serreslife

Δυναμική επιστροφή στο «γήπεδο» της μεταποίησης βιομηχανικής ντομάτας επιχειρεί τη φετινή σεζόν η σερραϊκή Serco Foods, φιλοδοξώντας με τις κινήσεις της να προσφέρει ερείσματα για την αναβίωση της καλλιέργειας στην άλλοτε εμβληματική για το εν λόγω προϊόν περιοχή.

Μιλώντας στην «Ύπαιθρο Χώρα» ο διευθύνων σύμβουλος, Ζήσης Βαβαλίδης, κάνει λόγο για μια «χρονιά επανενεργοποίησης» της εταιρείας. «Πέρυσι, αφενός λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης και αφετέρου λόγω των αποθεμάτων προηγούμενων ετών, απορροφήσαμε μια ποσότητα της τάξης των 2.000 τόνων. Φέτος, από τα συμβόλαια που έχουμε ήδη κλείσει με τους καλλιεργητές, θα φτάσουμε στα 1.500 στρέμματα, με τις συνολικές ποσότητες να ανέρχονται σε 12.000 τόνους περίπου. Μιλάμε, δηλαδή, για εξαπλασιασμό», υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι «το 2019 ευελπιστούμε να πάμε σε ακόμα υψηλότερα νούμερα».

Μια δεύτερη ειδοποιός διαφορά της φετινής σεζόν σε σχέση με πέρυσι είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι το σύνολο της πρώτης ύλης θα εισκομισθεί από τη Βόρεια Ελλάδα. «Το 80% θα προέλθει από τις Σέρρες και το υπόλοιπο 20% από όμορους νομούς. Σε αντίθεση, δηλαδή, με το 2017, δεν θα πάρουμε προϊόν από τη Θεσσαλία και άλλες μακρινές περιοχές», εξηγεί. «Αυτό θεωρώ ότι έχει τη σημασία του για τον αγροτικό κόσμο των Σερρών και των γύρω περιοχών», συμπληρώνει, θυμίζοντας ότι «τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 στον νομό υπήρχαν πέντε εργοστάσια και μια παραγωγή 250.000 τόνων ανά σεζόν».

Από 80 έως 85 ευρώ η τιμή

Τα φυτά παρέχονται με πίστωση στους καλλιεργητές, ενώ, σε ό,τι αφορά τις τιμές, όπως επισημαίνει, «σίγουρα θα υπάρξει κάποια αναδιαμόρφωση σε συνάρτηση με τα brix». Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα, θα κυμαίνονται από 80 έως 85 ευρώ/τόνος -αναλόγως της περιοχής- για παράδοση στο εργοστάσιο.

Σχολιάζοντας κάποιες φήμες για αποχώρηση της Pisando Holding Ltd από το μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης, ο κ. Βαβαλίδης είναι κατηγορηματικός: «Δεν υφίσταται κανένα τέτοιο θέμα. Η εταιρεία εξακολουθεί να κατέχει το 80% της Serco Foods, βάσει της συμφωνίας που υπογράψαμε το 2015», τονίζει. Διαβεβαιώνει, επίσης, ότι «δεν υπάρχει πλέον καμία σοβαρή οικονομική εκκρεμότητα απέναντι στους παραγωγούς από προηγούμενα έτη».

Για τη διάθεση του τελικού προϊόντος, η εταιρεία συνεργάζεται από φέτος με εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο του ελαιολάδου και διαθέτει μεγάλο δίκτυο διανομής στην εσωτερική αγορά. Στην τελευταία, εκτιμάται ότι θα διοχετευτεί φέτος περίπου το 60% της παραγωγής με το υπόλοιπο 40% να κατευθύνεται σε ευρωπαϊκές αγορές.

Στο φόρτε τους οι φυτεύσεις στις Σέρρες

Πριν από κάποιες δεκαετίες, στις Σέρρες υπήρχε ένας πολύ δυνατός πυρήνας καλλιεργητών που ασχολούνταν με τη βιομηχανική ντομάτα. «Από το 2010 και μετά όμως, λόγω της συμπεριφοράς κάποιων εργοστασίων, οι περισσότεροι εγκατέλειψαν», λέει στην «ΥΧ» ο Χρήστος Γκόλφος, ένας από τους δέκα παραγωγούς του νομού, που επιμένουν να καλλιεργούν σε αρκετά στρέμματα το συγκεκριμένο προϊόν. Άλλοι τρεις συνεχίζουν στο Παλαιοχώρι του γειτονικού Νομού Καβάλας.

«Συνολικά, φέτος, βάλαμε περίπου 1.200 στρέμματα για λογαριασμό της Serco Foods, 300 στρέμματα για τη Νομικός και 150-200 στρέμματα για την Damavand. Αυτό το διάστημα οι φυτεύσεις είναι στο φόρτε τους. Ο καιρός μάς πήγε λίγο πίσω, όμως αυτό δεν μας ανησυχεί», σημειώνει ο κ. Γκόλφος. Ο ίδιος τονίζει ότι ζήτηση υπάρχει για βιομηχανική, όμως «εμπόδιο αποτελεί η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού, ενώ και οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν εύκολα τους νεότερους που ενδιαφέρονται να μπουν με επαγγελματικούς όρους στην καλλιέργεια». «Η Serco Foods μάς έχει βοηθήσει, ενώ και τα θεσσαλικά εργοστάσια μας αντιμετωπίζουν ως μελλοντικούς συνεργάτες», προσθέτει.

Στις σκέψεις των δέκα Σερραίων καλλιεργητών είναι να οργανωθούν σε ένα συλλογικό σχήμα. «Προς το παρόν, λειτουργούμε έστω και ατύπως ως ομάδα, ενώ είμαστε και σε διαρκή επικοινωνία με τους Καβαλιώτες. Θα δούμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε πιο στενά και σε ποιο ακριβώς πλαίσιο», υπογραμμίζει.

Πηγή: ypaithros.gr

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 151 επισκέπτες