serreslife

Την καθιέρωση εξετάσεων για την απόκτηση του απολυτηρίου Γυμνασίου από ενήλικες προτείνει ο Σερραίος βουλευτής της ‘Ενωσης Κεντρώων κ. Αν. Μεγαλομύστακας. Σε ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, μαζί με τη βουλευτίνα της Ε.Κ. κα Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Παρακολουθούμε συχνά στις ειδήσεις ή διαβάζουμε στον τύπο περιπτώσεις συμπολιτών μας που με περίσσευμα κουράγιου επιστρέφουν σε μεγάλη ηλικία στα σχολικά θρανία και συνεχίζουν τον αγώνα για γνώση παράλληλα με τις υπόλοιπες σοβαρές υποχρεώσεις τους στο επαγγελματικό, οικογενειακό και κοινωνικό τους περιβάλλον.

Αναμφίβολα αξίζουν συγχαρητήρια σε όσες και σε όσους ξεκινούν μια τέτοια επίπονη διαδρομή που συνήθως απαιτεί αρκετά έτη προσπαθειών μέχρι να φτάσει η στιγμή να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις στη σχολή που επιθυμούν.  Συγκεκριμένα, αν κάποιος συμπολίτης μας έχοντας αποφοιτήσει κάποτε από την Α’ Γυμνασίου αποφασίσει να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε, χρειάζεται πέντε το ελάχιστο κοπιώδη έτη εργασίας και παράλληλων σπουδών –αρχικά σε Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας ή Γυμνάσιο και κατόπιν σε Γενικό ή Επαγγελματικό Λύκειο– όπου στο τέλος αυτής της διαδρομής ίσως να έχουν τροποποιηθεί προς το δυσμενέστερο πολλές από τις συνθήκες της ζωής του και τελικά να ματαιωθούν οι προσπάθειές του.

Θα ήταν σημαντικό επομένως, η πολιτεία να έστρεφε το βλέμμα προς τους συμπολίτες μας που βιώνουν αυτή την κατάσταση και με κοινωνική ευαισθησία να βοηθούσε, στο μέτρο του δυνατού, στην ταχύτερη εξέλιξη της προσπάθειάς τους.

Συγκεκριμένα, εδώ και δεκαετίες είναι θεσμοθετημένες για συμπολίτες μας που έχουν ενηλικιωθεί εξετάσεις απόκτησης απολυτηρίου δημοτικού, όπου εξετάζονται σε αριθμό μαθημάτων και αν επιτύχουν λαμβάνουν τίτλο αποφοίτησης. Εδώ και δεκαετίες όμως επίσης το γυμνάσιο εντάσσεται στην υποχρεωτική εκπαίδευση και κατ’ αναλογία θα μπορούσε σε συμπολίτες μας από μια ηλικία και πάνω, π.χ. άνω των 25 ετών, να δίνεται η δυνατότητα αντίστοιχων εξετάσεων. Η συμμετοχή θα ήταν προαιρετική (όποιος ή όποια δεν ήθελε να δώσει εξετάσεις θα μπορούσε όπως ισχύει τώρα να εγγράφεται άμεσα σε ΣΔΕ ή γυμνάσιο) και ο νομοθέτης θα μπορούσε να θέσει ασφαλιστικές δικλείδες, ενδεικτικά να προβλέπεται ότι η δυνατότητα συμμετοχής σε εξετάσεις θα δίνεται για μία φορά ή για δύο φορές όπου σε περίπτωση αποτυχίας θα είναι επιβεβλημένη η φοίτηση σε Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας ή σε Γυμνάσιο.

Πρέπει εδώ να τονιστεί με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι αξίζουν πολλών επαίνων όσοι και όσες εκπαιδευτικοί διαχρονικά υπηρέτησαν τον θεσμό των ΣΔΕ προσφέροντας σπουδαίες υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο καθώς επίσης ότι αξίζει πολλών επαίνων και κάθε εκπαιδευτικός που, έχοντας μεταξύ των μαθητών και των μαθητριών στην τάξη και ενήλικους συμπολίτες μας, έχει στηρίξει τον αγώνα τους με αμέριστο ενδιαφέρον. Η πρόταση καθιέρωσης εξετάσεων απολυτηρίου γυμνασίου για ενηλίκους σε τίποτα δεν αναιρεί το εξαιρετικό έργο που προσφέρεται στα σχολεία μας αλλά αφορά στην ανάγκη επιπλέον μέριμνας γι’ αυτή την κοινωνική ομάδα συμπολιτών μας που αγωνίζονται να προοδεύσουν μέσα στα μύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως εργαζόμενοι, σύζυγοι, γονείς στο δύσκολο τοπίο της σημερινής Ελλάδας.

Συμπερασματικά, εκτιμάται ότι αυτή η «ανάσα επανεκκίνησης» που δίνεται δεκαετίες τώρα για το δημοτικό, ίσως έφτασε το πλήρωμα του χρόνου και θα πρέπει να δοθεί και για το γυμνάσιο.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Προτίθεται να καταθέσει σχετική νομοθετική ρύθμιση που να θεραπεύει το κοινωνικό ζήτημα που παραθέσαμε;».

Διαβάστε επίσης:

  • Τα Πόθεν Έσχες των Σερραίων πολιτικών Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα πόθεν έσχες των πολιτικών. Πρόκειται για δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που υπέβαλαν το 2020 (χρήση 2019) πολιτικοί αρχηγοί, βουλευ...