serreslife

Μετ’ εμποδίων λόγω καιρικών συνθηκών πραγματοποιήθηκε η γιορτή Κερασιού την Κυριακή 7 Ιουνίου στο Δημοτικό Διαμέρισμα Γαζώρου.Την Γιορτή Κερασιού πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Νέας Ζίχνης σε συνεργασία με τη τοπική κοινότητα Γαζώρου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γαζώρου “ΆΡΤΕΜΙΣ Η ΓΑΖΩΡΙΤΗΣ” στο πλαίσιο του Ευρωπαικού προγράμματος ” Ανάπτυξη Φεστιβάλ τοπικών προϊόντων και τουρισμού στη διασυνοριακή συνεργασία Ελλάδας- Βουλγαρίας” με ακρωνύμιο “LOFT”. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο «Σ.Θ.» η κυρία Ανδρεάδου Παναγιώτα, Υπεύθυνη του Προγράμματος “LOFT”, η Γιορτή Κερασιού Γαζώρου του Δήμου Νέας Ζίχνης, φέτος έχει πάρει μεγαλύτερη διάσταση τόσο στη δημοσιότητα όσο και στις υπόλοιπες δράσεις που έχουν υλοποιηθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “LOFT”. Εταίροι του προγράμματος είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών ερευνών, ο Δήμος Νευροκοπίου της Βουλγαρίας ( Κολτε- Ντέτσε), το Πανεπιστήμιο Ρίτσι και ο Δήμος Νέας Ζίχνης. Μέσα από το πρόγραμμα ο Δήμος Νέας Ζίχνης έχει υλοποιήσει μια πληθώρα δράσεων, οι οποίες είναι:

Α) Η κατασκευή εκθετηρίου φρέσκων φρούτων – λαχανικών και τοπικών προϊόντων που βρίσκεται στην Εθνική οδό Σερρών- Δράμας όπου παραγωγοί της περιοχής του Δήμου Νέας Ζίχνης έχουν την δυνατότητα να εκθέτουν και να προωθούν τα προϊόντα τους με ασφάλεια χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους.

Β) Η κατασκευή κινητού Εκθετηρίου τοπικών προϊόντων με το οποίο ο Δήμος θα μπορεί να συμμετέχει σε άλλα φεστιβάλ τοπικών προϊόντων, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους τοπικούς παραγωγούς να κάνουν ευρύτερα γνωστά τα προϊόντα τους. Συγκεκριμένα στα τέλη του Απριλίου ο Δήμος συμμετείχε στην έκθεση FRΕSKO που πραγματοποιήθηκε στην εντός των κτιριακών υποδομών ΔΕΘ και αποτέλεσε σημείο αναφοράς στην αγορά των Βαλκάνιων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η εν λόγω συμμετοχή, έδωσε την ευκαιρία στους παραγωγούς τοπικών προϊόντων του Δήμου, να εκθέσουν τα προϊοντα τους σε μία διοργάνωση μεγάλης εμβέλειας, όπου εκθέτες και επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ότι νεότερο αφορά στα φρέσκα, φρούτα, λαχανικά, τοπικά προϊόντα, l_o_g_i_s_t_i_c_s, μηχανήματα και υλικά συσκευασίας.

Γ) Συμμετοχή σε φεστιβάλ τοπικών προϊόντων στη διασυνοριακή περιοχή του προγράμματος, σε συνεργασία με πολιτιστικά σχήματα της περιοχής. Πιο συγκεκριμένα στο φεστιβάλ τοπικών προϊόντων του Δήμου Eco neurokop της Βουλγαρίας 1 Μαΐου, στο Φεστιβάλ κερασιού του Δήμου Ιάσμου 5 Ιουνίου, στην Γιορτή κερασιού Φυλιριάς 13 Ιουνίου και στην Γιορτή Κερασιού του Δήμου Όσσα 20 με 21 Ιουνίου.

Δ) Εκδήλωση δικτύωσης όπου συμμετείχαν παραγωγοί τόσο του Δήμου, όσο και της διασυνοριακής περιοχής του προγράμματος. Στόχος της εκδήλωση δικτύωσης ήταν ο εντοπισμός και η στήριξη συνεργασιών μεταξύ παραγωγών τοπικών προϊόντων και φορέων πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής. Πετυχαίνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο την ενίσχυση και προαγωγή της τοπικής οικονομίας και τη βελτίωση της αναγνωσιμότητας της περιοχής. Στα πλαίσια της Γιορτής κερασιού πραγματοποιήθηκε Βράβευση για την πιο Επιτυχημένη Διοργάνωση Φεστιβάλ Τοπικών Προϊόντων στην διασυνοριακή περιοχή του Προγράμματος. Τιμητικές πλακέτες δοθήκαν στον Δήμο Παγγαίου που πήρε το 1ο βραβείο και στον Δήμο Λαγκαδά (Πολιτιστικός Σύλλογος Όσσας) που πήρε το 2ο βραβείο. Στη γιορτή συμμετείχε αποστολή δώδεκα ατόμων από τον Δήμο Νευροκοπίου της Βουλγαρίας, ενώ συμμετείχαν μέλη των Δήμων Ιάσμου Κομοτηνής και του Δήμου Τοπείρου της Ξάνθης.

Ο καιρός χάλασε τη λαϊκή βραδιά

Η γιορτή περιλάμβανε στο ψυχαγωγικό κομμάτι παρουσίαση κορυφαία δημοτικών συγκροτημάτων με παραδοσιακή μουσική και χορούς (-Μικρασιατικός Σύλλογος Αγ. Ιωάννη Σερρών, Χορευτικός Σύλλογος Γυναικών Δαφνουδίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Γαζώρου “ΑΡΤΕΜΙΣ Η ΓΑΖΩΡΙΤΗΣ”) που διασκέδασαν το παρευρισκόμενο κοινό και στην συνέχεια λαϊκή βραδιά με την ορχήστρα η οποία δυστυχώς λόγω άστατου καιρού δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί.

Στην περιοχή μας το καλύτερο κεράσι

O αντιδήμαρχος Νέας Ζίχνης Βουβούσης Απόστολος δήλωσε στο «Σ.Θ.» ότι πρόκειται για μία τοπική γιορτή που έχει σχέση με ένα προϊόν που παράγεται στο Δήμο Νέας Ζίχνης. Το Κεράσι είναι ένα προϊόν που έχει ταυτιστεί με το Δημοτικό διαμέρισμα Γαζώρου αλλά οι παραγωγοί λένε ότι δεν πωλείται σε καλή τιμή σε σχέση με τα έξοδα που γίνονται για να παραχθεί. «Η χρονιά φέτος ήταν καλή σε γενικές γραμμές. Εγώ κατάγομαι από την Αλιστράτη αλλά διαπιστώνω ότι πολλοί παραγωγοί έρχονται από τον Γάζωρο στην Αλιστράτη για να πουλήσουν την παραγωγή τους. Τα κεράσια Γαζώρου και Αναστασιάς είναι από τα καλύτερα κεράσια της περιοχής μας».

Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου

Διαβάστε επίσης: