serreslife

Τη διαβεβαίωση ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια, ύψους 1,5 εκ. ευρώ, που διαθέτει μέσω του ΕΣΠΑ η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το μνημείο της Αμφίπολης, θα παραμείνουν δεσμευμένα για το συγκεκριμένο έργο, έδωσε σήμερα από το βήμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.

Μετά τα δημοσιεύματα για την απόρριψη του τεχνικού δελτίου του έργου, που κατέθεσε το Υπουργείο Πολιτισμού για ένταξη του έργου της αναστήλωσης, στερέωσης και ανάδειξης του μνημείου της Αμφίπολης στο ΕΣΠΑ ο κος Τζιτζικώστας προέβη στην παραπάνω δήλωση.
Από την άλλη για το θέμα της απόρριψης του φακέλου σκληρή κρητική στο Υπουργείο κάνουν οι Βουλευτές Σερρών Κώστας Καραμανλής και Μιχάλης Τζελέπης.

Δείτε το βίντεο από το TV Επιλογές:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  26/07/2017

Α. ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ: «ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΟΥΝ ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ – ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΟΡΘΩΜΕΝΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΤΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ»

Τη διαβεβαίωση ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια, ύψους 1,5 εκ. ευρώ, που διαθέτει μέσω του ΕΣΠΑ η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το μνημείο της Αμφίπολης, θα παραμείνουν δεσμευμένα για το συγκεκριμένο έργο, έδωσε σήμερα από το βήμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.
Μετά τα δημοσιεύματα για την απόρριψη του τεχνικού δελτίου του έργου, που κατέθεσε το Υπουργείο Πολιτισμού για ένταξη του έργου της αναστήλωσης, στερέωσης και ανάδειξης του μνημείου της Αμφίπολης στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε:
«Είχα δεσμευτεί από την πρώτη στιγμή ότι εμείς ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα στηρίξουμε την ολοκλήρωση της ανασκαφής και των έργων αναστήλωσης και στερέωσης του μνημείου, αλλά και την ανάδειξη της Αμφίπολης και μάλιστα προς το σκοπό αυτό είχαμε σχεδιάσει να κατευθύνουμε 1 εκ. ευρώ περίπου μέσω του Interreg Ελλάδας – Βουλγαρίας 2014-2020 και άλλα 1,5 εκ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2014 – 2020. Ξεκαθαρίζω ότι αυτή η δέσμευση ισχύει στο ακέραιο, όπως άλλωστε και κάθε δέσμευση που προσωπικά αναλαμβάνω. Θέλω να ξεκαθαρίσω όμως ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και κάθε Περιφέρεια στην Ελλάδα έχει την ευθύνη διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων και επιλέγει πού θα κατευθύνει αυτά τα κονδύλια. Στην περίπτωση της Αμφίπολης όμως το Υπουργείου Πολιτισμού είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για τη διαμόρφωση του τεχνικού δελτίου του έργου. Είναι γεγονός ότι μας εστάλη από την κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού ένα τεχνικό δελτίο με σημαντικά κενά και σημαντικές παραλείψεις. Τεχνικό δελτίο το οποίο, ως οφείλαμε, επιστρέψαμε στο Υπουργείο Πολιτισμού με τη σημείωση να γίνουν άμεσα οι απαιτούμενες διορθώσεις, ώστε να μπορέσει το έργο να ενταχθεί για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας το συντομότερο δυνατό. Όταν γίνουν οι διορθώσεις και επανακατατεθεί το τεχνικό δελτίο από το Υπουργείο σωστό, τότε θα ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ.
Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι τα 1,5 εκ. ευρώ, για τα οποία έχω δεσμευτεί και προσωπικά, παραμένουν δεσμευμένα για την Αμφίπολη, για έργα αναστήλωσης, στερέωσης και ανάδειξης του μνημείου, ώστε να γίνει σύντομα επισκέψιμο. Αυτό δεν αλλάζει. Εκείνο που αλλάζει, με ευθύνη του Υπουργείου κι όχι της Περιφέρειας, είναι ο χρόνος. Διότι το έργο θα καθυστερήσει, επαναλαμβάνω με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου. Το πόσο θα καθυστερήσει, δεν μπορώ να το απαντήσω, επειδή αυτό εξαρτάται από το πόσο σύντομα το Υπουργείο Πολιτισμού θα στείλει σωστό το τεχνικό δελτίο. Σε κάθε περίπτωση τα 1,5 εκ. ευρώ δεν πρόκειται να διατεθούν πουθενά αλλού, αλλά θα παραμείνουν ως ποσό περιμένοντας το τεχνικό δελτίο του υπουργείου για να εκταμιευτούν αποκλειστικά για την Αμφίπολη.
Επίσης, σήμερα εγκρίνονται από το Περιφερειακό Συμβούλιο και τα κονδύλια για την προβολή και ανάδειξη της Αμφίπολης, μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος ‘BorderlessCulture’, δηλαδή το 1 εκ. ευρώ που επίσης είχαμε δεσμευτεί ότι θα διατεθούν, στο πλαίσιο των παρεμβάσεών μας για το σπουδαίο αυτό μνημείο».

Διαβάστε επίσης: