serreslife

Με την υπ’ αρ. 1082/2017 τελεσίδικη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αναγνωρίστηκε υποχρέωση χρήστη του Facebook σε καταβολή 5.000 € εντόκως, λόγω ηθικής βλάβης, που προκάλεσαν υβριστικά και συκοφαντικά σχόλια εναντίον ενός Σερραίου συμπολίτη μας, χρήστη του Facebook, που αναρτήθηκαν από το δράστη το Μάρτιο 2016. Ο θιγόμενος άσκησε αγωγή εναντίον του υβριστή και συκοφάντη του, που ήταν κάτοικος Αθηνών, κι ως εκτούτου η αγωγή δικάστηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών.


Με την απόφαση, υποχρεώθηκε ο εναγόμενος να αφαιρέσει από την σελίδα του στο Facebook τις υβριστικές και συκοφαντικές φράσεις εναντίον του ενάγοντος, διαφορετικά θα κατέβαλε πρόσθετα 500 ευρώ για κάθε μέρα άρνησης συμμόρφωσης και θα υποβάλλονταν σε προσωπική κράτηση 2 μηνών.


Ακόμη με την απόφαση, απαγορεύτηκε στον εναγόμενο να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στο μέλλον σχετικά με τον ενάγοντα, διαφορετικά ο εναγόμενος θα υπόκειται σε 1.000 ευρώ χρηματική ποινή και προσωπική κράτηση 3 μηνών για κάθε τυχόν ανάρτηση που αφορά τον θιγόμενο.
Από το παραπάνω δεδικασμένο, διαπιστώνεται ότι οι συνέπειες εξύβρισης και συκοφάντησης μέσω του διαδικτύου αντιμετωπίζονται εξ ίσου αποτελεσματικά, όπως ωσάν να λάμβαναν χώρα στον ‘πραγματικό κόσμο’ προφορικά ή μέσω του τύπου.


Μάλιστα, η εξύβριση ή συκοφαντική δυσφήμιση μέσω του διαδικτύου αποδεικνύεται ευκολότερα, διότι υπάρχουν τα γραπτά. Και τα γραπτά μένουν κι αποδεικνύουν πλήρως τα περιστατικά.


Επομένως, το συμπέρασμα είναι ότι το Facebook είναι μεν, ένα πολύ δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης που παρέχει πολλές δυνατότητες, όπως τον σχολιασμό σε ενέργειες που γίνονται από άλλα μέλη-χρήστες του δικτύου ή μίας ομάδας. Όμως, αν ο σχολιασμός ξεφύγει από τα όρια της ευπρέπειας και προσβάλλει την τιμή του άλλου, τότε αυτός που προσβάλλει την τιμή, την αξιοπρέπεια, την υπόληψη και την φήμη του άλλου, ας αναμένει να υποστεί τις ένδικες αξιώσεις του θιγομένου, με ταχύτατες δικαστικές διαδικασίες, πληρώνοντας το τίμημα της αθυροστομίας του, με τρεις πολύ χαρακτηριστικούς τρόπους:
Α) χρηματική αποζημίωση
Β) υποχρέωση διαγραφής των υβριστικών –συκοφαντικών διαδόσεων
Γ) απειλή χρηματικής ποινής για κάθε προσβολή του θιγέντος στο μέλλον.

vagenaslaw.gr

Διαβάστε επίσης: