serreslife

Καμπανάκι κτυπούν οι γιατροί μετά τα τρία κρούσματα ηπατίτιδας Α που διαγνώστηκαν σε ανήλικα προσφυγόπουλα που διαμένουν στη δομή φιλοξενίας στις Σέρρες .Τα κρούσματα εκδηλώθηκαν σε παιδιά ηλικίας 5 ως 7 χρονών τα οποία δεν είχαν εμβολιαστεί.Οι γιατροί ζήτησαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ την άμεση αποστολή εμβολίων.

Τι πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε για την ηπατίτιδα Α;

Η ηπατίτιδα Α είναι μια οξεία, συνήθως αυτοπεριοριζόμενη νόσος. Η νόσος έχει ενδημικό χαρακτήρα σε περιοχές του πλανήτη καθώς η μετάδοσή του ιού ευνοείται από κακές συνθήκες διαβίωσης.

Πώς μεταδίδεται ο ιός της ηπατίτιδας Α;

Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο ιός της ηπατίτιδας Α μεταδίδεται με την κατανάλωση τροφής ή νερού που έχουν έρθει σε επαφή, κατά κάποιο τρόπο, με κόπρανα ατόμου που πάσχει από ηπατίτιδα Α. Αυτό εξηγεί τον όρο « κοπρανο-στοματική» οδός μετάδοσης της ηπατίτιδας Α και το γιατί η νόσος εμφανίζεται πιο συχνά σε περιοχές χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου, με ανεπαρκές δίκτυο ύδρευσης-αποχέτευσης και σε ομάδες ατόμων με πτωχή ατομική υγιεινή.

Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί με τη στενή επαφή με άτομο που έχει ηπατίτιδα Α ή με σεξουαλική επαφή και σπανίως με αίμα (χρησιμοποίηση συριγγών σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών) κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της νόσου που ο ιός βρίσκεται για λίγες μέρες στο αίμα των ασθενών.

Ενώ, αξίζει να σημειωθεί ότι η συνήθης κοινωνική επαφή στα πλαίσια της εργασίας ή στο σχολείο, δεν ενέχει κινδύνους για τη μετάδοση του ιού.

Πώς εξελίσσεται η ηπατίτιδα A;

Η ηπατίτιδα Α είναι καλοήθης νόσος, αυτοπεριοριζόμενη σε μερικές εβδομάδες και ποτέ δεν οδηγεί σε χρόνια ηπατίτιδα. H νόσος εκδηλώνεται σε 15-50 ημέρες μετά την επαφή του ατόμου με τον ιό της ηπατίτιδας Α (περίοδος επώασης). Η μεταδοτικότητα ελαττώνεται σημαντικά με την εκδήλωση του ικτέρου, αφού δεν αποβάλλεται πλέον ο ιός στα κόπρανα. Στα παιδιά, ιδίως σε αυτά κάτω των 6 ετών, η νόσος περνά συνήθως υποκλινικά, χωρίς συμπτώματα, εν αντιθέσει με τους ενήλικες που εμφανίζουν νόσο (ίκτερο) σε σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό(70%).

Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευθούμε από τον ιό;

Το Α και το Ω όπως λένε οι ειδικοί είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής:

  • πλένουμε τα χέρια μας πολύ καλά πριν φάμε οτιδήποτε, επίσης έπειτα από κάθε χρήση τουαλέτας, όταν αλλάζουμε πάνες στα μωρά μας ή όταν χρησιμοποιούμε προφυλακτικό,
  • εάν βρεθούμε σε χώρες με αυξημένη ενδημικότητα, να καταναλώνουμε μόνο εμφιαλωμένο νερό, να μην χρησιμοποιούμε παγάκια γιατί θα είναι από νερό βρύσης και να μην πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά μας με νερό βρύσης,
  • αποφεύγουμε να μοιραζόμαστε τρόφιμα, ποτά και τσιγάρα με άλλους,
  • σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, όπου το δίκτυο ύδρευσης-αποχέτευσης μπορεί να έχει υποστεί ζημιές, συμβουλευόμαστε τις τοπικές αρχές για την καταλληλότητα του πόσιμου νερού,


Το σημαντικό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι ο ιός της ηπατίτιδας Α αδρανοποιείται στιγμιαία με το βρασμό του νερού και των τροφών, με παστερίωση και με τη χρήση οικιακής χλωρίνης σε όλες τις επιφάνειες.

Διαβάστε επίσης: