«Χαράς Ευαγγέλια» ήταν η είδηση για τους Έλληνες επιχειρηματίες κι όχι μόνο, ότι εκατομμύρια τουρίστες από τις Ευρωπαϊκές χώρες, από τη Ρωσία, την μακρινή Κίνα και τις Βαλκανικές χώρες θα «κατακλύσουν» τις ακτές, τα νησιά και τα τουριστικά θέρετρα της χώρας μας. Στις δύσκολες ώρες που περνά η οικονομία μας τέτοιες «τονωτικές ενέσεις» για να πάμε λίγο πιο μπροστά, φαντάζουν σωτήριες.

Δεν είναι μόνο οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που δουλεύουν και δίνουν δουλειά σε χιλιάδες άνεργους, είναι κι ένα σωρό άλλα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον τουρισμό και περίμεναν πώς και πώς «να κινηθούν» λίγο με τους ξένους που φτάνουν εδώ με γεμάτες τις τσέπες κι έτοιμοι να ξοδέψουν. Ταβέρνες, καφέ, ταξί, μικρομάγαζα με αναμνηστικά από την Ελλάδα, περίπτερα , ζαχαροπλαστεία, βαρκάρηδες για κοντινές βόλτες σε ονειρικές παραλίες. Παγωτατζίδικα για μια γλυκιά δροσιά μέσα στο λιοπύρι, όλοι, όλοι στήνουν το «όνειρο» για «γερή μπάζα» από τους ξένους. Και πριν καλά-καλά εκπνεύσει το καλοκαίρι, κάποιες ειδήσεις μας «ξενέρωσαν». Διπλάσια ποσά σε κόμιστρα ταξί, αυξημένα ποσά σε καφέ και νερό, τσιμπημένες τιμές σε μικροπράγματα που αναζήτησαν. Ο σωστός επαγγελματίας τον τουρίστα δεν τον θέλει για μία χρονιά μόνο. Επενδύει πάνω του με την άψογη συμπεριφορά του και με την τιμιότητά του για να έχει δουλειά και τις επόμενες χρονιές. Γιατί ο τουρίστας που έρχεται στην Ελλάδα και μένει ευχαριστημένος θα στείλει τις επόμενες χρονιές πολλούς περισσότερους. Θα γίνει ο διαφημιστής της χώρας μας και της νοοτροπίας μας.


Όσοι ευκαιριακά περιμένουν να κερδίσουν κάτι παραπάνω ξεγελώντας και παραπλανώντας τους ξένους επισκέπτες στη χώρα μας δεν έχουν πάνω τους επαγγελματισμό και είναι κοντόφθαλμοι. Αλλά κυρίαρχα κάνουν κακό στη χώρα, στους σωστούς επαγγελματίες και επιβαρύνουν την ήδη άσχημη εικόνα που θέλουν να προβάλουν κάποιοι για τους Έλληνες, τους «αεριτζήδες» και τους «ανέντιμους».


Η συμπεριφορά μας σε όλα τα επίπεδα θα κάνει όλους αυτούς, τους τουρίστες, πρεσβευτές της χώρας μας στις δικές τους χώρες. Και κάτι ακόμη σημαντικότερο! Η συμπεριφορά μας και η εικόνα μας, αν είναι σωστή, ίσως ξεπλύνει τη ρετσινιά που κουβαλάμε ως λαός, ότι θέλουμε τα εύκολα και χρησιμοποιούμε κάθε τρόπο για να πετύχουμε αυτά, τα εύκολα. Είμαστε μια χώρα που ο τουρισμός είναι συγκριτικό μας πλεονέκτημα και σημαία της επιτυχίας μας. Μην την κατεβάσουμε αυτή τη σημαία, επειδή κάποιοι βάλθηκαν να πλουτίσουν «ξεντύνοντας» τους τουρίστες.


Άποψη : Ιορδάνης Ξανθόπουλος – Φιλόλογος / Δημοσιογράφος

Διαβάστε επίσης: