serreslife

Ο Βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Καραμανλής, κατέθεσε σήμερα ερώτηση, με την οποία αναδεικνύει τις σοβαρές ζημιές που προκλήθηκαν στο φυτικό κεφάλαιο της ΠΕ Σερρών, εξαιτίας της πρόσφατης ισχυρής βροχόπτωσης.

Συγκεκριμένα στο κείμενο της ερώτησή του, ο κ. Καραμανλής επισημαίνει πως οι ζημιές που προκλήθηκαν το περασμένο Σάββατο υπήρξαν πολύ μεγάλες, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρά προβλήματα σε όλην την Π.Ε. Σερρών, και ιδίως σε περιοχές των Δήμων Σερρών, Ηράκλειας και Βισαλτίας, όπου τα καιρικά φαινόμενα ήταν εντονότερα, ενώ τεράστιες ήταν οι καταστροφές που υπέστησαν αρκετές τοπικές κοινότητες, όπως για παράδειγμα στη Βέργη Βισαλτίας.

Παράλληλα, οι ζημιές που υπέστη το φυτικό κεφάλαιο είναι ανυπολόγιστης αξίας. Πολλά στρέμματα πλημμύρισαν, ενώ εκτάσεις με μηδική, βαμβάκι, βιομηχανική ντομάτα, φυτείες καπνού, αραβόσιτου και ηλίανθου εμφανίζουν εικόνα απόλυτης καταστροφής.

Συνεπεία των ανωτέρω, ο κ. Καραμανλής καλεί τους συναρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν στο αν και κατά πόσο ο ΕΛΓΑ έχει εκπονήσει κάποιο χρονοδιάγραμμα για να ανταπεξέλθει στο έργο του, λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχείς ζημιές που προκαλούνται σε επίπεδο Π.Ε. Σερρών αλλά και σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αν υπάρχει επαρκής προϋπολογισμός στις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις για να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί, αλλά και για το αν οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν προχωρήσει σε καταγραφή των όμβριων υδάτων, έτσι ώστε να υπάρξει κάποιος ουσιαστικός προγραμματισμός ή κάποια κατεύθυνση υλοποίησης συγκεκριμένων έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης των οικισμών.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Κύριοι Υπουργοί,

Αθεράπευτες υπήρξαν οι πληγές που προκλήθηκαν στην Π.Ε. Σερρών, το Σάββατο 07/07/2018, από την ισχυρή σε ένταση και διάρκεια βροχόπτωση, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρά προβλήματα σε όλην την Π.Ε. Σερρών, και ιδίως σε περιοχές των Δήμων Σερρών, Ηράκλειας και Βισαλτίας, όπου τα καιρικά φαινόμενα ήταν εντονότερα.

Τεράστιες ήταν οι καταστροφές που υπέστησαν αρκετές τοπικές κοινότητες της Π.Ε. Σερρών, μετατρέποντάς τες σε πλωτές πολιτείες, ενώ πολλές κατοικίες πλημμύρισαν, όπως για παράδειγμα στην Τοπική Κοινότητα Βέργης του Δήμου Βισαλτίας.

Παράλληλα, οι ζημιές που υπέστη το φυτικό κεφάλαιο είναι ανυπολόγιστης αξίας. Πολλά στρέμματα πλημμύρισαν, ενώ εκτάσεις με μηδική, βαμβάκι, βιομηχανική ντομάτα, φυτείες καπνού, αραβόσιτου και ηλίανθου εμφανίζουν εικόνα απόλυτης καταστροφής. Από την μήνη του καιρού δεν γλύτωσαν ούτε οι κτηνοτροφικές μονάδες και αποθήκες των πληγεισών περιοχών. Την όλη κατάσταση επιδείνωσαν και οι μεταγενέστερες βροχοπτώσεις, μιας και ο καιρός συνεχίζει να είναι άστατος.

Ενδεικτικά οι χείμαρροι της περιοχής, έφτασαν στα όρια πλημμυρικών φαινομένων, αποτρέποντας την απόλυτη βιβλική καταστροφή, σε περισσότερες τοπικές κοινότητες και σαφώς σε χιλιάδες στρέμματα ανά την Περιφερειακή Ενότητα.

Συνεπεία των ανωτέρω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Τι χρονοδιάγραμμα υλοποίησης έχει σχεδιάσει ο ΕΛΓΑ για να ανταπεξέλθει στο έργο του (εκτιμήσεις, πορίσματα, αποζημιώσεις), λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχείς ζημιές που προκαλούνται σε επίπεδο Π.Ε. Σερρών αλλά και σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας;

2. Υπάρχει επαρκής προϋπολογισμός στις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις για να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί - εφόσον ενταχθούν - των οποίων το πάγιο κεφάλαιο υπέστη καταστροφή;

3. Έχουν καταγραφεί τα όμβρια ύδατα ανά τοπική κοινότητα, έτσι ώστε να υπάρξει κάποιος ουσιαστικός προγραμματισμός ή κάποια κατεύθυνση υλοποίησης συγκεκριμένων έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης των οικισμών;

Διαβάστε επίσης:

  • Τα Πόθεν Έσχες των Σερραίων πολιτικών Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα πόθεν έσχες των πολιτικών. Πρόκειται για δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που υπέβαλαν το 2020 (χρήση 2019) πολιτικοί αρχηγοί, βουλευ...