serreslife

Εγκρίθηκε η πρόταση προτεινόμενου προϋπολογισμού 1.460.000 ευρώ, που υπέβαλε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ανάδειξη της Αμφίπολης Σερρών ως τουριστικού προορισμού, από το διασυνοριακό πρόγραμμα INTERREG ‘«Ελλάδα – Βουλγαρία 2014 – 2020», στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας, που πραγματοποιήθηκε στο Μπλαγκόεβγκραντ της Βουλγαρίας.

Τα 900.000 ευρώ από το συνολικό προϋπολογισμό της πρότασης αφορούν σε έργα και παρεμβάσεις για την προβολή και στήριξη του μνημείου και της ευρύτερης περιοχής, δημιουργία κέντρου επισκεπτών, μονοπατιών περιήγησης κ.ά.
«Σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και τους υπόλοιπους εταίρους διασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση της πρότασής μας, με την οποία υλοποιούμε τη δέσμευση που είχαμε αναλάβει ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για την προβολή και ανάδειξη της περιοχής της Αμφίπολης ως τουριστικού προορισμού, με βάση τα παγκόσμιας σπουδαιότητας αρχαιολογικά ευρήματα» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στο πλαίσιο της πρότασης, με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και μεθόδων θα υλοποιηθούν από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μια σειρά από δράσεις.
Η διάρκεια του έργου προβλέπεται να είναι 24 μήνες και εταίροι του είναι:
1. Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
2.Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού / Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (επικεφαλής εταίρος)
3.Δήμος Αμφίπολης
4.ΚΕΚ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
5.Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης
6.Δήμος και το πανεπιστήμιο του Μπλακόεβγκραντ

Σύμφωνα με τον κ. Τζιτζικώστα, στο νέο ΕΣΠΑ προγραμματίζεται η ένταξη των έργων για τη συνέχιση της ανασκαφής και τη δημιουργία συνθηκών επισκεψιμότητας στο αρχαιολογικό μνημείο. Πρόκειται για επιπλέον έργα προϋπολογισμού περίπου 1,5 εκ. ευρώ, τα οποία αφορούν στη στερέωση του μνημείου, στην αποκατάσταση φθορών και στη συντήρηση των ευρημάτων.

Πηγή: ΕΡΑ ΣΕΡΡΩΝ - Συντάκτης: Δέσποινα Γιαννακίδου

Δείτε το βίντεο από το TV Επιλογές:

Διαβάστε επίσης: