Σαν τα μανιτάρια ξεφυτρώνουν στο κέντρο της πόλης κι όχι μόνο τα σουβλατζίδικα. Πρώην εμπορικά καταστήματα, που έκλεισαν λόγω οικονομικής κρίσης, μετατράπηκαν σε γυράδικα μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα. Έτσι, μέσα σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους των Σερρών έχει τόσα γυράδικα και σουβλατζίδικα, όσα δεν υπήρχαν ποτέ άλλοτε σε ολόκληρη την πόλη.


Περπατάς στο πεζοδρόμιο και πριν ξεφύγεις από την τσίκνα του ενός μαγαζιού πέφτεις στις μυρωδιές του άλλου. Δίπλα-δίπλα και απέναντι μπερδεύουν τις κάπνες τους και μοστράρουν τους τεράστιους γύρους τους στις τζαμαρίες. Τραπέζια με καρέκλες, έτοιμα να δεχτούν τους πεινασμένους πελάτες και να προσφέρουν λίγη χαλάρωση, έχουν στρωθεί στα πεζοδρόμια. Το πρόχειρο φαγητό, πιτόγυρο ή σάντουιτς, είναι φθηνό και γρήγορο, είναι η εύκολη λύση στους αγχωτικούς ρυθμούς της ζωής αλλά είναι συνάμα και μια ευχάριστη απόλαυση του ουρανίσκου. Το φαγητό με παρέα σε κάποια ταβέρνα τείνει να εξαφανιστεί από τις συνήθειές μας πια, αφού όλα σχεδόν τα σουβλατζίδικα φέρνουν όλες τις ώρες της ημέρας στην πόρτα μας τις παραγγελίες μας.


Το άνοιγμα ενός σουβλατζίδικου έχει πολλαπλά θετικά στοιχεία. Δίνει θέσεις εργασίας, έσοδα στο κράτος, ζωντάνια και κίνηση στο δρόμο που ανοίγει, εξυπηρετεί τους πολίτες και κρατά τον ανταγωνισμό σε καλά επίπεδα. Όπου ανοίγει ένα μαγαζί, εκεί χτυπά ο ρυθμός της ζωής κι εκεί ανθίζουν χαμόγελα.
Όπου κλείνει όμως ένα μαγαζί, τότε το σκοτάδι στις τζαμαρίες του φέρνει θλίψη, πόνο και υστέρηση. Καλές όλες αυτές οι κινήσεις των συμπολιτών μας, οι οποίοι προσπαθούν να βγουν οι ίδιοι από το αδιέξοδο της ζωής τους και ανταγωνίζονται να κρατήσουν μια ζωντανή επιχείρηση μέσα στην κρίση. Πόσο επικερδής και βιώσιμη θα αποδειχθεί είναι το μεγάλο ζητούμενο. Πόσο το εγχείρημα αυτό θα αντέξει στο χρόνο μένει να το διαπιστώσουμε.


Τη νοστιμιά του πρόχειρου φαγητού, όλοι τη γευτήκαμε. Το μπέρδεμα γεύσεων, που δίνει η σάλτσα και το κρεμμύδι πάνω στο ψημένο κρέας, όλοι την απολαύσαμε. Τη χαλάρωση της στιγμής, που η παρέα αποκτά τρώγοντας ένα σουβλάκι, όλοι τη νιώσαμε.

Άποψη : Ιορδάνης Ξανθόπουλος (Δημοσιογράφος – Φιλόλογος)

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 176 επισκέπτες