serreslife

Τον Απρίλιο του 2019 αναμένεται, να παραδοθεί η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων των Σερρών, μέσω της οποίας θα μειωθεί δραστικά η ποσότητα των υπολειμμάτων που θα οδηγούνται σε ταφή.
Στη μονάδα αυτή, θα ανακτώνται ανακυκλώσιμα υλικά με μηχανική διαλογή σε ποσοστό 65% επί του συνόλου των σκουπιδιών ενώ το υπόλοιπο 35% θα οδηγείται στην ταφή.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 36,2 εκατομμύρια ευρώ και για την υλοποίηση της μονάδας έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 15,2 εκατομμυρίων ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».
Το υπόλοιπο ποσό της επένδυσης καλύπτεται από ίδια κεφάλαια της κοινοπραξίας (9,2 εκατ. ευρώ) και τραπεζικό δανεισμό (11,8 εκατ. ευρώ).
Η μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων νομού Σερρών, που κατασκευάζεται στη θέση «Ερείπια Νεράιδας» του Δήμου Ηράκλειας Σερρών. θα καλύπτει τους δήμους του νομού Σερρών (Δ. Αμφίπολης, Δ. Βισαλτίας, Δ. Εμμανουήλ Παππά, Δ. Ηρακλείας, Δ. Νέας Ζίχνης, Δ. Σερρών, Δ. Σιντικής) και το Δήμο Κιλκίς και υλοποιεί τους στόχους που έχουν τεθεί από τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΣΔΑ Κ. Μακεδονίας), όπως έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η μονάδα θα χρησιμοποιεί τις τεχνολογίες της μηχανικής ανακύκλωσης και της αερόβιας κομποστοποίησης.
Η μηχανική ανακύκλωση θα χρησιμοποιείται για την ανάκτηση υλικών (πλαστικό, μέταλλο, χαρτί) με σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό όπως οπτικούς διαχωριστές, μαγνητικούς διαχωριστές, κ.α.
Η αερόβια κομποστοποίηση του υπολειπόμενου κλάσματος θα γίνεται με στόχο την παραγωγή Υλικού Τύπου Κομπόστ για χρήσεις όπως αποκαταστάσεις λατομείων, Χώρων Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων, κ.λ.π. Ειδικά για το κομπόστ, η επιλεγείσα τεχνολογία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δεχθεί η μονάδα καθαρά υλικά προδιαλεγμένα στην πηγή όπως είναι o στόχος της Πολιτείας και έτσι να παράγει υψηλής ποιότητας κομπόστ κατάλληλο ακόμη και για γεωργική χρήση.
Δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας που επισκέφθηκαν πρόσφατα το Παρίσι έπειτα από πρόσκληση της γαλλικής Πρεσβείας και σε συνεργασία με το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.
Στόχος της αποστολής ήταν η υιοθέτηση καλών πρακτικών στον τομέα της ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων.
Όχι το πόσο θα πληρώνουμε τις υπηρεσίες όλων αυτών των υπηρεσιών δεν μας το είπαν οι δήμαρχοι μιας και είναι δεδομένο από την ίδια την σύμβαση.
Και είναι πάνω από 50% ακριβότερο από αυτό που πληρώνουμε σήμερα
Σωστά;

Πηγή: Εφημερίδα Ελεύθερο Βήμα

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 341 επισκέπτες