serreslife

Από τις Σέρρες, για πρώτη φορά, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στην επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου. Στη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Κ. Καραμανλής» του διοικητηρίου, ο Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε ότι το έργο θα γίνει με μικτή χρηματοδότηση από την Περιφέρεια (μέσω ΕΣΠΑ) και  τη ΔΕΠΑ. Στην πρώτη φάση του έργου, προγραμματίζεται η σύνδεση των Σερρών, ενώ σύμφωνα με τον κ. Τζιτζικώστα «αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, το έργο θα ξεκινήσει στις αρχές του 2017». Αντίστοιχες ανακοινώσεις έγιναν για το θέμα της τιμής του γάλακτος, τη στήριξη του αρχαιολογικού χώρου της Αμφίπολης, τα αντιπλημμυρικά έργα και τη βιομηχανία Ζάχαρης.

Σύνδεση των Σερρών με το φυσικό αέριο ανακοίνωσε ο Απ. Τζιτζικώστας

Τον σχεδιασμό για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Κεντρική Μακεδονία, ανακοίνωσε από τις Σέρρες ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Η ανακοίνωση του περιφερειάρχη έγινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στην αίθουσα “Κωνσταντίνος Καραμανλής” του Διοικητηρίου Σερρών.
Συγκεκριμένα, ο κ. Τζιτζικώστας απάντησε σε σχετική επερώτηση της παράταξης Ιωαννίδη, με εισηγητή τον περιφερειακό σύμβουλο Σερρών Αθανάσιο Μπαζδάνη. «Ποιες πρωτοβουλίες έχει αναλάβει η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου», ρώτησε ο κ. Μπαζδάνης, ζητώντας παράλληλα από τον κ. Τζιτζικώστα να προσδιορίσει -ει δυνατόν- το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών προς αυτή την κατεύθυνση.
«Ως διοίκηση», είπε ο περιφερειάρχης, «έχουμε θέσει σε προτεραιότητα την επέκταση του δικτύου σε όσο το δυνατόν περισσότερες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας». Σχετικά με τις ενέργειες που έχουν γίνει, ανέφερε «τέσσερις συναντήσεις στο αρμόδιο υπουργείο και άλλες δύο στα γραφεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», προσθέτοντας: «Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο, τη ΔΕΠΑ και την ΕΠΑ Β. Ελλάδας. Περιμένουμε από τις δύο εταιρίες τη μελέτη κόστους – οφέλους για όλες τις πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας και εν συνεχεία θα προχωρήσουμε στην ένταξη του σχετικού έργου στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020».
Ο κ. Τζιτζικώστας ότι για το συγκεκριμένο έργο η χρηματοδότηση θα είναι μικτή: Από τη μία πλευρά, η Περιφέρεια μέσω του ΕΣΠΑ και από την άλλοι οι ΔΕΠΑ, ΕΠΑ Β. Ελλάδας με ίδιους πόρους.
«Στην πρώτη φάση θα ενταχθούν οι Σέρρες, το Κιλκίς, η Βέροια, η Κατερίνη και τα Γιαννιτσά», επισήμανε, συμπληρώνοντας πως «μαζί με την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και τη Στερεά Ελλάδα, είμαστε οι πρώτες περιφέρειες όπου το δίκτυο επεκτείνεται εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης».
Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα, ο περιφερειάρχης εκτίμησε πως «αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, το έργο θα ξεκινήσει στις αρχές του 2017», ενώ για τη χρηματοδότηση τόνισε πως «το συνολικό ποσό από το ΕΣΠΑ θα είναι μεγαλύτερο από 20 εκατομμύρια ευρώ».

Για το γάλα

Είχαν προηγηθεί στη συνεδρίαση, οι ανακοινώσεις Τζιτζικώστα για το πρόβλημα με τις τιμές στην αγορά του γάλακτος, τη στήριξη μέσω έργων στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης, τη βιομηχανία Ζάχαρης και τα αντιπλημμυρικά έργα στο νομό Σερρών.
Συγκεκριμένα για το θέμα τους γάλακτος, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι «οι τιμές έχουν πάρει την κατιούσα, λόγω της κατάργησης ποσοστώσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το υπερπλήρες γάλα που οδήγησε σε αθρόες εισαγωγές στην Ελλάδα και πτώση της τιμής παραγωγού από τα 75 λεπτά/λίτρο στα 30 λεπτά/ λίτρο».
Χαρακτήρισε «επικίνδυνα αδρανή» τη στάση της κυβέρνησης, αφήνοντας αιχμές στον Μάρκο Μπόλαρη, διότι ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπέγραψε μαζί με τον  Ευκλείδη Τσακαλώτο την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που επιτρέπει τη χρήση συμπυκνωμένου γάλακτος στο γιαούρτι.
Ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε την άμεση απόσυρση της ΚΥΑ και τη διασφάλιση  ότι το ελληνικό γιαούρτι θα παράγεται αποκλειστικά από φρέσκο ελληνικό γάλα.
Επιπλέον, ανέφερε μια σειρά διεκδικήσεων από πλευράς Περιφέρειας προς την κυβέρνηση για το θέμα του γάλακτος:
Να αλλάξει η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης για την αύξηση στο χρόνο διάρκειας του φρέσκου γάλακτος και να επανέλθει στο προηγούμενο καθεστώς,
Να προχωρήσει στην υποχρεωτική σήμανση προέλευσης του γάλακτος σε κάθε προϊόν,
Να εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία διανομής γάλακτος στα σχολεία και
Να υπάρχει γάλα και γιαούρτι στα 6 ευρώ ανά πρόσφυγα που δίδονται για διατροφή.
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Τζιτζικώστας προανήγγειλε ότι στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου την επόμενη Τετάρτη, το πρώτο θέμα θα αφορά στην προστασία του ελληνικού γάλακτος, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των αρμόδιων φορέων.

Για την ΕΒΖ

Για το θέμα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και των τευτλοπαραγωγών, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην αποπληρωμή της περσινής παραγωγής, καθώς τα χρέη προς τους τευτλοπαραγωγούς ανέρχονται πλέον σε περίπου 8 εκ. ευρώ.
«Η παραγωγή ζάχαρης είναι σήμερα στον… αέρα», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας και συμπλήρωσε ότι «πρέπει άμεσα να εξυγιανθεί η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, να λειτουργήσει με βιώσιμο τρόπο και ανταγωνιστικά. Δεν έχουμε την πολυτέλεια ως χώρα να χάσουμε την παραγωγή ζάχαρης. Πριν από δυο χρόνια διεκδικήσαμε ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από την κυβέρνηση και πετύχαμε τη συνέχιση λειτουργίας της ΕΒΖ. Σήμερα είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το ίδιο. Δεσμευόμαστε ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ότι θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, προκειμένου η παραγωγή ζάχαρης να συνεχιστεί απρόσκοπτα στη χώρα μας».

Για την Αμφίπολη

Για τις ανασκαφές στο λόφο Καστά και το σπουδαίο αρχαιολογικό μνημείο της Αμφίπολης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας απάντησε στη φημολογία ότι υπάρχει κόντρα ανάμεσα στους τοπικούς φορείς, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κόντρα κανενός με κανέναν. Η συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με το Δήμο Αμφίπολης, αλλά και με τα συναρμόδια Υπουργεία (Πολιτισμού και Μακεδονίας – Θράκης) είναι στενή».
Ο κ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε ότι όλοι οι φορείς κινούνται από κοινού σε δυο βασικούς άξονες:
1.Ετοιμαζόμαστε να υποβάλουμε πρόταση χρηματοδότησης από το διασυνοριακό πρόγραμμα «Ελλάδα – Βουλγαρία» ύψους 1,5 εκ. ευρώ, από τα οποία τα 900.000 ευρώ, αφορούν σε έργα και παρεμβάσεις στην Αμφίπολη (δημιουργία κέντρου επισκεπτών, μονοπατιών περιήγησης, προβολή και στήριξη του μνημείου και της ευρύτερης περιοχής κ.ά.).
2.Προγραμματίζουμε στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014 – 2020) και στον άξονα των έργων Πολιτισμού προγραμματίζουμε την ένταξη όσων έργων είναι απαραίτητα για την πρόοδο της ανασκαφής και τη δημιουργία συνθηκών επισκεψιμότητας στο αρχαιολογικό μνημείο.
«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το 2012 εκταμίευσε τα πρώτα 100.000 ευρώ για να ξεκινήσει η ανασκαφή, όταν κανείς δεν στήριζε την ανασκαφική ομάδα της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη. Από τότε συνεχίζει σταθερά να στηρίζει το ανασκαφικό έργο και τις προσπάθειες ανάδειξης τόσο του παγκόσμιας σημασίας αρχαιολογικού μνημείου, όσο και της περιοχής της Αμφίπολης. Χωρίς τυμπανοκρουσίες είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα της χώρας μας», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Για τα αντιπλημμυρικά

Για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το πιο μεγάλο πρόγραμμα αντιπλημμυρικής θωράκισης στην Κεντρική Μακεδονία υλοποιείται στις Σέρρες».
Όπως εξήγησε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ολοκληρώθηκαν εντός του προβλεπόμενου διαστήματος οι εργασίες ανακατασκευής των αναχωμάτων του ποταμού Στρυμόνα, γι’ αυτό και φέτος δεν εκδηλώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα. «Ολοκληρώνεται η διαγωνιστική διαδικασία για να διαθέσουμε 2,7 εκ. ευρώ για τον καθαρισμό της κοίτης του Στρυμόνα από τις νησίδες και επιπλέον 500.000 ευρώ για την παρουσία βυθοκόρου στις εκβολές του ποταμού. Με αυτές τις παρεμβάσεις η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δίνει λύση στο τεράστιο πρόβλημα των πλημμυρών, σε μια περιοχή, που έχει εγκαταλειφθεί από την Πολιτεία εδώ και 40 χρόνια. Δυστυχώς και οι τοπικοί φορείς όταν υπήρχαν χρήματα προτιμούσαν να υλοποιούν έργα – βιτρίνα, αντί να κάνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις στην περιοχή. Όμως η ΠΚΜ ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά εποχή έρχεται να αποκαταστήσει ελλείψεις 40 ετών. Παράλληλα, υποβάλαμε πρόταση στο Interreg για τη χρηματοδότηση με 4 εκ. ευρώ της ενίσχυσης του ανατολικού αναχώματος της Κερκίνης», είπε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Δείτε το βίντεο από το TV Επιλογές:

Διαβάστε επίσης: