serreslife

Οριστικό «λουκέτο» για τα εργοστάσια Σερρών και Ορεστιάδας, φαίνεται πως είναι η επιλογή της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Αυτό προκύπτει από την πρόσκληση του διοικητικού συμβουλίου, προκαλώντας εύλογη αναστάτωση στους εργαζόμενους της βιομηχανίας (95 στο σύνολο, στα δύο εργοστάσια). Αντίστοιχη είναι η αγωνία στους τευτλοπαραγωγούς που μόλις πριν λίγες ημέρες έλαβαν προκαταβολή 4 εκατ. ευρώ για την περυσινή τους σοδειά, τους οφείλονται άλλα 62, εκατ. ευρώ και η νέα καλλιεργητική περίοδος θα έπρεπε να είναι ήδη σε εξέλιξη.

Οριστικό «λουκέτο» για το εργοστάσιο ζάχαρης Σερρών
Διαφαίνεται ξεκάθαρα η πρόθεση της ΕΒΖ

Σε οριστικό κλείσιμο φαίνεται να οδηγούνται τα εργοστάσια ζάχαρης της ΕΒΖ στις Σέρρες και την Ορεστιάδα, όπως προκύπτει από την πρόσκληση του διοικητικού συμβουλίου. Συγκεκριμένα, πρώτο θέμα συζήτησης ήταν η «Λειτουργία του εργοστασίου Πλατέος- Καλλιέργεια μόνο στους τομείς ευθύνης του εργοστασίου Πλατέος – οριστική παύση λειτουργίας των εργοστασίων Ορεστιάδος και Σερρών».
Η πρόσκληση όμως με τα θέματα της ημερήσια διάταξης τροποποιήθηκε δύο φορές. Αρχικά, γινόταν αναφορά στη μεταφορά εφοδίων από την Ορεστιάδα στο Πλατύ και τις Σέρρες και εν συνεχεία –στην τελική μορφή της πρόσκλησης- δεν υπάρχει καμία αναφορά σε κανένα από τα εργοστάσια.

Οι εργαζόμενοι

Αυτό που πλέον απαιτούν οι εργαζόμενοι, όπως δήλωσε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων κ. Χρ. Βαρκάκης, είναι, να ξεκαθαρίσει επιτέλους αυτό το θολό τοπίο σχετικά με το μέλλον της εταιρείας. Να καταλήξουν σε συνεννόηση μέτοχος- εκκαθαριστής της ΑΤΕ, με την πιστώτρια Τράπεζα Πειραιώς και την κυβέρνηση που διατείνεται ότι θέλει την επιβίωση της ΕΒΖ και, να παρουσιάσουν το σχέδιό τους για την εταιρεία, όποιο και αν είναι αυτό. «Αυτή η αβεβαιότητα που καταλήγει να οδηγεί τη βιομηχανία σε αδιέξοδο, δεν μπορεί να συνεχιστεί, δεν είναι τυχαίο το ότι μέσα σε τρία χρόνια έχουν αλλάξει τέσσερις διοικήσεις στη Ζάχαρη. Να μας πούνε επιτέλους ποιο είναι το σχέδιο τους, τι συγκεκριμένα θα κάνουν», τόνισε ο κ. Βαρκάκης. Να σημειωθεί πως οι εργαζόμενοι των δύο εργοστασίων είναι 54 άτομα στις Σέρρες και 40 στην Ορεστιάδα.

Κατά του διευθύνοντος συμβούλου

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν, οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία αναφέρουν:
«Με το παρόν δελτίο τύπου η Ομοσπονδία Εργαζομένων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης καταγγέλλει την απαράδεκτη και προκλητική στάση του δ/ντος συμβούλου κ. Καραχάλιου Παναγιώτη ο οποίος αρνείται μετά από αιτήματα της ΟΕΒΖΕ να μας δεχθεί και να μας ενημερώσει για τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την συνέχιση της Βιομηχανίας, χωρίς καμία δικαιολογία.
«Κατ΄αρχήν εμπαίζει εδώ και πολύ καιρό τους τευτλοκαλλιεργητές με διάφορα τεχνάσματα και τερτίπια για την καθυστέρηση των οφειλομένων προς αυτούς, προφασιζόμενος ότι για όλα φταίει η Τράπεζα Πειραιώς και οι μέχρι πρότινος μεσολαβητές της. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την τευτλοκαλλιέργεια του 2018 παρότι θα έπρεπε να βρισκόμαστε ήδη σε διαδικασία σποράς, παρά την πρωθυπουργική δέσμευση για την συνέχιση της καλλιέργειας και παραγωγής ζάχαρης στη χώρα μας. Αντιθέτως διαρρέουν στον τύπο και αλλού σενάρια για την λειτουργία πιθανώς ενός εργοστασίου με ελάχιστη παραγωγή, κλείσιμο του εργοστασίου Σερρών και ξεπούλημα του καθώς και του εργοστασίου Ορεστιάδας.
«Στο πρόσωπο του δ/ντος συμβούλου βρήκαν τον κατάλληλο διεκπεραιωτή για να μετατρέψει την ιστορική βιομηχανία σε εμπορική εταιρεία και να βάλει ταφόπλακα στην καλλιέργεια και στη συνέχιση παραγωγής ελληνικής ζάχαρης.
«Αλήθεια διερωτόμαστε ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση επικροτούν αυτές τις πρακτικές από την ορισθείσα από αυτούς διοίκηση;
Αναμένουμε την υλοποίηση της αναγγελθείσας δέσμευσης του πρωθυπουργού  για την συνέχιση και βιωσιμότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης».

Οι τευτλοπαραγωγοί

Πέραν όμως των εργαζομένων, το ενδιαφέρον στρέφεται και στους τευτλοπαραγωγούς που έλαβαν προκαταβολές 4 εκατ. ευρώ για την περυσινή τους σοδειά και αναμένουν άλλα 6,2 εκατ. ευρώ ώστε να αποπληρωθεί η οφειλή της ΕΒΖ για το 2017.
Αυτό που γνωρίζουν ως τώρα, είναι ότι η εταιρεία ως τέλος Φεβρουαρίου θα δέχεται αιτήσεις για τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, τις οποίες και θα αξιολογήσει.

Στη Βουλή

Το θέμα έφερε επανειλημμένα στη Βουλή, ο βουλευτής Σερρών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Μιχάλης Τζελέπης, με την επερώτησή του να έρχεται σε συζήτηση μετά από τρεις αναβολές. Τελικά, συζητήθηκε την περασμένη Παρασκευή, χωρίς οι απαντήσεις που δόθηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση να καλύπτουν τον Σερραίο βουλευτή.
Έτσι, χθες Δευτέρα, ο κ. Τζελέπης κατέθεσε αίτηση συζήτησης στη διαρκή επιτροπή Παραγωγής Εμπορίου, προκειμένου να τοποθετηθούν οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων.

Δείτε το βίντεο από το TV Επιλογές:

Διαβάστε επίσης: