serreslife

Ούτε την Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014, κατάφερε η υπάρχουσα Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η τρίτη και τελευταία ψηφοφορία κατέληξε στο ίδιο αποτέλεσμα με την αμέσως προηγούμενη. Με άλλα λόγια, 168 βουλευτές ψήφισαν Σταύρο Δήμα και 132 «παρών». Από πλευράς των βουλευτών Σερρών, δεν υπήρξε καμία έκπληξη, με τους κυβερνητικούς να ψηφίζουν τον κ. Δήμα και τους αντιπολιτευόμενους «παρών». Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η χώρα οδηγείται πλέον σε εκλογές που θα διεξαχθούν στις 25 Ιανουαρίου 2015. Εν τω μεταξύ, ως χθες το απόγευμα δεν είχε ξεκαθαρισθεί η αυτόνομη –ή όχι- κάθοδος του Γιώργου Παπανδρέου που αναμένεται να δρομολογήσει εξελίξεις στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ.

Εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, μετά την άκαρπη τρίτη ψηφοφορία

Σε εκλογές βαδίζει πλέον η χώρα, καθώς κατά την τρίτη και τελευταία ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα που προτάθηκε από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απαιτούμενη, από το Σύνταγμα, πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής, δηλαδή 180 θετικών ψήφων.  
Έτσι, από τους 300 παρόντες βουλευτές, οι 168 ψήφισαν υπέρ του υποψηφίου της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ 132 δήλωσαν «παρών».
Αύριο, θα γίνε η διάλυση της Βουλής και στις 25 Ιανουαρίου η διεξαγωγή εκλογών.
Πιο αναλυτικά, υπέρ του Σταύρου Δήμα ψήφισαν όπως αναμενόταν, οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ - 127 και 18 βουλευτές αντίστοιχα - ενώ "παρών" δήλωσαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ (71 βουλευτές), του ΚΚΕ (12 βουλευτές), της Χρυσής Αυγής (16 βουλευτές), της ΔΗΜΑΡ (9 βουλευτές) και των Ανεξάρτητων Ελλήνων (12 βουλευτές - με την προσθήκη της Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά που απουσίαζε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση).
Όπως και κατά την προηγούμενη ψηφοφορία, από τους ανεξάρτητους βουλευτές, υπέρ της μοναδικής υποψηφιότητας, τάχθηκαν οι βουλευτές Γιώργος Νταβρής, Μίκα Ιατρίδη, Παναγιώτης Μελάς, Κώστας Γιοβανόπουλος και Γιάννης Κουράκος (προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ), Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Βασίλης Οικονόμου και Κατερίνα Μάρκου (πρώην ΔΗΜΑΡ), Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος (πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής), και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Γ. Κασαπίδης.
"Παρών" σε σχέση με την υποψηφιότητα Δήμα, δήλωσαν εκ νέου οι ανεξάρτητοι βουλευτές, Βύρων Πολύδωρας (πρώην ΝΔ), Μίμης Ανδρουλάκης, Θεοδώρα Τζάκρη, Μάρκος Μπόλαρης και Θεόδωρος Παραστατίδης (πρώην ΠΑΣΟΚ), Πέτρος Τατσόπουλος (πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ), Βασίλης Καπερνάρος, Χρυσούλα Γιαταγάνα και Ραχήλ Μακρή (βουλευτές προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ), καθώς και οι βουλετές της ΔΗΜΑΡ, Πάρις Μουτσινάς, Οδυσσέας Βουδούρης και Νίκη Φούντα. 
Σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 4 του Συντάγματος, μετά και τη σημερινή αποτυχία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, ο Κάρολος Παπούλιας θα εξακολουθήσει να ασκεί τα καθήκοντά του, μέχρι να εκλεγεί νέος Πρόεδρος από μια νέα Βουλή, η σύνθεση της οποίας θα διαμορφωθεί κατόπιν προσφυγής στις κάλπες. 

Οι Σερραίοι

Το αναμενόμενο έπραξαν κι εχθές οι βουλευτές των Σερρών. Οι τρείς κυβερνητικοί (Μενέλαος Βλάχβεης, Φωτεινή Αραμπατζή και Θεόφιλος Λονταρίδης) ψήφισαν Σταύρο Δήμα για το ύπατο πολιτειακό Αξίωμα, ενώ όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, δηλαδή η Αφροδίτη Σταμπουλή (ΣΥΡΙΖΑ), Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά (ΑΝ.ΕΛ), Μάρκος Μπόλαρης (ανεξάρτητος) και Αρτέμης Ματθαιόπουλος (Χ.Α.) «παρών».
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η επόμενη ημέρα, καθώς αναμένεται συνωστισμός υποψηφίων κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ που προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Επιπλέον, ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί στο τοπικό ΠΑΣΟΚ εάν τελικώς ο Γιώργος Παπανδρέου κατέλθει με δικό του πολιτικό σχήμα στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Ήδη, την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου έγινε σε ξενοδοχείο των Σερρών, συνάντηση 42 στελεχών που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό.

Σαμαράς: Ο λαός να αποφασίσει απερίσπαστος

«Ο λαός πρέπει να αποφασίσει απερίσπαστα για το μέλλον του στην πιο αποφασιστική αναμέτρηση της τελευταίας δεκαετίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο.
Απευθυνόμενος προς τους υπουργούς του υπογράμμισε: «Περιμένω από όλους να κάνετε τη δουλειά σας με αυταπάρνηση και αποτελεσματικότητα. Η χώρα έχει κυβέρνηση και η κυβέρνηση έχει την πλήρη ευθύνη. Καμία χαλάρωση δεν επιτρέπεται. Όλοι περιμένουν από εμάς να μείνουμε όρθιοι και να κάνουμε τη δουλειά μας απερίσπαστοι».
Αναφερόμενος στην κρισιμότητα της συγκυρίας είπε: «Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Το σωστό θα δικαιωθεί τώρα, το λάθος θα πληρωθεί τώρα, η ανευθυνότητα θα τιμωρηθεί τώρα, όχι μετά από χρόνια, μετά από ημέρες ή εβδομάδες. Η Ελλάδα είναι πολύ κοντά να διασωθεί για πάντα είτε να μπει ξανά σε πρωτόγνωρη περιπέτεια. Αν ο λαός επιλέξει σωστά, τότε ο λαϊκισμός ηττάται για πάντα».

Βενιζέλος: Η ώρα της αλήθειας έφτασε

Σε «εκβιασμό των θεσμών που επιβλήθηκε από την αντιπολίτευση με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής» απέδωσε τη διάλυση της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της τρίτης ψηφοφορίας για την προεδρική εκλογή.
«Η χώρα οδηγείται σε εκλογές, η οικονομία σε αβεβαιότητα και αστάθεια με τη σύμπλευση όχι μόνο των ετερόκλητων δυνάμεων της αντιπολίτευσης που ανήκουν στο δημοκρατικό τόξο αλλά και των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Αυτό είναι όνειδος για τη δημοκρατία που ελπίζω να μην έχει βαθύτερες επιπτώσεις», είπε. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η «ώρα της αλήθειας έφτασε» και «ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα κρατούν τη μοίρα τους στα χέρια τους» και «καλούνται να λάβουν μια απόφαση για την πορεία της χώρας τα επόμενα πάρα πολλά χρόνια». Ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη κουβάλησε δυσανάλογο βάρος, «ακρωτηριαστήκαμε, πονέσαμε, ταπεινωθήκαμε, γίναμε το εξιλαστήριο θύμα για να στηρίξουμε τη χώρα και γιατί έπρεπε να καταβάλουμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης για τα λάθη της μεταπολίτευσης που ανεξαρτήτως των προσώπων που κάθε φορά εμπλέκονται είναι λάθη ιστορικά, παραταξιακά, εθνικά».

Τσίπρας: Σε λίγες μέρες θα είναι παρελθόν τα μνημόνια της λιτότητας

Ιστορική για την Ελληνική Δημοκρατία χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Σε δήλωσή του ύστερα από την ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ευχάριστη εξέλιξη και ανέφερε: «Οι Έλληνες βουλευτές, τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης απέδειξαν ότι η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται όσες πιέσεις και μεθοδεύσεις κι αν κάποιοι σκαρφιστούν. Όταν η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι αποφασισμένη να μπει ένα τέρμα στις πολιτικές των μνημονίων και της λιτότητας, τότε οι βουλευτές δεν μπορούν παρά να ανταποκριθούν στο καθήκον, να εναρμονιστούν με τη λαϊκή βούληση. Σήμερα, η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, που επί δυόμισι χρόνια λεηλάτησε την κοινωνία και που ήδη είχε αποφασίσει και δεσμευτεί για νέα μέτρα, αποτελεί παρελθόν. Με τη θέληση του λαού μας, σε λίγες μέρες θα είναι παρελθόν και τα μνημόνια της λιτότητας. Το μέλλον ήδη ξεκίνησε, να είστε αισιόδοξοι και χαρούμενοι».

Καμμένος: Θα είμαστε εγγυητές για τη δημιουργία νέας κυβέρνησης

«Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για την Ελλάδα. Μια σημαντική μέρα γιατί η παρένθεση Βενιζέλου- Σαμαρά τελείωσε. Το δίδυμο αυτό που παρέδωσε την εθνική κυριαρχία της χώρας, το δίδυμο που δέχθηκε να κυβερνάται η χώρα μέσω e-mail και με εντολές από την τρόικα, αποχωρεί πλέον με την ψήφο των Ελλήνων βουλευτών, από την κυβέρνηση», ανέφερε μετά το τέλος της τρίτης άκαρπης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.
«Από εδώ και πέρα οι Έλληνες πρέπει να ενωθούν, οι θεωρίες των δύο άκρων, οι μηχανισμοί προβοκάτσιας, η διασπορά ειδήσεων, οι εκβιασμοί κλείσανε. Η Ελλάδα πρέπει να βαδίσει ενωμένη προκειμένου να επανακτήσει την εθνική της κυριαρχία άμεσα», πρόσθεσε ο κ. Καμμένος, ζητώντας «να εφαρμοστεί το Σύνταγμα και η Δημοκρατία, να γίνουν εκλογές σε ήρεμο κλίμα και να σχηματιστεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, η οποία δεν θα εκτελεί εντολές ξένων, αλλά τις εντολές του ελληνικού λαού».

Κουβέλης: Η ψηφοφορία αποτελεί αφετηρία εξελίξεων

«Η κυβέρνηση επέλεξε με την προεδρική εκλογή να φέρει νωρίτερα τις βουλευτικές εκλογές. Η σημερινή ψηφοφορία αποτελεί αφετηρία εξελίξεων για τη χώρα. Η χώρα οδεύει σε εκλογές. Η χώρα πρέπει να αλλάξει σελίδα και να αποκτήσει η πολιτική ένα προοδευτικό περιεχόμενο» δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, μετά την τελευταία άκαρπη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
«Εμείς εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση αυτή» πρόσθεσε.

Κουτσούμπας: Αρκετά πληρώσαμε τα ψέματα των κομμάτων της ΕΕ

«Αρκετά πληρώσαμε τα ψέματα των κομμάτων της ΕΕ. Αρκετά ματώσαμε για τα μονοπώλια. Σ' αυτές τις εκλογές αυτό που χρειάζεται ώστε να ξημερώσει μια καλύτερη μέρα αγωνιστικής παρουσίας, λαϊκής συμμαχίας, δυναμικής αντιπολίτευσης, ενίσχυσης της πάλης για συνολική ανατροπή, είναι ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ στη Βουλή. Αυτό θα μετρήσει για τον λαό, για τη χώρα», δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ύστερα από το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας στη Βουλή.

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 340 επισκέπτες