serreslife

Ο Δήμος Σερρών συμμετέχει και φέτος στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, μια ευρωπαϊκή δράση που έγινε πλέον θεσμός στην πόλη μας με αντικείμενο την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας, δηλαδή των μετακινήσεων που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και το κοινωνικό σύνολο.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας διοργανώνεται κάθε χρόνο από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου. Η εβδομάδα ενθαρρύνει τις Ευρωπαϊκές πόλεις να παρουσιάσουν και να προωθήσουν μέτρα βιώσιμης μετακίνησης και να προσκαλέσουν τους ανθρώπους να δοκιμάσουν εναλλακτικές λύσεις μετακίνησης και όχι το αυτοκίνητο. Η εβδομάδα ολοκληρώνεται με την Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, όπου οι πόλεις που συμμετέχουν διαθέτουν μια ή περισσότερες περιοχές για αποκλειστική χρήση των πεζών.
Και φέτος, οι δράσεις του Δήμου μας τελούν υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Το ΥΠΕΝ, ως θεματοφύλακας της προστασίας του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών, για άλλη μία χρονιά στηρίζει ενεργά τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας τον Σεπτέμβριο (16-22/09/2017). Βασικός στόχος του η αλλαγή των τρόπων συμπεριφοράς των πολιτών, όσον αφορά στις καθημερινές μετακινήσεις τους και η ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και δραστηριοποίηση των τοπικών κοινωνιών για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας και την αναβάθμιση μέσω αυτής, της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής διάστασης των πόλεων. Στο παραπάνω πλαίσιο, το ΥΠΕΝ πρότεινε στο Πράσινο Ταμείο την χρηματοδότηση δράσεων 10 Δήμων της χώρας, δραστήριους σε θέματα κινητικότητας. 
Με τη με αριθμό απόφαση 124.8/2017 που μας κοινοποιήθηκε στις 14/9, ο Δήμος Σερρών ανήκει στη δεκάδα αυτή που με το σπαθί τους κατέκτησαν την αναγνώριση των προσπαθειών τους υπέρ της βιώσιμης αστικής κινητικότητας. 
Ωστόσο και πριν να μας κοινοποιηθεί η χρηματοδότηση, ο Δήμος Σερρών προγραμμάτισε μία σειρά δράσεων τις οποίες και θα σας ανακοινώσω.
Το φετινό σύνθημα είναι «Καθαρή, συνεργατική και έξυπνη κινητικότητα» και οι περισσότερες δράσεις μας συγκλίνουν προς αυτό. Η δε αφίσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνει λόγο για ΙΣΟΤΙΜΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ:ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΟΣ.
Για να γίνει η αστική κινητικότητα πιο καθαρή, πρέπει να μειώσουμε το συνολικό αριθμό των χιλιομέτρων που καλύπτονται από τα μηχανοκίνητα οχήματα. Αυτό σημαίνει αύξηση μετακινήσεων με ενεργούς τρόπους, όπως το περπάτημα και η ποδηλασία (μηδενικές εκπομπές ρύπων) και της δημόσιας συγκοινωνίας (χαμηλότερες εκπομπές ανά άτομο σε σχέση με τη χρήση ιδιωτικών αυτοκινήτων).
Όταν μιλάμε για «συνεργατική κινητικότητα», σκεφτόμαστε το μοίρασμα αυτοκινήτων, ποδηλάτων, μηχανοκίνητων δίκυκλων ή άλλων παρόμοιων οχημάτων. Σας καλούμε λοιπόννα υιοθετήσετε τον συνεπιβατισμό, την κοινή χρήση ενός ΙΧ από πολλούς χρήστες με κοινό δρομολόγιο και να αγκαλιάσετε την προσπάθεια του Δήμου Σερρών για ανάπτυξη συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων στο πλαίσιο του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. 
Η δε έξυπνη κινητικότητα που αφορά στη χρήση νέων τεχνολογιών και σύγχρονων συστημάτων στις μετακινήσεις, που προσεχώς θα αναπτυχθούν στην πόλη μας με αφορμή το προαναφερθέν σύστημα.
Στο πλαίσιο λοιπόν της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2017:

  • γίνονται ενέργειες ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης των νέων μετακινούμενων: για το σκοπό αυτό αποστέλλονται σε όλες τις εκπαιδευτικές μονάδες της πόλης αφίσες και ενημερωτικό υλικό για τη βιώσιμη κινητικότητα, ενώ διοργανώνονται σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Α'βάθμιας και Β'βάθμιας Εκπαίδευσης μαθητικοί διαγωνισμοί ζωγραφικής και φωτογραφίας αντίστοιχα
  • γίνεται διάχυση του μηνύματος σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Σερρών με διανομή αφισών στα καταστήματα του κέντρου προς ενθάρρυνση των καταναλωτών υπέρ της βιώσιμης μετακίνησης αλλά και της χρήσης ποδηλάτου για αστικές διανομές
  • αξιοποιούνται συνεργατικά κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις για τη διάχυση του μηνύματος της ΙΣΟΤΙΜΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ και γι’ αυτό σας καλούμε να συμμετέχετε στο τριήμερο εκδηλώσεων (15-17/9) για τα 10 χρόνια λειτουργίας του Κέντρου Θεραπευτικής Ιππασίας (ΚΕΘΙΣ), ενός φορέα που συνδράμει τα άτομα μειωμένης κινητικότητας της πόλης μας
  • ενισχύονται οι υποδομές για το ποδήλατο με εγκατάσταση κατόπιν αιτημάτων φορέων επιπλέον βάσεων στήριξης ποδηλάτων σε κεντρικά σημεία της πόλης (όπως ΙΚΑ, Διευθύνσεις Εκπαίδευσης κ.ά.) και ανανεώνεται η σήμανση των ποδηλατοδρόμων.
  • σε ότι αφορά την πεζή, στην κατεύθυνση της προώθησης του βαδίσματος, της μετακίνησης πεζή, εγκαθίσταται σύντομα στην πόλη καθοδηγητική σήμανση για την προώθηση του βαδίσματος σε κεντρικά σημεία της πόλης με πληροφορίες για την απόσταση περπατήματος προς σημαντικούς προορισμούς
  • για την αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας και την ενθάρρυνση της μετακίνησης πεζή, συντηρούνται διαβάσεις στην εγγύτητα σχολικών μονάδων καιδημιουργούνται ράμπες
  • διαμορφώνεται η νέα σήμανση των χώρων φορτοεκφόρτωσης μετά τη δημοσίευση του σχετικού κανονισμού χρήσης τους
  • διοργανώνεται επίσκεψη δημοτικών σχολείων στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017 στο πλαίσιο της 1ης Ευρωπαϊκής Ημέρας χωρίς θάνατο από τροχαία 
  • προωθείται η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς σε συνεργασία με το Αστικό ΚΤΕΛ το οποίο και θα μεταφέρει δωρεάν τους μικρούς μαθητές στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής
  • διοργανώνεται η «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο», στις 22 Σεπτεμβρίου 2017 σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αστυνομίας Νομού Σερρών με προσωρινή πεζοδρόμηση, κατά την ημέρα αυτή και ώρες 10.00-13.00, του τμήματος της οδού Κ.Καραμανλή μεταξύ των οδών Δημ. Φλωριά και Χρ. Σμύρνης.
  • διοργανώνονται υπαίθριες δράσεις κατά την «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο», στις 22 Σεπτεμβρίου 2017 σε συνεργασία με φορείς όπως Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Σερρών, ΚΕΘΙΣ, Εμπορικός Σύλλογος Σερρών και τη συμμετοχή σχολείων της πόλης.
  • αξιοποιούνται τα κοινωνικά δίκτυα (facebook) για διάχυση του μηνύματος της Βιώσιμης Κινητικότητας (Σύντομα περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα “Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας Δήμου Σερρών”).

    Σε μία πόλη που αλλάζει, βελτιώνεται και ενθαρρύνει τους εναλλακτικούς προς το αυτοκίνητο τρόπους μετακίνησης, καλούμαστε:
  • να αποκτήσουμε πιο καθαρές, συνεργατικές και έξυπνες συνήθειες κινητικότητας
  • να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για ορθή χρήση του δημόσιου αστικού χώρου και ισότιμη μετακίνηση όλων των πολιτών
  • να αντιληφθούμε διαφορετικά τη μετακίνηση αλλά και την ίδια την πόλη μας, πιο οικολογικά, πιο βιώσιμα.

    Συνεχίζουμε λοιπόν την προσπάθεια υπέρ της προώθησης της Βιώσιμης Κινητικότητας και σας θέλουμε όλους κοντά μας.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΕΡΓΩΝ-ΥΠΟΔΟΜΩΝ, 
ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΠΑΛΛΑΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Δείτε το βίντεο από το TV Επιλογές:

serreslife

Διαβάστε επίσης: