filakes_nigritasΣτα τέλη Σεπτεμβρίου τα εγκαίνια των φυλακών.

Με περιορισμένο αριθμό τροφίμων οι πρώτοι μήνες λειτουργίας.

Επιτέλους μετά από αναμονή εφτά ετών οι περιβόητες φυλακές Νιγρίτας εγκαινιάζονται και περιμένουν τους πρώτους «ενοίκους». Ο σημερινός Υπουργός Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης κράτησε την υπόσχεση που είχε δώσει στους Σερραίους κατά την επίσκεψη του στην πόλη μας τον περασμένο Μάρτιο. Το έργο πέρασε κυριολεκτικά από «χίλια κύματα» μέχρι την ολοκλήρωση του, καθώς εκτός από την Ελληνική γραφειοκρατία είχε να αντιμετωπίσει και την αδιαφορία των υπεύθυνων Υπουργών της προηγούμενης κυβέρνησης. Το φιλόδοξο σχέδιο έφτασε μερικά βήματα πριν την οριστική εγκατάλειψη όταν παρουσιάστηκαν σημαντικά προβλήματα με χρηματοδότηση της υπεύθυνης για την ολοκλήρωση του έργου «ΘΕΜΙΣ Κατασκευαστική Α.Ε.». Ευτυχώς όμως η χρυσή τομή βρέθηκε και το έργο ολοκληρώθηκε με απελπιστική αργοπορία.

Ευνοημένοι από την λειτουργία των φυλακών πρέπει να είναι οι Σερραίοι κρατούμενοι, οι οποίοι θα έχουν την δυνατότητα να εκτίσουν την ποινή τους κοντά στο τόπο καταγωγής τους και στις οικογένειές τους, που έχουν θέσει θέμα μετακίνησης τους σε άλλα μέρη της χώρας.

Σε συνέντευξη που μας παραχώρησε η Δήμαρχος Νιγρίτας κ. Αγγελική Μίκα μας δήλωσε: « Η λειτουργία των φυλακών θα γίνει στο άμεσο χρονικό διάστημα, πιθανόν στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. Στην αρχή, το ίδρυμα θα στεγάσει περιορισμένο αριθμό τροφίμων που θα έρθουν με μεταγωγές. Έχει ήδη τοποθετηθεί ο διευθυντής των φυλακών, αλλά και η στελέχωση με υπεύθυνο προσωπικό».

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο των φυλακών κ. Ραδόπουλο Παναγιώτη: «Έχουμε ήδη  ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να καλυφθούν και τα τελευταία «κενά» σε α’ ύλες, με προκηρύξεις πρόχειρων διαγωνισμών. Σε 20 ημέρες από σήμερα θα γίνουν τα εγκαίνια του σωφρονιστικού ιδρύματος και θα φιλοξενήσουμε  κρατούμενους που θα έρθουν με μεταγωγές, ώστε να λειτουργήσουμε πειραματικά ως το τέλος του έτους. Οι πρώτοι μας κρατούμενοι είναι προσεχτικά διαλεγμένοι, ώστε να μην προκαλέσουν προβλήματα, βοηθώντας μας, με την εργασία τους να λύσουμε και τα τελευταία προβλήματα υποδομών που αντιμετωπίζουμε. Ο λόγος που δεν μπορούμε ακόμα να φιλοξενήσουμε πλήρη αριθμό τροφίμων είναι η αδυναμία μας να σιτίσουμε μεγάλο αριθμό ατόμων, ενέργεια οικονομικά δύσκολη. Για να λυθεί το πρόβλημα σίτισης θα διεξάγουμε κανονικό διαγωνισμό ο οποίος θα πραγματοποιηθεί τις αρχές του 2011. Οι πρώτοι μας φυλακισμένοι θα σιτίζονται με πρόχειρο διαγωνισμό που θα κηρύξαμε πρόσφατα».       

Από το 2003

Όσον αφορά την ιστορία των φυλακών είναι δημιούργημα του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης και νυν Προέδρου της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, ο οποίος στην τελετή έναρξης των εργασιών κατασκευής τοποθέτησε τον πρώτο θεμέλιο λίθο, τον Νοέμβριο του 2003. Το έργο επί της διακυβέρνησης της ΝΔ έπεσε σε μαρασμό και δόθηκαν αγώνες από τους Σερραίους βουλευτές προκειμένου να διατηρηθεί «ζωντανό».

Του Καγιογλίδη Παναγιωτη

Διαβάστε επίσης: