serreslife

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν διάφορες εκδηλώσεις, με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ. Στο πλαίσιο αυτό η Συντονιστική Επιτροπή Υγειονομικών, Φαρμακοποιών, Χρονίως Πασχόντων και Ευπαθών Ομάδων ν. Σερρών πραγματοποίησε εκδήλωση ενημέρωσης και διαμαρτυρίας στην πλατεία Κρονίου της πόλης των Σερρών.

Δείτε το βίντεο από το TV Επιλογές:

3 ΔΕΚΕΜΒΡΗ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΜΕΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ Ν. ΣΕΡΡΩΝ

Ευχαριστούμε θερμά τα μέλη διαφόρων συλλόγων και συλλογικοτήτων της πόλης, τους δεκάδες Σερραίους, που συμμετείχαν στη σημερινή μουσική διαμαρτυρία που κάλεσε η Συντονιστική Επιτροπή Υγειονομικών, Φαρμακοποιών, Χρονίως Πασχόντων και Ευπαθών Ομάδων ν. Σερρών.

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον Κεχαγιά Γιάννη για το πολύ όμορφο μουσικό πρόγραμμα που μας προσέφερε.
Επίσης ευχαριστούμε τους «εραστές της μουσικής» για τις υπηρεσίες ήχου, όπως και το καφέ «ΒΟΛΤΑ» για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Τα ΑμεΑ δε θα πέσουμε στον Καιάδα! Μαζί με τους συγγενείς μας, τους υγειονομικούς, τους φαρμακοποιούς, τους υπόλοιπους εργαζόμενους δίνουμε καθημερινό ραντεβού στον αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας!

Η ομιλία του Προέδρου του Συλλόγου Κινητικά Αναπήρων Ν. Σερρών στη σημερινή εκδήλωση:

Φίλες και φίλοι!

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις, με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ.
Καλωσορίζουμε αυτές τις προσπάθειες! Επιμένουμε όμως ότι η απλή καταγραφή των προβλημάτων και η προσπάθεια αντιμετώπισης τους μόνο μέσα από φιλανθρωπικές ενέργειες, δε λύνει ούτε στο ελάχιστο αυτά τα προβλήματα. Ξεκαθαρίζουμε ότι τα ΑμεΑ δεν είμαστε επαίτες. Αντίθετα διεκδικούμε μαζί με τον υπόλοιπο λαό ουσιαστικά μέτρα για την ισότιμη ένταξη μας  σε όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες. Μόνο με αυτό τον τρόπο τα ΑμεΑ θα εξασφαλίσουμε αξιοπρεπή ζωή χωρίς αυτή να εξαρτάται από την καλή διάθεση της κοινωνίας.
Ζητούμε λοιπόν από όλους τους φορείς που αναδεικνύουν τα προβλήματα των ΑμεΑ και αναπτύσσουν διάφορες δράσεις υπέρ τους, να συμπαραταχθούν και να παλέψουν μαζί μας, όλες ακριβώς αυτές τις αιτίες που γεννούν την εξαθλίωση και την περιθωριοποίηση μας.
Επιπλέον τη σημερινή ημέρα δε θέλουμε μεγαλοστομίες από τους Σερραίους πολιτικούς άρχοντες. Αυτό που θέλουμε είναι οι Σερραίοι βουλευτές να μην ψηφίζουν νόμους που μας εξαθλιώνουν. Θέλουμε οι δημοτικοί και περιφερειακοί άρχοντες να φροντίσουν για την προσβασιμότητα μας στους δρόμους, τα πεζοδρόμια, σε όλα τα κτήρια δημοσίου ενδιαφέροντος του νομού, να λειτουργήσουν το λευκό ταξί και να λύσουν συνολικά το πρόβλημα της μεταφοράς των κινητικά αναπήρων στο νομό.

Συνάδελφισσες και συνάδελφοι!

Η περσυνή χρονιά ήταν ακόμα μία κακή χρονιά για τα ΑμεΑ, όπως και για τον υπόλοιπο λαό. Σε όλο τον κόσμο συνεχίζεται η περιστολή δαπανών για τη στήριξη των αδυνάτων, ενώ ιδιωτικοποιούνται ή εμπορευματοποιούνται οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται ρευστότητα για δράσεις υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων και προκύπτουν νέα πεδία για την κερδοσκοπική τους δραστηριότητα. Διεθνείς οργανισμοί που προωθούν αυτή την προσαρμογή (ΟΟΣΑ, Παγκόσμια Τράπεζα, ΕΕ, ΔΝΤ) αντιμάχονται τα όνειρα μας για αξιοπρεπή και ισότιμη ζωή. Το ίδιο πράττουν οι κυβερνήσεις, οι αιρετοί άρχοντες, οι πολιτικοί και οι συνδικαλιστές που δρούνε αναλόγως στη χώρα τους.

Φίλες και φίλοι.

Στον καιρό της κρίσης μας χαντάκωσαν για να μη χρεοκοπήσει η χώρα. Έκοψαν αναπηρικές συντάξεις, ποσοστά αναπηρίας, εξετάσεις, αναπηρικά είδη, φάρμακα, θεραπείες, φυσικοθεραπείες κα. Χάρη σε όλα αυτά το πλουσιότερο 10% του πληθυσμού αύξησε το εισόδημα του από 48,6% το 2007 σε 56,1% πέρσι!!!
Σήμερα, στις μέρες της ανάπτυξης, μας αποτελειώνουν για να στηριχθούν οι επενδύσεις. Επιβάλουν εισφορά αλληλεγγύης στα επιδόματα συναδέλφων κάτω του 80% και σε όσους είναι πάνω από 80% και δεν είναι κινητικά ανάπηροι ή τυφλοί. Κρατούν 200.000 παιδιά εκτός ειδικής αγωγής. Απαξιώνουν τις αθλητικές δομές. Ετοιμάζουν νέο σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας, φέρνουν νομοσχέδιο για την πρόνοια και εισάγουν την έννοια της λειτουργικότητας του αναπήρου για να προωθήσουν περικοπές. Δεν αποσαφηνίζουν τι θα συμβεί στις παροχές μας αν εργαστούμε. Την ίδια στιγμή βέβαια οι επιχειρηματικοί όμιλοι εξασφαλίζουν 6,75 δις Ευρώ μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Πρόσθετα η χώρα μας δαπανά ετησίως το 2% του ΑΕΠ, 3,8 δις Ευρώ φέτος, για να μετέχει στους πολέμους του ΝΑΤΟ, με στόχο τη διαμόρφωση ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων για τις εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους, μέσω της συμμετοχής στη ληστεία άλλων χωρών. Αυτοί οι πόλεμοι προκαλούνε εκατομμύρια πρόσφυγες και δημιουργούν κινδύνους για το λαό. Τα ΑμεΑ θα πληρώσουν βαρύ τίμημα για την ανάπτυξη και την γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας.
Η στρατηγική της ΕΕ – ΟΟΣΑ – ΔΝΤ - Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει υποτυπώδεις και ανεπαρκείς παροχές για τους άνω του 80% συναδέλφους και ακόμα λιγότερα για τους υπόλοιπους. Ο στόχος είναι ο περιορισμός των παροχών σε επίπεδα όπου απλά θα αποτρέπονται ακραία φαινόμενα.

Συνάδελφισσες και συνάδελφοι!

Η κυβέρνηση ακολουθεί αυτή τη στρατηγική και χρησιμοποιεί τα ίδια τα ΑμεΑ και το λαό για την υλοποίηση της. Αρχικά αξιοποιεί ένα μικρό κομμάτι από τα λεφτά που εξοικονομεί από τις περικοπές για να χρηματοδοτεί δράσεις αποτροπής ακραίων φαινομένων. Η λογική είναι ‘’’κόβουμε παροχές από τους φτωχούς και δίνουμε ψίχουλα στους εξαθλιωμένους΄΄, όπως συμβαίνει με το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.
Στο ίδιο πνεύμα προωθεί την κοινωνική οικονομία. Μεταφέρει την ευθύνη της παροχής κοινωνικών υπηρεσιών από το κράτος στους πολίτες. Πρόκειται για υπηρεσίες όπου ούτε το κράτος θέλει να πληρώνει, ούτε οι ιδιώτες θέλουν να αναλάβουν, γιατί παρουσιάζουν μη ικανοποιητικό κέρδος. Έτσι το κράτος δίνει κίνητρα (τα οποία κοστίζουν λιγότερο) στους πολίτες, για να δράσουν μέσα από εθελοντικά δίκτυα, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις κα, με σκοπό την απόκτηση αυτών των υπηρεσιών.
Αντίστοιχα οι κυβερνήσεις σπρώχνουν τις αναπηρικές οργανώσεις, να μεταλλαχθούν από διεκδικητές δικαιωμάτων για τα ΑμεΑ σε διαχειριστές των προβλημάτων τους. Από τη μία τους δίνουν τη δυνατότητα να διαχειρίζονται μεγάλα χρηματικά ποσά για την προώθηση κοινωνικών δράσεων, εξαγοράζοντας ανθρώπους στις διοικήσεις τους. Π.χ η ΕΣΑΜΕΑ χρηματοδοτήθηκε με 153.000 Ευρώ το 2014 για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας στη Ρουμανία! Από την άλλη αρνούνται να τους ικανοποιήσουν επείγοντα αιτήματα, εξαναγκάζοντας τες να τα διαχειριστούνε με πρόχειρο τρόπο. Π.χ Αγορά αναπηρικών αμαξιδείων για την κάλυψη αναγκών φτωχών συναδέλφων. Ως σύλλογος αντιτασσόμαστε στην κοινωνική οικονομία. Οι ανάγκες μας δε γίνεται να επαφίονται στο φιλότιμο της κοινωνίας. Ούτε μπορούν να ικανοποιηθούν από χορηγούς, οι οποίοι βοηθούν για τους δικούς τους σκοπούς και ως αντάλλαγμα μας προτρέπουνε να πάψουμε να αγωνιζόμαστε για τη λύση των προβλημάτων μας. Φυσικά υποστηρίζουμε και οργανώνουμε δράσεις αλληλεγγύης. Ωστόσο θεωρούμε ότι η αλληλεγγύη και η διεκδίκηση για να έχουν αποτέλεσμα πρέπει να προϋποθέτουν η μία την άλλη. Αγωνιζόμαστε και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όποιον έχει ανάγκη, επιπλέον είναι καλοδεχούμενη η αλληλεγγύη από οποιονδήποτε στηρίζει ειλικρινά τον αγώνα μας.      

Φίλες και φίλοι

Σήμερα η παραγωγή και η επιστήμη μπορούν να βελτιώσουν καθοριστικά την ποιότητα της ζωής μας. Παράλληλα η χώρα μας έχει όλες τις δυνατότητες έτσι ώστε να κάνει προσιτά τα αποτελέσματα της παραγωγής και της επιστήμης σε όλους τους πολίτες της. Γι’ αυτό το λόγο δεν παραιτούμαστε από τον αγώνα. Όλα τα ΑμεΑ, όλοι οι χρόνιοι πάσχοντες μαζί με τους συγγενείς μας, μαζί με τους υγειονομικούς, τους φαρμακοποιούς, τους υπόλοιπους εργαζόμενους δίνουμε καθημερινό ραντεβού στον αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ, για την κατάκτηση υψηλού επιπέδου υγειονομικών και φαρμακευτικών παροχών.

Σας ευχαριστώ πολύ.  

Αιτήματα

  • Κατάργηση των ΚΕΠΑ και του κανονισμού πιστοποίησης βαθμού αναπηρίας.
  • Οι παροχές του κράτους προς τα ΑμεΑ να καθορίζονται, όχι με βάση τους δημοσιονομικούς στόχους ή την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, αλλά βάση των δυσκολιών που προκαλεί η κάθε αναπηρία στην καθημερινότητα του ΑμεΑ. Να στοχεύουν στην ισότιμη ένταξη των ΑμεΑ στην κοινωνία.
  • Δημόσια και δωρεάν υψηλού επιπέδου υγεία, πρόνοια, ειδική αγωγή.
  • Θέσεις εργαίας για όλα τα ικανά προς εργασία ΑμεΑ, με βάση την ιδιαιτερότητα της αναπηρίας, χωρίς όρους κ προϋποθέσεις.
  • Επαναφορά των αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων στα προ κρίσης επίπεδα.
  • Βοήθεια για την προσαρμογή του οικιακού περιβάλλοντος και των Ι.Χ των ΑμεΑ στις ανάγκες της κάθε αναπηρίας.
  • Πρόσβαση σε όλα τα μέσα μαζικής συγκοινωνίας και κάθε μέρος δημόσιου ενδιαφέροντος της πόλης.
  • Απρόσκοπτη δωρεάν λειτουργεία του Λευκό ταξί.
  • Αφορολόγητο όριο οικογένειας με ΑμεΑ τα 50.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 5.000 για κάθε παιδί.
  • Δωρεάν φυσικοθεραπείες, φάρμακα, ιατρικές εξετάσεις, ιατρικός κ αναπηρικός εξοπλισμό.
  • Οι γυναίκες να κατοχυρώσουν δωρεάν προγεννητικό έλεγχο και ιατρικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Διεκδικούμε για τις μονάδες Υγείας - Πρόνοιας του Νομού Σερρών:

  • Καμία συγχώνευση και κανένα κλείσιμο κλινικής, Κέντρου Υγείας, Προνοιακού Ιδρύματος
  • Κάλυψη όλων των κενών θέσεων με μόνιμο, πλήρους προσωπικό.
  • Αύξηση του προϋπολογισμού του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών (Γ.Ν.Σ.)
  • Άμεση πρόσληψη Νεφρολόγων στη ΜΤΝ του Γ.Ν.Σ για την απρόσκοπτη λειτουργία της
  • Να μην κλείσει η μονάδα Χημειοθεραπείας του Γ.Ν.Σ, άμεση πρόσληψη Ογκολόγου και να παρέχονται όλα τα χημικοθεραπευτικά φάρμακα από το Γ.Ν.Σ.
  • Επαναλειτουργία του Οδοντιατρείου για ΑμεΑ στο Γ.Ν.Σ.
  • Λειτουργία του διαβητολογικού ιατρείου του Γ.Ν.Σ. σε καθημερινή βάση.
  • Μεταφορά της ψυχιατρικής κλινικής στο Γ.Ν.Σ, με επαρκή προσωπικό πλήρους απασχόλησης

Διαβάστε επίσης: