komvos_venizelouΗ πόλη των Σερρών αλλάζει, αναβαθμίζεται όσο ποτέ άλλοτε η ποιότητα ζωής και διευκολύνεται η καθημερινότητα του πολίτη.

Τα παραπάνω διασφαλίζονται με τις ολοκληρωμένες αστικές αναπλάσεις οδικών αξόνων των Σερρών, έργο για την υλοποίηση του οποίου έχουν εγκριθεί 5.550.000 ευρώ και αφορά κεντρικές οδούς.

Συγκεκριμένα, τους άξονες Βασιλέως Βασιλείου-Εθνικής Αντίστασης, Μεγ. Αλεξάνδρου, Αν. Θράκης-πεζόδρομο Τικοπούλου, Λεωνίδα Παπαπαύλου, Κωνσταντινουπόλεως, 20ης Σεπτεμβρίου, Ανδριανουπόλεως, τον πεζόδρομο Βουρλών και μία πάροδο-πεζόδρομο στο ΟΠ 215α.

Να σημειωθεί ότι η πρόταση για τις ολοκληρωμένες αστικές αναπλάσεις κατατέθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2010, ενώ ακολούθησαν άλλες δύο αιτήσεις, τον Αύγουστο και το Νοέμβριο 2010.

Αυτή η τελευταία αίτηση χρηματοδότησης εγκρίθηκε το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, ενώ μετά τη δραστηριοποίηση της δημοτικής αρχής για την επίσπευση των διαδικασιών, εγκρίθηκε στις 24 Ιουνίου 2011 και η άδεια δημοπράτησης.

Στόχος του έργου είναι η αναβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος της πόλης των Σερρών δίνοντας βαρύτητα στις οδούς πρόσβασης προς την ευρύτερη περιοχή του  κέντρου, αλλά και ταυτόχρονα στη σύνδεση του κέντρου με τα αξιόλογα φυσικά στοιχεία της πόλης (Κοιλάδα Αγίων Αναργύρων).

Οι παρεμβάσεις θα οδηγήσουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην περιοχή, όχι μόνο από αισθητικής άποψης αλλά και των λειτουργικών χαρακτηριστικών της.

Επίσης, στη βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης της πεζή κυκλοφορίας, στην ενθάρρυνση της χρήσης ποδηλάτου, στη βελτιστοποίηση της χρήσης του υπόλοιπου οδικού δικτύου, στην αποτροπή της διαμπερούς κυκλοφορίας και τέλος στην τόνωση της τοπικής αγοράς.

Ταυτόχρονα, διασφαλίζεται μια αλυσίδα ανεμπόδιστης πρόσβασης στο εμπορικό, διοικητικό και ψυχαγωγικό κέντρο αλλά και στις ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους περιοχές, για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες και ιδιαιτέρα για τα ΑμεΑ , θέτοντας τη βάση και την αρχή για τη δημιουργία ενός «προσβάσιμου» Δήμου.

Το ιστορικό κι εμπορικό κέντρο καθίσταται πλέον πιο ελκυστικό για όλους, κυρίως για τους τουρίστες και τους επισκέπτες κάθε είδους.

Το αστικό πράσινο-με την παράλληλη αξιοποίηση και των πρώην στρατοπέδων-ανανεώνεται, εμπλουτίζεται και, το σημαντικότερο δημιουργούνται ενιαίες λωρίδες πρασίνου κατά μήκος των οδών, προσφέροντας έτσι στους μόνιμους κατοίκους, ιδιοκτήτες καταστημάτων και διερχόμενους κατάλληλο μικροκλίμα και συνθήκες άνεσης.

Σημαντικό χαρακτηριστικό της πρότασης αποτελεί η ασφάλεια των πεζών η οποία επιτυγχάνεται με τη διαγράμμιση όλων των διαβάσεων, ειδικών διαπλατύνσεων στις διασταυρώσεις, τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων ή κολωνακίων (στους ποδηλατοδρόμους), τοποθέτηση αντιθαμβωτικών πετασμάτων και οδηγού τυφλών.

Είναι φανερό ότι το σπουδαίο αυτό έργο θα αλλάξει για πάντα τη ζωή του σερραϊκού λαού, καθώς αφορά τον κύριο αστικό ιστό της πόλης, στον οποίο συγκεντρώνεται καθημερινά ο κύριος όγκος πεζών και οχημάτων.

Παράλληλα, με τις σταθμεύσεις και τις φορτοεκφορτώσεις σε εσοχές, την επιλογή διαφορετικών υλικών και τις παρεμβάσεις στις διασταυρώσεις παρέχονται ακόμη  πιο ασφαλείς μετακινήσεις για όλους.

Τέλος, το σημαντικότερο αποτέλεσμα της ανάπλασης αυτής είναι η συνολική αισθητική αναβάθμιση της πόλης των Σερρών που θα αντικατοπτρίζει και τον σύγχρονο χαρακτήρα της.


Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου

Διαβάστε εδώ την Τεχνική Περιγραφή

Διαβάστε επίσης: