Οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας αλλά κυρίως το πρωί, το αναζητούν μανιωδώς και όπως λένε «το απολαμβάνουμε» κάθε φορά !


Ζεστό, τραγανό, μυρωδάτο, εύκολο στη βρώση και θρεπτικό. Είναι το σουσαμένιο κουλούρι, που μπορούμε να το φάμε στο δρόμο, στο γραφείο, στο διάλειμμα του σχολείου, την ώρα που απολαμβάνουμε έναν ελληνικό καφέ ή για να κόψουμε την πείνα μας γύρω στις 8-10 το πρωί.
Η διατροφική του αξία μεγάλη, με λίγες θερμίδες και κυρίως ευκολοχώνευτο. Το σουσαμένιο κουλούρι γίνεται με άζυμη ζύμη και μπόλικο σουσάμι αλλά το μυστικό του κρύβεται στο καλό ψήσιμο. Το βρίσκουμε σε φούρνους, σε γαλακτοπωλεία, στα σούπερ-μάρκετ αλλά κυρίως σε θέσεις-περάσματα από τους γνωστούς «κουλουρτζήδες» της πόλης, που είτε στέκονται μόνιμα σε ένα σημείο είτε περιφέρονται σε πολυσύχναστους δρόμους με τα καροτσάκια τους.
Στην πόλη μας έχουμε πολλούς φούρνους, που βγάζουν σουσαμένια κουλούρια, δυο-τρεις όμως έχουν καταφέρει να κάνουν τα κουλούρια τους με …ονοματεπώνυμο. Το μυστικό τους καλά φυλαγμένο μαζί με την επωνυμία που προσφέρουν στο κουλούρι τους, κάνουν τους καταναλωτές να ψάχνουν να το βρουν.

Για αυτούς που ξυπνούν αργά και πρέπει να προλάβουν τη δουλειά τους και δεν έχουν την πολυτέλεια να πάρουν πρωινό, για αυτούς που βγαίνουν στην αγορά για δουλειές και δεν έχουν χρόνο να καθίσουν σε ένα μπουγατσατζίδικο για να πάρουν δεκατιανό, για όλους αυτούς που βρίσκουν πως ένα κουλούρι είναι το πιο φτηνό κόψιμο της πείνας τους, οι κουλουρτζήδες της πόλης έχουν τη λύση.



Με μόλις 50 λεπτά του ευρώ μπορούν να απολαύσουν την τραγανή σάρκα του και να γεμίσουν με τη γεύση του ψημένου σουσαμιού τον ουρανίσκο τους.
Όπως και να το κάνουμε, ένα κουλούρι κάθε πρωί αποτελεί αγαπημένη συνήθεια για τον Σερραίο.

Κείμενο : Ιορδάνης Ξανθόπουλος (φιλόλογος – Δημοσ/φος)

Διαβάστε επίσης: