serreslife

Τι ωραίο που είναι το ποδήλατο! Ανέξοδο μέσο μεταφοράς, οικολογικό, δίνει την ευκαιρία να ασκηθεί ο αναβάτης αλλά κυρίως χαρίζει αυτήν την μοναδική αίσθηση ελευθερίας στην κίνηση. Ελίσσεται ο ποδηλάτης ανάμεσα στα αυτοκίνητα, που σταμάτησαν μπροστά στο κόκκινο φανάρι, πατά στην άσφαλτο με το ένα πόδι και το άλλο στο πετάλι, μιλά με γνωστούς περαστικούς στο πεζοδρόμιο, πιάνει λίγο χώρο στο οδόστρωμα, βλέπει τις τιμές στα μανάβικα και στα κρεοπωλεία, φορτώνει στο καλάθι του τα ψώνια του, έχει τη δυνατότητα να φρενάρει όποτε θέλει και να κάνει μια μικρή στάση μπροστά σε όποιο κατάστημα επιθυμεί.


Αυτό είναι μέσο μεταφοράς! Σε πάει όπου θέλεις, το δένεις σε ένα δέντρο του πεζοδρομίου ή σε ένα σήμα του ΚΟΚ και πετάγεσαι στην τράπεζα, στο φαρμακείο, στο καφεκοπτείο για φρέσκο καφέ. Τώρα μάλιστα που βελτιώθηκαν και οι ποδηλατόδρομοι στο κέντρο της πόλης, τα ποδήλατα αναδεικνύονται περισσότερο.



Όλα αυτά γίνονται την ημέρα, όσο υπάρχει φως και βλέπουν οι ποδηλάτες αλλά κυρίως που τους βλέπουν οι οδηγοί των άλλων μέσων και οι πεζοί. Γιατί προχθές, αργά το βράδυ, μία παρέα νεαρών αγοριών ήταν η αιτία να φρενάρω απότομα, επειδή την τελευταία στιγμή τους αντιλήφθηκα ότι κινούνταν χωρίς φως μπροστά, χωρίς φωτεινούς ανακλαστήρες πίσω, σε δρόμο χωρίς καθόλου φωτισμό.Παγίδες θανάτου μετατράπηκαν τα ποδήλατα μέσα στο σκοτάδι και η επιπολαιότητα των νεαρών αναβατών να κάνουν νυχτερινή βόλτα είναι άκρως επικίνδυνη. Καλό το ποδήλατο αλλά χρειάζεται και σεβασμός στους συνανθρώπους μας.

Βγάλαμε από τα υπόγεια και τις αποθήκες τα ξεχασμένα ποδήλατά μας. Ωραία! Τα πλύναμε, τα καθαρίσαμε, φουσκώσαμε τα λάστιχά τους, ελέγξαμε τα φρένα τους. Φωτεινούς ανακλαστήρες στα πετάλια, στις ρόδες και φως μπροστά προσθέσαμε; Απαραιτήτως να προμηθευτούμε αν θέλουμε να βγούμε για νυχτερινή βόλτα. Αλλιώς προκαλούμε . . . 

Κείμενο : Ιορδάνης Ξανθόπουλος (Φιλόλογος – Δημοσιογράφος)

Διαβάστε επίσης: