serreslife

Το 1ο συμπόσιο για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη του δυτικού Παγγαίου με τίτλο "Ωδη Αμφιπόλεως" θα διεξαχθεί απο 30 Ιουνίου μέχρι τις 2 Ιουλίου. Το συμπόσιο περιλαμβάνει ομιλίες για την ανάπτυξη στην περιοχή θεματικών μορφών τουρισμού όπως γαστρονομικός, θρησκευτικός, αρχαιολογικός, φυσιολατρικός κ.α. Στόχος του συμποσίου έχει ως στόχο την ανάδειξη της ευρύτερη περιοχής της Αμφίπολης και φυσικά του αρχαιολογικου χώρου.

Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συμποσίου Δημήτρης Γαρούφας αναφέρθηκε στη μακραίωνη ιστορία της Αμφίπολης και στο ρόλο που διαδραμάτισε διαχρονικά. Τόνισε ότι οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις έδωσαν το έναυσμα για την έναρξη μιας συζήτησης για την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής η οποία όπως επισήμανε συνδυάζει πολλές ομορφιές αλλά είναι αναξιοποίητη. Όπως δήλωσε το συμπόσιο είναι ένα μέσο πίεσης για την ολοκλήρωση του ανασκαφικού έργου και για την ανάδειξη του.

Η υπουργός ΜΑΘΡΑ Κ. Κόλλια Τσαρούχα δήλωσε ότι το υπουργείο έπραξε το αυτονόητο στηρίζοντας την πρωτοβουλία των πολιτών της περιοχής για την πραγματοποίηση του συμποσίου. Τόνισε ότι η περιοχή δεν αναπτύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας παραλείψεων και κακής συνεργασίας φορέων. Σημείωσε ότι τώρα που η χώρα έκλεισε την αξιολόγηση μπορούμε να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα.

Ο αντιπεριφερειάρχης πολιτισμού της περιφέρειας ΚΜ Αλέξανδρος Θάνος τόνισε ότι η περιφέρεια μέσω του ΕΣΠΑ προσπαθεί να κάνει ουσιαστικές επενδύσεις στον τομέα του πολιτιστικού τουρισμού. Ανεφερε ότι ως χώρα μείναμε πίσω στο κομμάτι του εναλλακτικού τουρισμού επισημαίνοντας ότι το υπουργείο πολιτισμού πρέπει να λάβει συγκεκριμένες παρεμβάσεις στον τομέα αυτό. Για την περιφέρεια όπως είπε ο τουριστικός τουρισμός θα γίνει προμετωπίδα ανάπτυξης.

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε την Αμφίπολη ως ένα μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας το οποίο πρέπει να αναδειχθεί και να προβληθεί το επόμενο διάστημα. Χαρακτήρισε θετική την πρωτοβουλία των ενεργών πολιτών ειδικά σε περιόδους όπου το κράτος δεν μπορεί να τα κάνει όλα.

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ Helexpo Τάσος Τζήκας δήλωσε ότι η έκθεση υποστηρίζει το συμπόσιο καθώς είναι στην πολιτική της να στηρίζει τον πολιτισμό. Τόνισε ότι οι εκθέτες από Κίνα και Ρωσία δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς. 

Διαβάστε επίσης: