serreslife

Στις 7.15 το απόγευμα της Τρίτης, αιφνιδιαστικά, έκλεισαν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στον Προμαχώνα του νομού Σερρών, από τη βουλγαρική πλευρά. Μοιραία, έκλεισαν τα σύνορα και από την ελληνική πλευρά, καθώς ήταν αδύνατον να προωθηθούν στη Βουλγαρία οι ελεγχόμενοι. Τα σύνορα άνοιξαν στις 2 το πρωί. Τις πρώτες ώρες είχαν σχηματιστεί μεγάλες ουρές τόσο στην ελληνική όσο και στη βουλγαρική πλευρά. Πάντως, η βουλγαρική αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας από τους πολίτες να κατευθύνονται προς τα σύνορα από την πλευρά του νομού Δράμας. Η ελληνική αστυνομία δεν έβγαλε κάποια ανακοίνωση, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας, προς το παρόν.

Ο λόγος για τον οποίον έκλεισαν τα σύνορα ήταν η επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων της βουλγαρικής αστυνομίας σε συνεργασία με τις εισαγγελικές αρχές της χώρας που πραγματοποιήθηκε, προκειμένου να συλληφθούν τελωνειακοί που είχαν βάρδια στα σύνορα με τον Προμαχώνα. Κι αυτό επειδή υπήρχαν καταγγελίες ότι οι οδηγοί φορτηγών που έβγαιναν από τη Βουλγαρία έδιναν «φακελάκι» στους Βούλγαρους τελωνειακούς για να αποφύγουν τους ελέγχους.

Μάλιστα, ήταν τόσο εκτεταμένο το φαινόμενο που, όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, έξι μεταφορικές εταιρείες πλήρωναν «συνδρομή» στους βούλγαρους τελωνειακούς για να μην ελέγχονται ποτέ. Οι «συνδρομητές» ήταν γνωστοί ως «VIP» και είχαν ευνοϊκή μεταχείριση. Ωστόσο, είναι απροσδιόριστος ο αριθμός των «μη συνδρομητών», οι οποίοι πλήρωναν κάθε φορά που περνούσαν.

Η Αστυνομία έκανε περισσότερες από 80 εφόδους σε σπίτια υπόπτων, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και μεταφορείς οι οποίοι κατηγορούνται ότι «λάδωναν». Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες από τη Βουλγαρία, από τους 23 τελωνειακούς που συνελήφθησαν, οι τέσσερις έχουν προφυλακιστεί βάσει στοιχείων που βρέθηκαν στα σπίτια τους. Οι άλλοι παραμένουν κρατούμενοι και ανακρίνονται. Αναμένεται ότι ανάμεσα στις κατηγορίες που θα τους απαγγελθούν θα είναι κι εκείνη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Η επιχείρηση δεν έγινε εν θερμώ, αλλά υπήρξε παρακολούθηση του τελωνείου και των πιθανών εμπλεκομένων που κράτησε έναν ολόκληρο χρόνο. Φαίνεται πως όλα ξεκίνησαν όταν ένας οδηγός νταλίκας από τα Σκόπια έκανε παράπονα ότι του ζητήθηκαν 500 ευρώ προκειμένου να τον αφήσουν να περάσει στην Ελλάδα.

Από τα στοιχεία και τις μαρτυρίες που διαθέτουν οι αρχές, διαπιστώνεται ότι οι τελωνειακοί στο συγκεκριμένο σταθμό της Βουλγαρίας έπαιρναν το ποσό τουλάχιστον των 20 ευρώ για κάθε νταλίκα που άφηναν να περάσει χωρίς έλεγχο και χωρίς ζύγισμα. Δεν υπήρχε «οροφή» προς τα πάνω, ενώ δεν έλειπαν και οι «VIP συνδρομητές», όπως προαναφέραμε. Όπως ανακοινώθηκε στις βουλγαρικές ειδήσεις, καθημερινά περνούν από το συγκεκριμένο τελωνείο 1.000-1.500 φορτηγά.

Από ελληνικής πλευράς δεν έχει κάποια ανακοίνωση μέχρι στιγμής. Ωστόσο, το γεγονός ότι η χώρα μας είναι παραλήπτης των εμπορευμάτων των φορτηγών που πέρασαν χωρίς έλεγχο, θα έπρεπε να μας θορυβήσει. Εδώ και χρόνια είναι κοινό μυστικό ότι διακινούνται λαθραία καύσιμα, τσιγάρα, τρόφιμα κλπ. Θα κάνουμε ότι δεν τρέχει τίποτα στην περίπτωση αυτή;

Πηγή: protagon.gr   Χριστίνα Ταχιάου

Διαβάστε επίσης: