θεόφιλος Λεονταρίδης, και άλλοι. Αίσθηση προκάλεσε η απουσία εκπροσώπου της κυβέρνησης ,που ενώ υπήρξε ενημέρωση ότι θα παρευρεθεί και είχε γίνει μέριμνα για  στεφάνι εντέλει δεν εμφανίστηκε κανείς και δεν έγινε η κατάθεσή του.

Δήμητρα Μετόκη

Δείτε το βίντεο από το TV Επιλογές:

Διαβάστε επίσης: