serreslife

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών αναμένεται να δώσει τη λύση στο πρόβλημα αποπληρωμής των οφειλόμενων 7,2 εκατ. ευρώ της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης προς τους τευτλοπαραγωγούς. Ήδη χθες, υπήρξε συνάντηση στο Πλατύ Ημαθίας, με σκοπό την καταγραφή της ζάχαρης που θα αποτελέσει ενέχυρο ώστε να δρομολογηθεί άμεσα η καταβολή στους παραγωγούς, των χρημάτων που τους οφείλει η βιομηχανία από την περυσινή καλλιεργητική περίοδο.

Για τα οφειλόμενα της ΕΒΖ στους τευτλοπαραγωγούς

Μέσω της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών αναμένεται να αποπληρωθούν οι τευτλοπαραγωγοί, το υπόλοιπο που τους οφείλεται για την ποσότητα τεύτλων που παρέδωσαν το 2017 στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, και που τελικά ανέρχεται στα 7,2 εκατ. ευρώ, όπως διευκρίνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Σερραίος τευτλοπαραγωγός, Γιάννης Παναγής.
Μάλιστα, ο κ. Παναγής τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την υπογραφή του συμφωνητικού μεταξύ της ΕΒΖ και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών. Μένουν κάποιες διαδικαστικά θέματα και το συμφωνητικό θα υπογραφεί, εκτός βέβαια απροόπτου». Πάντως, αναφορικά με την ποσότητα ζάχαρης που θα ενεχυριαστεί από τα σιλό του εργοστασίου της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας, όσο και για την τιμή ανά τόνο, ακόμα τηρείται σιγή ιχθύος.

Η πρόταση

Υπογραμμίζεται ότι το πρωί της Δευτέρας έγινε στα γραφεία της ΕΒΖ, σύσκεψη σε διοικητικό και διευθυντικό επίπεδο, και κατά τη διάρκειά της τέθηκαν επί τάπητος οι λεπτομέρειες του συμφωνητικού που αναμένεται να υπογράψει η εταιρεία με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη 28/3, η Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών, που βρίσκεται σε διαδικασία συγχώνευσης με την Συνεταιριστική Τράπεζα Πιερίας, (την οποία και πρόκειται να απορροφήσει, ώστε μέχρι το τέλος του 2018 να έχει δημιουργηθεί η Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, αρχικά με έδρα τις Σέρρες), απέστειλε επιστολή στη διοίκηση της ΕΒΖ, με την οποία δήλωνε και επίσημα την πρόθεση και διάθεσή της να συνδράμει στην αποπληρωμή των τευτλοπαραγωγών της Βόρειας Ελλάδας.
Εκείνη την ημέρα, τευτλοπαραγωγοί της Β. Ελλάδας, τόνιζαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών «προτίθεται να αποπληρώσει τους τευτλοπαραγωγούς, ενεχυριάζοντας 18.000 τόνους ζάχαρης από τα σιλό του εργοστασίου της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας, όπου συνολικά υπάρχουν 22.000 τόνοι ζάχαρης».

Η επιστολή

Στην επιστολή της, η Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών, μεταξύ άλλων ζητούσε από τη διοίκηση της ΕΒΖ να εγγυηθεί ότι θα είναι διαθέσιμη η ποσότητα ζάχαρης, ώστε να την παραλάβει και να τη διαθέσει στην αγορά, «απαλείφοντας τον κίνδυνο δέσμευσής της από άλλους εμπλεκομένους».
Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών, Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου, υπογράμμισε ωστόσο, πως «όχι μόνο η τράπεζα μας είναι άμεσα διαθέσιμη να καλύψει τις οφειλές των τευτλοπαραγωγών της ΕΒΖ, αλλά ταυτόχρονα, μαζί με τη στήριξη του ελληνικού Δημοσίου, δηλώνουμε έτοιμοι να συνδράμουμε τα μέγιστα για τη συνέχιση της τευτλοκαλλιέργειας, μέσω στοχευμένης συμβολαιακής γεωργίας».

Πηγή: Εφημερίδα Ελεύθερο Βήμα

Δείτε το βίντεο από το TV Επιλογές:

Διαβάστε επίσης: