serreslife

Ανοιχτή επιστολή προς όλες τις δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Σερρών απέστειλε ο Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων του Ν.Σερρών (Σ.Κ.Α.Σ.Ε.). Με την επιστολή ο σύλλογος ζητάει την στήριξή τους στο αίτημα για απαλλαγή των ΑμεΑ από τα έξοδα σήμανσης των ιδιωτικών αναπηρικών θέσεων στάθμευσης και τους καλεί να συναντηθούν για το όλο θέμα.

Στην επιστολή ο Σ.Κ.Α.Σ.Ε. αναφέρει ότι οι αναπηρικές θέσεις στάθμευσης αποτελούν βασική ανάγκη για τα ΑμεΑ, καθώς χωρίς αυτές δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν στην πόλη. «Ζητάμε, όπως και όλοι οι υπόλοιποι συμπολίτες μας, να μην χρειάζεται να πληρώσουμε για να κυκλοφορήσουμε στην πόλη», τονίζουν χαρακτηριστικά τα μέλη του συλλόγου, προσθέτοντας ότι η μεγαλύτερη πλειοψηφία των ΑμεΑ ανήκει σε οικογένειες εργαζομένων, αγροτών και επαγγελματιών με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα.

Τέλος, κάνουν λόγω για μία αδικία που πρέπει άμεσα να διορθωθεί, για αυτό και ζητούν την τροποποίηση της απόφασης που ελήφθη από το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών στις 25/1/2017, αλλά και την κατάργηση όλων των κριτηρίων για την απαλλαγή των ΑμεΑ από τα έξοδα της σήμανσης των ιδιωτικών αναπηρικών θέσεων στάθμευσης.

Ανοιχτή επιστολή προς όλες τις δημοτικές παρατάξεις

Προς: Διάβαση Πεζών, Δημοτική Πρωτοβουλία Σερραίων, Δυναμική Πορεία Ανάπτυξης, Λαϊκή Συσπείρωση

Θέμα:
«Στήριξη του αιτήματος μας για απαλλαγή των ΑμεΑ από τα έξοδα σήμανσης των ιδιωτικών αναπηρικών θέσεων στάθμευσης – Πρόσκληση σε συνάντηση».

  • Παρακαλούμε πολύ ενημερώστε μας για τη μέρα και την ώρα κατά την οποία θα μπορούσατε να συναντηθείτε με αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του συλλόγου μας.
  • Σας καλούμε να διαβάσετε προσεκτικά το παρακάτω κείμενο και να τοποθετηθείτε θετικά στο δίκαιο αίτημα μας. Είναι απαραίτητο να δηλώσετε δημόσια την υποστήριξη σας και να ενισχύστε των αγώνα μας.

«Οι αναπηρικές θέσεις στάθμευσης αποτελούν βασική ανάγκη για τα ΑμεΑ. Χωρίς αυτές είναι αδύνατο να κυκλοφορήσουμε στην πόλη. Τα ΑμεΑ δεν έχουμε τη δυνατότητα, όπως οι σωματικά υγιείς άνθρωποι, να παρκάρουμε τα οχήματα μας μακριά από τις κατοικίες μας. Αν θέλουμε να βγούμε και να μπούμε στα σπίτια μας τα οχήματα μας πρέπει να είναι παρκαρισμένα κοντά τους. Σε όλη τη χώρα συσσωρευμένα προβλήματα χρόνων καθιστούν αδύνατο το παρκάρισμα των ΑμεΑ κοντά στην κατοικία τους δίχως ιδιωτικές θέσεις στάθμευσης. Τέτοια προβλήματα είναι οι κακοτεχνίες στους δρόμους και τα πεζοδρόμια, η απαράδεκτη πολεοδομική δόμηση, το κυκλοφοριακό  κ.α.

Άρα η πολιτεία δεν κάνει κάποια επιπλέον παραχώρηση όταν μας δίνει αυτές τις θέσεις. Απλά πράττει το αυτονόητο! Διασφαλίζει και στους ανάπηρους πολίτες τη δυνατότητα πρόσβασης και μετακίνησης στην πόλη. Παραχωρεί και σε εμάς ένα δικαίωμα που έχουν όλοι οι σωματικά υγιείς άνθρωποι. Το δικαίωμα αυτό, αν και αυτονόητο, χρειάστηκαν πολλές δεκαετίες και σκληροί αγώνες για να ξεκινήσει να υλοποιείται. Ενώ ακόμη βρισκόμαστε μακριά από την επιθυμητή κατάσταση. 

Δεν ευθύνεται η σωματική αναπηρία του οποιουδήποτε συμπολίτη μας για τα χάλια που εξακολουθούν να έχουν οι πόλεις της χώρας και άρα για την ανάγκη ύπαρξης ιδιωτικών αναπηρικών θέσεων στάθμευσης. Συνεπώς είναι άδικο και οπισθοδρομικό να πληρώνουν τα ΑμεΑ τις συνέπειες από την κατάσταση που επικρατεί στις πόλεις. Είναι άδικο να πληρώνουμε για την πρόσβαση και τη μετακίνηση μας επειδή απλά και μόνο είμαστε ανάπηροι. Ζητάμε όπως και όλοι οι υπόλοιποι συμπολίτες μας να μην χρειάζεται να πληρώσουμε για να κυκλοφορήσουμε στην πόλη.  

Η πλειοψηφία των ΑμεΑ ανήκει σε οικογένειες εργαζομένων, αγροτών, επαγγελματιών που το οικογενειακό τους εισόδημα σπάνια  ξεπερνά τις 50.000 το χρόνο.

Κριτήριο οικογενειακό εισόδημα 15.000 Ευρώ το χρόνο σημαίνει: Μια τετραμελής οικογένεια στην οποία ανήκει ανήλικο τέκνο με σοβαρή τετραπληγία και το οποίο λαμβάνει το ανώτερο επίδομα των 740 Ευρώ το μήνα (8.880 το χρόνο), δε δικαιούται δωρεάν σήμανση της θέσης στάθμευσης, εάν ο ένας από τους δύο γονείς εργάζεται με μισθό μεγαλύτερο των 510 Ευρώ το μήνα (6120 το χρόνο).

Οι πλούσιες οικογένειες ΑμεΑ (βιομήχανοι ή εφοπλιστές) σαφέστατα και πρέπει να συνεισφέρουν από τον πλούτο τους στην ελληνική πολιτεία. Όμως να συνεισφέρουν ως πλούσιοι και όχι ως ανάπηροι. Να μην εξαιρούνται από τις παροχές που δίνει η πολιτεία στα ΑμεΑ. Παράλληλα όμως, όπως και στους υπόλοιπους πλουσίους (εφοπλιστές, βιομηχάνους κ.α.), να φορολογούνται περισσότερο οι πηγές των τεράστιων εισοδημάτων τους, δηλαδή τα κέρδη των επιχειρήσεων τους.

Η επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων στις παροχές ΑμεΑ είναι η κερκόπορτα για την περικοπή και την κατάργηση τους. Οι δήμοι βρίσκονται σε οικονομική ασφυξία. Κανείς δεν εγγυάται πως το κριτήριο του οικογενειακού εισοδήματος των 15.000 Ευρώ θα μείνει σταθερό. Αύριο μπορεί να χειροτερέψει ακόμη και να γενικευτεί σε όλους, με τη δικαιολογία της ανάγκης περιορισμού των δαπανών.     

Σας ενημερώνουμε πως οι όποιες παροχές λαμβάνει ένας χρονίως πάσχον ούτε κατά διάνοια δεν αναπληρώνουν τα έξοδα που απορρέουν από το πρόβλημα υγείας που τον ταλαιπωρεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν έως τις 3000 Ευρώ μηνιαίος. Είναι αδύνατο άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας να επιβιώσουν μόνο με αυτές τις παροχές χωρίς τη στήριξη των οικογενειών τους. Ιδιαίτερα σήμερα που οι ασκούμενες πολιτικές των κυβερνήσεων τις έχουν περιορίσει σημαντικά. 

Επιμένουμε στην ανάγκη άμεσης διόρθωσης της σε βάρος μας αδικίας,

Ζητάμε να τροποποιηθεί άμεσα η απόφασης του Δ.Σ. στις 25/01/2017 και να καταργηθούν όλα τα κριτήρια για την απαλλαγή των ΑμεΑ από τα έξοδα της σήμανσης των ιδιωτικών αναπηρικών θέσεων στάθμευσης».

Με εκτίμηση:

Ο πρόεδρος                         Ο γραμματέας                     Η ταμίας
Χουβαρδάς Γιάννης             Βαφειάδης Αποστόλης        Βασιλειάδου Ιωάννα

Ο αντιπρόεδρος                             Το μέλος
Δαμάσκος Φάνης                            Γραβάνης Δημήτρης

 

Διαβάστε επίσης: