serreslife

Μέσα σε δάση, επάνω σε βουνοκορφές, κρεμασμένα από βράχους, μακριά από την αχλύ του κόσμου, τα μοναστήρια του Νομού Σερρών εντυπωσιάζουν τον κάθε επισκέπτη.


Όποιο κι αν επιλέξουν οι ταξιδιώτες να επισκεφθούν το σίγουρο είναι ότι θα φύγουν γεμάτοι αναμνήσεις από την κατανυκτική ομορφιά τους.

Ιερό Ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου

Βορειοδυτικά του οικισμού του Ακριτοχωρίου, στους πρόποδες του όρους Κερκίνη (Μπέλες) είναι κτισμένο, από το 1981, το Ιερό Ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου. Απέχει 24 χλμ από το Σιδηρόκαστρο και 50 χλμ από τις Σέρρες. Ο επισκέπτης πραγματικά καθηλώνεται από την πανέμορφη θέα που αντικρίζει.

Η λίμνη Κερκίνη ξεδιπλώνεται σε όλο της το μεγαλείο. Το πράσινο του όρους Μπέλλες κατακλύζει την κάθε γωνιά του. Αξίζει να το επισκεφθεί κανείς, ιδιαίτερα οι γυναίκες, που δεν μπορούν να επισκεφθούν το Άγιον Όρος, για να πάρουν μια ιδέα της αγιορείτικης βυζαντινής αρχιτεκτονικής και του αγιορείτικου τρόπου ζωής.


Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου

57 χλμ από Σέρρες –μέσω Λιθοτόπου- (60’ με Ι.Χ.) Θεωρείται το παλαιότερο μοναστήρι στο βόρειο τμήμα των Σερρών με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Τιμάται στη μνήμη των Αγίων Δημητρίου και Αγίου Γεωργίου αλλά και της Παναγίας και είναι γνωστό ως Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Τρίμορφου. Χτισμένο στις πλαγιές του όρους Μαυροβούνι, δυτικά της λίμνης Κερκίνης στο χωριό Μοναστηράκι, βρίσκεται το παλαιό μοναστήρι, το οποίο χρονολογείται από τις αρχές του 19ου αιώνα, και σήμερα διασώζεται μονάχα το καθολικό.

Είναι χτισμένο στη κορυφή ενός λόφου και αγναντεύει προς τα βορειοδυτικά τον επιβλητικό ορεινό όγκο του όρους Κερκίνη.Η θέα της λίμνης εντυπωσιάζει από το μοναστήρι, όπως και ο επιβλητικός ορεινός όγκος του Μπέλες Β.Δ. Ο π.Μακάριος θα σας ξεναγήσει και θα σας ενημερώσει αναλυτικά για την μεγάλη ιστορία της μονής


Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου

Βρίσκεται σε απόσταση 12χλμ από τις Σέρρες, στο βάθος μιας κατάφυτης από κυπαρίσσια, πλατάνια και πεύκα χαράδρας. Η Μονή κτίσθηκε το 1270 μ.Χ. και παρά τις αλλεπάλληλες καταστροφές αποτελεί σήμερα εκπληκτικής ομορφιάς μνημείο και Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης.

Η ιδρυτική του παράδοση συνδέεται με την ασκητική περιπλάνηση εξεχουσών μορφών του βυζαντινού μοναχισμού. Το Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου αναδείχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά και πνευματικά κέντρα των Βαλκανίων, κατά τους υστεροβυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους.


Ιερά Μονή Αναλήψεως Παγγαίου

Επτά (7) χλμ. από τον οικισμό της Πρώτης με πανοραμική θέα στον κάμπο του Νομού Σερρών και σε υψόμετρο 930 μ. στο Παγγαίο όρος, βρίσκεται το μοναστήρι της “Θείας Αναλήψεως”, με μεγάλη ιστορία και δράση.

Ιερά Μονή Αγίας Κυριακής Αλιστράτης

Στην επαρχιακή οδό Σερρών – Δράμας, δύο (2) χιλ/τρα πριν τον οικισμό της Αλιστράτης, σ’ ένα καταπράσινο τοπίο, βρίσκεται ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια, μαζί με την Ι. Μ. Εικοσιφοίνισσας, το μοναστήρι της Αγ. Κυριακής.

Το καθολικό της Μονής κοσμείται με όμορφες αγιογραφίες και στους πλάγιους χώρους εἶναι προσκολημμένα δύο Παρεκκλήσια. Στά ἀρχονταρίκια τῆς Μονῆς προςφέρεται ἡ μοναστηριακή φιλοξενία στούς ἐπισκέπτες προσκυνητές. Λειτουργεῖ ἔκθεση ἐργοχείρων. Ἡ θέση τῆς Ἡγουμένης χηρεύει. Ἑορτάζει στίς 14 Σεπτεμβρίου. Ἡ Μονή δέχεται ἐπισκέπτες κατά τίς ὧρες 8:00 π.μ. ἕως 13:00 μ.μ. καί ἀπό 16:00 μ.μ. μέχρι τήν δύση τοῦ ἡλίου.

 

Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Δομήρου

Στο νότιο τμήμα του Ν. Σερρών, δυο (2) χλμ. από το χωριό Δόμηρος και πέντε (5) χλμ. από τους πρόποδες του Παγγαίου όρους, σε μια γραφική τοποθεσία, βρίσκεται η Ιερά Μονή της Αγ. Παρασκευής.


Ιερά Μονή Παναγίας Βύσσιανης Μετοχίου

Δέκα (10) χλμ. βόρεια της πόλης των Σερρών και δύο (2) χλμ από τον οικισμό του Μετοχίου, μέσα σ’ ένα καταπράσινο τοπίο στο βάθος μιας χαράδρας, βρίσκεται η γυναικεία Ι. Μ. Παναγίας της Βύσσιανης.


Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Αγ. Πνεύματος

Δέκα πέντε (15) περίπου χλμ. από την πόλη των Σερρών, στον οικισμό του Αγίου Πνεύματος, στις παρυφές του Μενοίκιου όρους, είναι κτισμένο το Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού. Βρίσκεται ψηλά σ’ ένα λοφίσκο, με πανοραμική θέα στον κάμπο και στην πόλη των Σερρών, μέσα σ’ ένα καταπράσινο πευκόφυτο τοπίο.


Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία – Αγίου Πνεύματος

Λίγα λεπτά (8 χιλιόμετρα) έξω από την πόλη των Σερρών, δεσπόζει η πανέμορφη Ιερά Μονή του Προφήτη Ηλία. Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του οικισμού του χωριού Αγίου Πνεύματος, απέναντι από την Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού, ψηλά σ’ ένα καταπράσινο πευκόφυτο λόφο.

Ο πρώτος ναός κτίστηκε το 1900 αλλά ερήμωσε στο πέρασμα των χρόνων. Το σημερινό Καθολικό κτισμένο με την Αγιορείτικη τεχνοτροπία, διατήρησε από τον παλαιό ναό μόνο δύο τοίχους. Στο παρεκκλήσι της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας, υπάρχει η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.


Ιερά Μονή Αγίων Κηρύκου και Ιουλίτης

Σ’ ένα λόφο, βορειοανατολικά του Σιδηροκάστρου, είναι κτισμένη η ιερά Μονή Αγίων Κηρύκου και Ιουλίτης. Είναι κοινοβιακή Μονή η οποία ιδρύθηκε από την Μητρόπολη Σιδηροκάστρου το 1968.

Επισκεπτόμενοι την περιοχή του Σιδηροκάστρου. στους πρόποδες του Μοναστηριού βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Ζώνης που είναι από τα Βυζαντινά χρόνια και ανακαινίσθηκε το 1915.


Ιερά Μονή Εικοσιφοίνισσας

Είναι ένας από τους δύο (2) ιερούς χώρους της Ανατολικής Μακεδονίας, που συνεχίζει και σήμερα να αποτελεί πόλο έλξης πλήθους πιστών, που έρχονται να προσκυνήσουν την “Αχειροποίητο Εικόνα της Θεοτόκου” και να ηρεμήσουν μέσα στο γαλήνιο περιβάλλον της. Βρίσκεται σε μια θαυμάσια τοποθεσία στη βόρεια πλευρά του όρους Παγγαίου σε υψόμετρο 743 μ, κοντά στην επαρχιακή οδό Σερρών-Καβάλας στα όρια των δύο Νομών.

Κατά την Τουρκοκρατία, το μοναστήρι καταστράφηκε πολλές φορές, από Τούρκους και Βούλγαρους επιδρομείς. Ο επισκέπτης-προσκυνητής, στο πρώτο και κύριο μέρος της μονής, θα συναντήσει το καθολικό, το οποίο είναι το παλαιότερο κτίσμα της. Ο ρυθμός του είναι σταυροειδής με τρούλο και στηρίζεται σε τέσσερες μαρμάρινους κίονες. Το τέμπλο του καθολικού, είναι ξυλόγλυπτο και άρχισε να κατασκευάζεται το 1781, από Χιώτες τεχνίτες. Τα διακονήματα στο μοναστήρι, είναι πολλά και δύσκολα: όπως η φροντίδα του κοπαδιού, το τυροκομείο, ακόμα και η μαραγκική.


ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΙ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

Γυναικεία μονή κτισμένη πάνω από το χωριό Φαιά Πέτρα. Σε απόσταση 8 χιλιομέτρων βορειοανατολικά του Σιδηροκάστρου, μέσα σε γαλήνιο περιβάλλον, μακριά από την τύρβη του κόσμου, ιδρύθηκε (1983) από τον λόγιο ασκητή Ευσέβιο (Βίττη), ιερομόναχο, η Μονή των Αγίων Πρωτομάρτυρος Στεφάνου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Αρχικά εγκαταβίωνε εκεί ο Ευσέβιος, όταν όμως πλήθη χριστιανών επισκέπτονταν τον ασκητή, εκείνος αποτραβήχτηκε σε απρόσιτο κελλί, στη Φαιά Πέτρα, και στη Μονή εγκαταστάθηκε γυναικεία αδελφότητα, υπό την ηγουμένη Επίχαρι, που συμπλήρωσε τα κτίσματα. Ο ναός είναι απλή βασιλική, μικρών διαστάσεων.

Λειτουργεί ξενώνας για τη φιλοξενία λίγων προσώπων. Φυλάσσονται λείψανα του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου.

Ημέρες πανηγύρεων: Αγίου Στεφάνου (27 Δεκεμβρίου), Ιωάννου Χρυσοστόμου (13 Νοεμβρίου), Αγίας Όλγας (11 Ιουλίου).

 

Πηγή: serresvoice.wordpress.com

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 251 επισκέπτες

antallaktikaonline 300x200