Το Σαββατοκύριακο που πέρασε, παντρεύτηκε ο Μηνάς. Φίλος από τη γειτονιά και συμμαθητής στο σχολείο. Ο δεύτερος από την 7μελή αντροπαρέα των φίλων, που «σέρνει» το χορό για την «άλλη ζωή», τη ζωή των παντρεμένων, ή που έσπασε τον κλοιό της ελεύθερης, της ανέμελης ζωής, όπως πιστεύουμε οι περισσότεροι.


Ήμασταν όλοι εκεί, για να τον τιμήσουμε, για να μοιραστούμε τη χαρά του, για να του ευχηθούμε. Όλοι, εμείς οι φίλοι, που μαζευτήκαμε για αυτό το μεγάλο γεγονός. Αμίλητοι, προβληματισμένοι, με μια σκιά να βαραίνει το βλέμμα μας, σαν φόβος, σαν απόγνωση, σαν απειλή. Κι όταν βρεθήκαμε στο γαμήλιο γλέντι και το κρασί «ταξίδεψε» στις φλέβες μας, όταν το αλκοόλ έλυσε τις γλώσσες μας και ζωγράφισε τα χαμόγελα στα πρόσωπά μας, εμείς όλοι οι φίλοι, επιτέλους σπάσαμε τη σιωπή μας και μιλήσαμε.

«Ο γάμος είναι το επιστέγασμα μιας αγάπης, όπως αυτή του Μηνά και της Θεοδώρας, που κρατάει εδώ και 7 χρόνια», έκανε την αρχή ο πιο ρομαντικός της παρέας. «Ο γάμος είναι συνειδητή απόφαση ότι πρέπει να κάνω οικογένεια, παιδιά, σπίτι και όπια είναι η τυχερή που θα βρεθεί εκείνη τη στιγμή στη ζωή σου, γίνεται και γυναίκα σου», είπε ο ορθολογιστής της παρέας που όλα τα βλέπει στην πραγματική τους διάσταση. «Ο γάμος είναι συμφωνία». Τόσα ζητάω, τόσα παίρνω και δεν μιλάμε φυσικά για υλικά αγαθά», συμπλήρωσε λακωνικά ο πιο πρακτικός και λιγότερο ρομαντικός.
«Χαλαρώστε παιδιά! Δεν έρχεται και η συντέλεια του κόσμου με ένα γάμο! Σήμερα παντρευόμαστε αυτήν, έπειτα από λίγα χρόνια κάποια άλλη. Η εποχή μας άλλωστε χαρακτηρίζεται από ρευστότητα», πετάχτηκε ο πιο «χαλαρός» της αντροπαρέας, ο οποίος τίποτα σε αυτήν τη ζωή δεν θεωρεί πως κρατά για πάντα.



«Ο γάμος είναι απειλή, που σε παίρνει από την ανεμελιά και σε βάζει στην υπευθυνότητα, που σε γεμίζει υποχρεώσεις, που σκοτώνει τον έρωτα, που φέρνει γκρίνια, που γίνεται θηλιά και πνίγει τις ελευθερίες σου», μίλησε ο πιο κακεντρεχής της ομήγυρης, για τον οποίο «όλα γύρω μας είναι σκοτεινά και το μαύρο είναι αυτό που κυριαρχεί στη ζωή μας».

Ήρθε και η δική μου σειρά να καταθέσω την άποψή μου για το γάμο, αφού 5 ζευγάρια μάτια καρφώθηκαν πάνω μου περιμένοντας να ακούσουν αυτά που θα τους έλεγα. «Ο γάμος είναι αγάπη; Είναι συμφωνία; Είναι τυχαίο γεγονός; Είναι απειλή στην ανέμελη ζωή; Είναι ένα όνειρο, που το ζεις για λίγο κι όταν «ξυπνάς» απογοητεύεσαι; Δεν ξέρω τι από όλα αυτά είναι τελικά, αυτό που πάντως γνωρίζω καλά είναι ότι ο γάμος είναι ένα ταξίδι που αρκετοί άντρες φοβούνται να το κάνουν . . .»


Άποψη : Ιορδάνης Ξανθόπουλος – Φιλόλογος / Δημοσιογράφος

Διαβάστε επίσης: