serreslife

Για τα προβλήματα από την υποχρεωτική αναγραφή Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου (Α.Τ.ΑΚ.) στα ιδιωτικό συμφωνητικό αγρομίσθωσης, αναφέρεται σε ερώτημα που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ Σερρών κ. Κώστας Καραμανλής. Στην ερώτηση τονίζονται τα εξής:

Όπως είναι γνωστό, για το 2017 υπέβαλλαν Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 656.031 παραγωγοί, οι οποίοι ενεργοποίησαν δικαιώματα και τους καταβλήθηκαν συνολικές άμεσες ενισχύσεις συνολικού ποσού 1.915.732.000 €. Κατά τη διάρκεια σύνταξης των αιτήσεων ενίσχυσης από τα κατά τόπους Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ), για τα αγροτεμάχια τα οποία είναι προς εκμίσθωση, συντάσσονται ετήσια ιδιωτικά ενοικιαστήρια μεταξύ των συμβαλλόμενων πλευρών (ιδιοκτήτες-καλλιεργητές).

Δεδομένης της έναρξης της καλλιεργητικής περιόδου 2017-2018, ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξέδωσε ανακοίνωση στις 22/12/2017 σχετικά με το ιδιωτικό συμφωνητικό αγρομίσθωσης. Η ανακοίνωση σημειώνει πως οι αγρότες που θα υποβάλουν ενιαία αίτηση ενίσχυσης το 2018 (υποβολή έως 15/05/2018) με μισθωμένα αγροτεμάχια, θα πρέπει να κάνουν χρήση συγκεκριμένης μορφής υποδείγματος, με υποχρεωτική την αναγραφή του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου (Α.Τ.ΑΚ.) του αγροτεμαχίου του ιδιοκτήτη.

Ένα, όμως, από τα βασικά προβλήματα του αγροτικού τομέα της χώρας μας είναι το πολυιδιοκτησιακό καθεστώς των αγροτεμαχίων, μιας και αποτελούν παραδοσιακό περιουσιακό στοιχείο της ελληνικής οικογένειας. Είναι δε ιδιαιτέρως σύνηθες το γεγονός ότι σε μία συγκεκριμένη έκταση, π.χ. 10 στρεμμάτων, να εμφανίζουν ποσοστά συνιδιοκτησίας περισσότεροι του ενός ιδιοκτήτες.

Το ΥπΑΑΤ μη λαμβάνοντας υπόψη του προφανώς όλες τις συγκυρίες που αυτήν τη στιγμή πλήττουν τον πρωτογενή τομέα, όπως η οριζόντια μείωση των δικαιωμάτων, οι αυξημένοι συντελεστές φορολόγησης και ΦΠΑ, η αύξηση ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ, οι μειωμένες εμπορικές τιμές των προϊόντων, αποφάσισε - για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο του 2018 - να εφαρμόσει την υποχρεωτική εγγραφή του Α.Τ.ΑΚ. του ιδιοκτήτη στα μισθωμένα αγροτεμάχια.

Αυτή η κίνηση του Υπουργείου, τη συγκεκριμένη μάλιστα χρονική στιγμή, εγείρει σοβαρούς κινδύνους για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων και κατ΄επέκταση και για την καταβολή των άμεσων ενισχύσεων, με ό,τι αυτό κι αν αυτό συνεπάγεται για τις τοπικές κοινωνίες και γενικότερα για την ελληνική οικονομία.

Είναι πλέον εμφανές ότι η κυβέρνηση στην προσπάθειά της για εύρεση φορολογητέων εισοδημάτων από τις εκμισθώσεις αγροτεμαχίων, βάζει σε κίνδυνο την καταβολή των άμεσων ενισχύσεων στους αγρότες, λειτουργώντας για άλλη μια φορά φοροεισπρακτικά, χωρίς να υπολογίζει τις πιθανές παράπλευρες συνέπειες.

Συνέπεια των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποιο είναι το σκεπτικό βάσει του οποίου η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή του μέτρου, την τρέχουσα χρονική στιγμή; Κρίνετε ότι Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν χρονικά στο έργο τους, λόγω αύξησης της γραφειοκρατικής διαδικασίας;

2. Λόγω του πολυιδιοκτησιακού καθεστώτος των αγροτεμαχίων, θεωρείτε ότι υπάρχει η δυνατότητα χρησιμοποίησης του Εθνικού Κτηματολογίου στην εφαρμογή της διαδικασίας;

3. Εγκυμονεί η εφαρμογή του μέτρου κινδύνους για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων και κατ΄ επέκταση την καταβολή των άμεσων ενισχύσεων;

Διαβάστε επίσης:

  • Τα Πόθεν Έσχες των Σερραίων πολιτικών Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα πόθεν έσχες των πολιτικών. Πρόκειται για δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που υπέβαλαν το 2020 (χρήση 2019) πολιτικοί αρχηγοί, βουλευ...