serreslife

Εντός δύο εβδομάδων θα παραδοθεί νέο κομμάτι έξω από τον Προβατά.

Τώρα οργανώνεται το εργοτάξιο για το έργο Αμπέλα – Νέο Πετρίτσι. Το έργο καρκινοβατούσε μέχρι πριν από ένα μήνα λόγω προβλήματος χρηματοδότησης του. Ανάδοχος η εταιρεία ΤΟΜΗ.

Με ικανοποιητικούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες της αποπεράτωσης του κάθετου άξονα 60 της Εγνατίας οδού (Δερβένι – Σέρρες – Προμαχώνα) σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις των εταιριών ΤΕΡΝΑ ΚΑΙ ΑΕΓΕΚ οι οποίες ανέλαβαν την αποπεράτωση του έργου το 2012 μετά την έκπτωση και αποβολή του προηγουμένου εργολάβου. Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Σταύρο Σάκκο, επιβλέποντα του έργου αλλά και την ξενάγηση μας στο εργοτάξιο από τον μηχανικό κατασκευής της αναδόχου εταιρείας ΑΕΓΕΚ κ. Κυριάκο Παπάζογλου το έργο εκτείνεται σε μήκος 21,5 χιλιομέτρων και είναι προϋπολογισμού 120 εκατομμυρίων Ευρώ. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η νέα γέφυρα στον ποταμό Στρυμόνα, λίγα χιλιόμετρα μετά τον κόμβο του Στρυμονικού. Πέρσι παραδόθηκε τμήμα οδοστρώματος τεσσάρων χιλιομέτρων καθώς και ο κόμβος του Στρυμονικού. Έως το τέλος του Νοεμβρίου δηλαδή σε ένα μήνα περίπου από σήμερα θα ολοκληρωθεί ο κόμβος του Προβατά και θα έχει ολοκληρωθεί η ασφαλόστρωση τεσσάρων χιλιόμετρων κυκλοφορίας, από το ύψος του κόμβου της Βαμβακιάς μέχρι και την είσοδο του Προβατά (τα δύο χιλιόμετρα έχουν ήδη ασφαλτοστρωθεί).

 Εκτροπή της κυκλοφορίας

 Παράλληλα μέσα στο Νοέμβριο θα ανακατασκευαστεί και το προβληματικό, κατεστραμμένο κομμάτι της παλαιάς εθνικής οδού έξω από τον Προβατά σε ανάπτυξη μήκους περίπου δύο χιλιομέτρων. Για τον λόγο αυτό θα υπάρξει εκτροπή της κυκλοφορίας για περίπου δύο χιλιόμετρα στο νέο τμήμα της καθέτου οδού που ολοκληρώνεται σύντομα (εκτιμάται σε δύο εβδομάδες από σήμερα).Στο σημείο του δρόμου έξω από τον Προβατά έχει ολοκληρωθεί σχεδόν στο σύνολο της βοηθητική αγροτική οδός 3,5 χιλιομέτρων η οποία ξεκινά από την είσοδο του χωριού και φθάνει ως το ύψους του εργοστασίου τοματοπολτού «Στρυμών». Το τμήμα αυτό θα χρησιμοποιηθεί ως προσωρινή εκτροπή κυκλοφορίας μέχρι να κατασκευαστεί το αντίστοιχο μήκος του αυτοκινητοδρόμου.

 Προχωρούν οι εργασίες από τον Λευκώνα έως το Χριστός

 Σε πλήρη εξέλιξη είναι και το έργο από τον Κόμβο του Λευκώνα έως και τον κόμβο του Χριστός. Κατασκευάζονται τέσσερις γέφυρες: η πρώτη έξω από τον οικισμό των Καλών Δένδρων και οι άλλες τρεις έξω από το Χριστός. Στην πρώτη γέφυρα των Καλών Δένδρων έχουν κατασκευαστεί μόνο τα βάθρα ενώ στις άλλες τρεις έχουν κατασκευαστεί βάθρα και τα δοκάρια και απομένει η πλάκα. Όταν το έργο αυτό ολοκληρωθεί η απόσταση από την γέφυρα του ΟΣΕ στα Καλά Δένδρα (βρίσκεται στο ύψος της σημερινής διασταύρωσης Καλών Δένδρων – Μητρούση, πάνω στην παλαιά εθνική οδό Σερρών – Θεσσαλονίκης) έως και τον κόμβο του Χριστός θα είναι περίπου 4,5 χιλιόμετρα. Ήδη από τα 4.5 χιλιόμετρα της εν λόγω απόστασης τα δύο έχουν ασφαλτοστρωθεί. Πρόκειται για κλειστό αυτοκινητόδρομο που θα οδηγεί προς Προμαχώνα και προς Θεσσαλονίκη. Το έργο στο σύνολο του θα παραδοθεί – τμηματικά – έως τα τέλη του καλοκαιριού του 2015 ή το αργότερα έως το Φθινόπωρο του 2015. Για τη κατασκευή του έργου απασχολούνται 230 εργαζόμενοι των δύο τεχνικών εταιριών ΤΕΡΝΑ ΚΑΙ ΑΕΓΕΚ, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων μαζί με τους υπεργολάβους και τους προμηθευτές φθάνει στους 500.

 Λύθηκαν τα προβλήματα χρηματοδότησης του έργου «Κάτω Αμπέλα – Νέο Πετρίτσι»

 Σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε από τον επιβλέποντα κ. Σταύρο Σάκκο το έργο της κατασκευής και ολοκλήρωσης του δρόμου Κάτω Αμπέλα – Νέο Πετρίτσι, που είναι τμήμα της καθέτου της Εγνατίας οδού, μετά την έκπτωση της εταιρείας «Μηχανική» το ανέλαβε η εταιρία «ΤΟΜΗ» (Θυγατρική εταιρεία της ΑΚΤΩΡ). Πριν ένα μήνα ξεπεράστηκαν ορισμένα προβλήματα χρηματοδότησης που είχε το έργο και ξεκίνησαν οι εργασίες στην κάθετη οδό που λύνει μελλοντικά προβλήματα με τους υφιστάμενους τοπικούς οικισμούς. Το εργοτάξιο οργανώνεται το τελευταίο διάστημα. Μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε θα ξεκινήσει η κατασκευή αντιολισθηρής στρώσης κυκλοφορίας και ταυτόχρονα θα γίνεται η αποκατάσταση. Όλα αυτά βέβαια όσο οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, διότι βαίνουμε προς τον χειμώνα. Το έργο θα ξεκινήσει με εργασίες ασφαλτικών στο κομμάτι Πετρίτσι- Προμαχώνας. To έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 14 εκατομμυρίων 300 χιλιάδων Ευρώ με το ΦΠΑ και η συμβατική προθεσμία επιβάλλει στην ανάδοχο εταιρεία να το ολοκληρώσει εντός εξαμήνου. Επειδή μεσολαβεί ο χειμώνας το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος της Άνοιξης του 2015.

 Για το τμήμα Χριστός – Κάτω Αμπέλα

 Για το τμήμα του δρόμου Χριστός- Κάτω Αμπέλα η «Εγνατία οδός Α.Ε.» εκπονεί μελέτες διαπλάτυνσης της οδού και αναβάθμισης των ανισόπεδων κόμβων που υπάρχουν. Δεν υπάρχει όμως εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και η μόνη ελπίδα είναι το έργο να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ.

  Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου

Διαβάστε επίσης: